Свят и иновации

На няколко гласа – Sofia Vocal Fest

Първият международен фестивал на световното вокално изкуство ще се проведе в София между 27 ноември и 4 декември. В рамките на седем концерта на Sofia Vocal Fest  2011 ще се изявят мултинационални проекти с музиканти от Норвегия, Индия, Канада, Пакистан, България, Гърция и Армения.
Целта на форума е не просто да се насладим на глобалното разнообразие на най-стария и фин музикален инструмент в света – човешкия глас, но и да бъде предизвикан диалог на езика на музиката между публиката, българските и световните вокалисти. Жанровете, в които вокалното изкуство ще бъде представено, са джаз, суинг, поп, експериментална музика, църковна музика, фолклор и фюжън.
Международната програма на Sofia Vocal Fest ще поведе българската публика на пътешествие - на изток, към поетичната и мистична Индия, откъдето идва Kiran Ahluwalia, на север, до тъмната бляскава красота на Норвегия в гласа на Unni Lоvlid и на юг, с горещата и чувствена музика на Haig Yazdjian Festival Project (Армения /Гърция/България).
Българските гласове са известни отдавна по целия свят, затова и фестивалът ще включва четири концерта на български изпълнители - Ева Квартет, Белослава, Двуглас и Sentimental Swingers – напълно различни един от друг проекти в жанровете суинг, джаз, фолклор и църковна музика.
Sofia Vocal Fest ще започне на 27 ноември от 19:00 часа в кино „Люмиер” с концерта на Kiran Ahluwalia. Вдъхновена от древния индийски фолклор, но свързана и с музикалното съвремие, тя изследва езика на душата с артистизъм и страст. Родена в Индия, израснала в Канада и жител на Ню Йорк, Kiran е уникален изпълнител и композитор на ghazals – чувствено-поетичен традиционен жанр, който тя ще представи у нас заедно с виртуозния пакистански китарист Rez Abbasi (ENJA Records) и своята група.
На 2 декември българската публика ще се запознае с един проект, създаден специално за Sofia Vocal Fest. Haig Yazdjian Festival Project ще срещне на сцената на Студио 5 (начало – 19:30) виртуозни български инструменталисти и една от най-ярките фигури в съвременната уърлд музика. Костадин Генчев – кавал, Христина Белева – гъдулка, Теодор Петков-Тото – пиано, и Иван Цонков – перкусии, ще свирят заедно с певеца Haig Yazdjian. Роден в арменско семейство в Сирия, той притежава изумителна вокална техника, довела до десетки сътрудничества и позитивни ревюта от критици и фенове. Виртуозната му музика смесва омагьосващия арменски фолклор, балканско-средиземноморската страст и западните джаз влияния.
В последния ден на Sofia Vocal Fest, отново в Студио 5 от 19:30 часа, за първи път в България със своята група ще гостува Unni Lоvlid от Норвегия. Често наричана новата Bjоrk на Севера, тя е един от най-известните фолклорни музиканти в родината си. Зад гърба си има стотици участия в мултинационални проекти от цял свят, студийни записи в различни жанрове и концерти на престижни фолк-джаз и джаз форуми. У нас ще представи RITE - експериментална ембиънт електроника и „стъклена” акустика, в съчетание с изключителната си вокална техника.
Билетите за Sofia Vocal Fest влизат в продажба от 14 ноември в мрежите на Eventim и Ticketstream.