Свят и иновации

Цикладите предлагат приказка от вечността

Автор Красимир Ненчев


Мастилено небе, безредно пръснати ослепително бели къщи на някой склон и църква със синьо кубе. В съзнанието на много хора това е архетипният образ за гръцки остров. И повечето фотографии, създали тъкмо тази представа, са правени на Цикладските острови.
Името Cyclades идва от kyklos – кръг. От гледна точка на историята този кръговиден архипелаг е най-значимият сред всички в южната ни съседка. Още през периода III-I хил. пр.н.е. тук процъфтява т.нар. цикладска цивилизация, създала изключителни произведения на изкуството, които са оставили траен отпечатък върху културното развитие не само на Древна Гърция, но и на света. И не е никак случайно, че това е единствената цивилизация в земите на днешна Гърция, на която е посветен цял музей – Музеят на цикладското изкуство в Атина.
Административна столица на Цикладските острови е Сирос.
Гол и скалист остров, Сирос има забележителна история
Тук около 2800 г. пр.Хр. са се заселили първо финикийците. След тях островът вече се е наложил като важно средище на цикладската цивилизация, а по-късно с останалите земи в днешна Гърция става част от Римската империя. Интересен факт е, че римляните напускат Сирос и островът е изоставен до ХIII век, когато е прев­зет от венецианците. Те основават град Ано Сирос, разположен върху един от двата хълма, от които днес се състои град Ермуполи. Заради венецианските си корени хората в Ано Сирос са римокатолици – нещо необичайно за Гърция, дори преди на хълма Врондадо да се установи източноправославната общност.
Според някои Ермуполи е най-съхраненият град в неокласически стил в цялата страна. Извоювал е това положение заради основното пристанище на цяла Гърция. Дори през ХIХ в. то е най-могъщото в източната част на Егейско море и заради това тук има множество красиви къщи, запазени от това време. Между двата хълма на Ермуполи – Ано Сирос и Врондадо, се намира Долният град с покрития с мрамор величествен площад „Миаули”. Край площада има красиви къщи и кафенета със сенници, където може да отпочинете на чаша гръцко кафе, а в средата се издига изумителен мраморен подиум за оркестри.
Кметството, намиращо се в единия край на площада, е построено през 1876 г. по проект на германския архитект Ернст Цилер, създател и на много от красивите сгради в неокласически стил в Атина, включително президентския дворец. До него е малкият Археологически музей на Сирос, който си заслужава да посетите. Не трябва да пропуснете и Аполоновия театър – абсолютно копие на миланската „Ла Скала”, построен през 1864 г. като първата опера в Гърция. Целият квартал наоколо е обявен за национална историческа забележителност под закрилата на държавата.
Мястото на Сирос като управленско и културно средище на Цикладските острови означава, че за разлика от някои по-малки острови, той се радва на благоденствие, без да се налага като популярна туристическа дестинация. И въпреки това тук прииждат летовници, очаровани от малките курорти на острова, от рибарските му селца и достатъчно хубави плажове. На Цикладите ще откриете и червени макове, поникнали между голите бели скали, ухание на билки изпълва въздуха.
Зеленият остров
Наксос е най-големият
и най-плодородният

от Цикладския архипелаг. Неповторим е със  своите долини, обрасли с безкрайни маслинови горички и овощни градини. Тук има и планини, и великолепни плажове, много от които безлюдни. Сред природните му красоти са долината Ливади, където се е добивал най-качественият наксоски мрамор, и Меланеската долина с венецианските наблюдателници. Тук е и Трагайската долина с нейните китни планински селца. Халки е едно от най-живописните села с интересните си стари църкви. Но ако решите да отседнете в него, трябва да знаете, че няма хотели и ще се наложи да разчитате на късмета си да ви приютят в някоя къща, а това е прекрасен начин да усетите гостоприемството на гърците. Преди да продължите нататък, не пропускайте да си вземете от местните тъкани изделия, бродерии, планински мед и сирене. Търсите ли хубави плажове, отправете се към Ормос Авраам на северното крайбрежие или към Муцуна на изток.
Главният град на острова носи името на острова – Наксос. Тук именно се намира една от най-древните и прекрасни гледки на Цикладите - Портара (Вратата), намираща се на островчето Палатия в залива на пристанището. През огромната врата е трябвало да се влиза в Аполоновия храм, който е започ­нат през
530 г. пр.н.е., но така и не е завършен. Днес Портара е символ на града, като осигурява на туристите, идващи с ферибот, зрелищно посрещане. Остров Наксос е известен и с това, че е сред първите започнали да използват мрамор в скулптурата и архитектурата.
Третият по големина в архипелага
остров Парос е
най-известен с мрамора си Като суровина, желана от най-добрите скулптори и архитекти в древността, мраморът е прекарван оттук за цяла Гърция. Венера Милоска е направена именно от пароски мрамор.
Главен град на острова е Парос – средище на фериботния превоз на Цикладските острови. Поради тази причина тук има много ресторанти и заведения, в които кипи живот.
Въпреки че са разположени в средата на плетеницата от транспортни връзки на архипелага, и Наксос, и Парос не са най-посещаваните. Тук има още 24 острова и е доста лесно да се прехвърляте от място на място, без това да е пречка за незабравимо прежи­вяване.