Свят и иновации

Москва иска най-голямата сграда в света

Кристален остров е новото предизвикателство за Русия, която винаги е търсила уникалното в строителството на територията си
Най-грандиозната многофункционална сграда на планетата, която ще бъде и една от най-високите, издигащи се в столичен център, е поръчка на руския петролен и имотен магнат Шалва Чигирински. Тя ще представлява естествено продължение на града Москва, като инвестицията за проекта й ще достигне между 3 и 4 млрд. щатски долара.
Кристалният гигант ще издигне блестящото си тяло върху Нагатинския полуостров - на юг от Москва, между река Москва и проспект „Андропов” и само на 7,5 км от Кремъл. Зашеметяващата архитектура на обекта, напомнящ обърнат лотос, ще заема площ от 2,5 млн. кв. м, като диаметърът в основата му ще бъде 701 м,
а в най-високата си точка, която ще бъде върхът на приказна прозрачна кула, ще достига 450 м.
Проектант на огромния кристален вулкан е видният английски архитект Норман Фостър. Освен че е автор на московския уникален комплекс, през последните години почти няма място по света, където той да не е работил. Сред проектите му са строителството на кула „Россия“, застрояването на остров Нова Холандия в Петербург и реконструкцията на хотел „Россия“. Фостър е архитект и на курортния комплекс Black Sea Gardens, който се планира да бъде изграден на юг от Варна.
Сградата на Кристалния остров всъщност е наречена още Град в града, защото ще стане дом за над 30 хил. жители. Тя ще им осигури всички модерни удобства като магазини, музеи, кина, театри и дори международно училище за 500 ученици. Местата за паркиране в рамките на комплекса ще обхващат
16 500 автомобила. В очертанията му са предвидени също хотели за гости с 3 хил. стаи, както и модерни офиси.
Този единствен по рода си бизнес и културен комплекс ще включва развлекателен център с площ 800 хил. кв. м, търговски център с площ 250 хил. кв. м, хотел  - 180 хил. кв. м, както и офиси с обща площ 400 хил. кв. м.
Сградата на бъдещето ще съчетава в себе си съвършен енергийноефективен баланс, който ще бъде постигнат чрез отделни компоненти, възпроизвеждащи екоенергия, за осигуряване на благоприятен икономически и социален климат на живот. Енергийният мениджмънт е в основата на дизайна й, включващ стратегии за използването на възобновяеми и нискоемисионни енергийни източници от най-ново поколение.
Отличителната геометрия на проекта ще разшири възможностите за паркови пространства при основата на сградата. Освен че те ще поддържат температурата на постройката, това ще предоставя на жителите широк обхват от дейности през цялата година, включително ски бягане и пързаляне с кънки. Жителите на Кристалния остров ще могат да работят и да живеят на място, където автомобилът не е от първа необходимост. На територията му всяка обществена услуга ще бъде постижима с разходка по озеленените алеи.
Спираловидната форма на сградата, образуваща диагонална мрежа, ще създаде поредица от зимни градини, които ще представляват дишащ втори слой и термален буфер за вът-решността на мащабната постройка. Това рамкиране ще допусне дневната светлина дълбоко в сърцето на гигантската постройка и ще позволи контролиране на вътрешната среда - чрез затваряне през зимата за допълнителна топлина и откриване през лятото за постигане на естествена вентилация. Освен термичен комфорт при пространствата вертикалният наклон на фасадната обвивка ще гарантира и неприкосновеност за личния живот на хората при отделните апартаменти.
Прогнозите са, че построяването на най-мащабната сграда в света ще отнеме на строителите и инвеститора от три до пет години. Но чакането си заслужава, за да станем свидетели на човешкия архитектурен и инженерен ум.