Свят и иновации

Вила „Леополда” край Ница е най-скъпият имот в света

Кинозвездата Мел Гибсън неотдавна продаде имението „Фермата „Старата мелница" за 24 милиона долара. Вилата, построена през 1926 година в стил тюдор, с площ 1500 квадратни метра, има плувен басейн и парк. Въпреки това обаче домът е далече от класацията на най-скъпите жилища в света, съобщава германският вестник „Ханделсблат”, цитиран от БТА.
Изданието предлага списък на най-скъпите домове
1. Вила „Леополда” край Ница е най-скъпото жилище в света и се оценява на 496 милиона евро. В този дом на Лазурния бряг, който и днес има легендарна слава, някога е живяла любовницата на белгийския крал Леополд Втори. Неотдавна Михаил Прохоров, който преди време беше най-богатият човек в Русия, плати за вилата депозит от 55 милиона долара, но заради икономическата криза се отказа от покупката през февруари 2009 г. Собственичката на имота Лили Сафра отказа да върне депозита и спорът стигна до съда в Ница, който реши делото в нейна полза. След това собственичката дари цялата сума на 10 благотворителни организации.

2. На нос Мартен, недалеч от Монако, за продан е обявено едно от най-скъпите имения на Френската Ривиера. Продавачът иска 240 милиона евро, което прави имота втория най-скъп в класацията. Имението от 3,2 хектара, разбира се, е с изглед към морето и на него са построени един замък, две къщи за гости и различни помощни сгради. Към комплекса са включени и самостоятелна хеликоптерна площадка, два външни басейна и тенис корт. В този имот на сигурността е отделено голямо внимание - общо 16 видеокамери наблюдават имението, а основната сграда има бронирани врати и зона за сигурност.

3. Някогашната резиденция на телевизионния продуцент Арън Спелинг в Лос Анджелис. Легендарният американски телевизионен продуцент, създател на някои от най-успешните телевизионни сериали, построява имението през 1988 година и до днес то е най-голямото частно жилище в Лос Анджелис. Имотът се простира върху
56 500 кв. метра. Сред екстрите му са частно кино и голяма боулинг писта. Домът на Спелинг, който почина през 2006 година, от една година се продава за 150 милиона долара.

4. Четвъртото място в класацията заема замъкът Бран в Брашов, Румъния. Цената на замъка, който се свързва с първообраза на Дракула - княз Влад Цепеш, е 135 млн. долара. Сградата е построена през 1212 година и разполага със 17 спални. През 2006 г. замъкът, който преди това е национализиран, преминава във владение на наследника на предишния собственик Доминик Хабсбург. Румънското правителство има интерес да изкупи сградата, но се отказва заради високата цена.

5. На пето място отново е имот в Лос Анджелис – „Фльор дьо Лис”. Замъкът, вдъхновен от стила версай, разполага освен с всичко друго и с бална зала за над 100 гости, с парк и басейн. Сега собственик е Сюзън Сапърстийн - бивша съпруга на тексаски милиардер. Според слуховете от имота се интересува поп звездата Марая Кери.