Свят и иновации

Строителството на новата казахска столица -


Казахстан отпразнува 12-годишнината от обявяването на новата си столица Астана в „Дом на Москва” в София. Там посланикът на републиката Темиртай Избастин представи на гостите си изложба с фотографии на най-големите казахски красоти. Сред уважилите събитието бяха и първият български космонавт Георги Иванов и колегата му Александър Александров, които преди 30-ина години излетяха в Космоса от космодрума в Байконур.
Казахската столица се намира на историческата връзка между Европа и Азия, на Великия път на коприната. Пътят на коприната е може би най-древният търговски път в Северното полукълбо. Той свързва Китай със Средиземноморието, а името си получава именно от скъпия плат, който дълго време е бил произвеждан само в Китай. Това разположение на Астана създава една симбиоза между европейските и азиатските традиции и култури и така успява да се превърне в крупен мегаполис на централноазиатския регион, във възлов транспортен център на автомобилния, железопътния и въздушния транспорт между Европа и Азия. Населението на столицата Астана е едно от най-младите в Казахстан. Средната възраст на неговите граждани е 32 години. Равнището на жизнения стандарт в столицата е от най-високите в страната. За отбелязване е, че в Астана, както и в целия Казахстан, живеят представители на повече от 100 националности. По думите на посланик Избастин стана ясно, че Астана е център на крупния строителен бизнес на републиката. В столицата и около нея са развити близо 40% от всички строително-монтажни работи в страната. Там функционира специалната икономическа зона „Астана - нов град”. Тя включва в новия административен център и индустриалния парк, на чиято територия развиват инвестиционна дейност фирми с огромен икономически потенциал. Астана днес е експериментална площадка на световната архитектурна мисъл. Тук хармонично се вписват източните традиции и дръзкият полет на художествената мисъл на водещи западни архитекти. Генералният план на града е разработен от известния японски архитект Киши Курокава. А проектът на неповторимия Дворец на мира и ханската шатра са на световноизвестния английски архитект Норман Фостър. Дворецът на мира е специално построен за провеждане на конгресите на лидерите на световните и традиционните религии. Н.Пр. Избастин сподели, че скоро ще бъде пусната в експлоатация кино-концертна зала с 3500 места в столицата. Други обекти, които се изграждат в Астана, са новата джамия, която ще има 5000 места, Дворецът на изкуствата, сградата на театъра за опера и балет, която ще има 1200 места, и други. До края на тази година ще бъдат завършени и всички спортни обекти за предстоящите Азиатски игри. За отбелязване е и покритият Зимен стадион, който разполага с 30 000 места. Строителството на новата казахска столица е най-грандиозният проект в цялата постсъветска история, който показва огромния потенциал на страната, сподели посланикът.
Казахстан е една от най-древните страни в света. Разпростира се на 2 727 300 квадратни километра, което я нарежда на 9-о място по големина в света. Близо 16 млн. души населяват територията й. Едно от най-интересните места в Казахстан е космодрумът Байконур, който е най-големият на планетата. Сега той е даден под аренда на Русия до 2050 г. Оттам през 1957 г. е изстрелян първият в историята на човечеството изкуствен спътник на земята „Спутник”. През 1961 г. от Байконур излита и първият космонавт Юрий Гагарин. По-късно и двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров. Иванов прекарва 1 ден, 23 ч и 1 мин в Космоса, обикаляйки в орбита Земята, а Александров прекарва цели 9 дни, 20 ч и 10 мин.
Немного „бляскав” факт за Казахстан е, че там се намира и един от най-големите изпитателни полигони за ядрено оръжие в света – в Семипалатинск. След извършени там безброй ядрени взривове през 1991 г. Казахстан затваря полигона като практически принос за намаляване на глобалната ядрена заплаха.
Казахстан е истински красива и магична дестинация. Съчетавайки традиционното с модерното, страната определено все повече ще се появява и на инвестиционния, и на туристическия небосклон.