Свят и иновации

Trivium и Heaven Shall Burn подсилват Sofia Rocks

С тях афишът на фестивала вече доби финалния си вид

  Една от най-актуалните американски метъл банди - Trivium, и немската метълкор машина Heaven Shall Burn са последните имена в афиша на фестивала Sofia Rocks, който вече доби финален вид. И двете банди ще свирят в първия ден на фестивала - 7 юли. Петият студиен албум на Trivium е много важен за тях, защото с него те се опитват да пренапишат собствените си правила за това какво означава да бъдеш модерна метъл банда. „Този албум наистина беше отговор на всички въпроси, които някога сме си задавали като метъл банда, по повод на това как виждаме съвременната музика”, твърди техният фронтмен Мат Хийфи. „Искаме да се придвижим крачка напред в метъл музиката. Няма да обясняваме на хората какво означава In Waves, а ще оставим това на въображението и креативността на всеки слушател.” По думите на музикантите от групата дискът не е вдъхновен от друга съществуваща на земята музика, а от визии, филми и режисьори като Дейвид Линч, Ларс фон Триер, Пол Томас Андерсън и Кристофър Нолан. Trivium застават твърдо зад идеята, че модерното изкуство може да е всичко и всякакво, без да се съобразява с етикети за „правилно” и „грешно”. Освободени от ангажимента да спазват каноните и ентусиазирани от идеята да правят точно музиката, която искат, момчетата експериментират с какви ли не звуци - като се започне от картонени тубоси, пожарогасители, салфетки и се стигне до неакордирани пиана. От пълния хаос на свободните звуци започва да изкристализира финалната форма на всяка песен. „Ако един албум е като саундтрак към филм, то In Waves е цял филм”, обяснява Хийфи. „Той съдържа всичко - музиката към филма, визиите и дизайна. Той е пълноценно аудио-визуално преживяване. Целият смисъл на изкуството е да създава нова креативност и още изкуство. Досега никой не беше правил такъв албум, какъвто ние искахме да чуем, и затова си го направихме сами. Време е да пренесем метъл музиката в друго измерение и да я представим на нови хора.”
Програмата
7 юли - събота Godsmack Trivium Clawfinger Heaven Shall Burn Scar Symmetry Sweet Savage 8 юли - неделя Guns N' Roses Iggy and the Stooges Within Temptation Kaiser Chiefs Ugly Kid Joe Lou Gramm
В основата на креативния поток на Heaven Shall Burn пък е дългогодишното приятелство и хармония между членовете на бандата. За записите на последния си албум Invictus те се завръщат в студиото на продуцента Тю Мадсен в Дания. За тях най-добрата стратегия е принципът „никога не сменяй печеливш отбор”. „За нас е много по-лесно да доусъвършенстваме и развиваме звученето си, когато работим с някого, когото познаваме. Другото би означавало да се сработваме с някого отново и отново всеки път, когато записваме нов албум, което не ни се струва правилно”, споделя китаристът Майк Вайхерд. Да разработват нови елементи към типичното за тях звучене, превърнало се в запазената им марка, е предизвикателство към тяхната вяра в традициите. В албума се усеща сериозен флирт с електрониката, което показва, че твърдият им звук допуска промени и иновации, а някои по-емоционални моменти в някои парчета със сигурност не са това, което повечето хора очакват от Heaven Shall Burn.