Свят и иновации

Ритуали от миналото... с аромат на анасон

Легендата за старата българска напитка анасонлийка се превърна в модерна реалност. Елегантният магазин Casavino до парка „Вл. Заимов” събра ценители и любознателни, за да опитат от мекия вкус на старата изпитана ракия, създадена от двойно дестилирано ароматно грозде и щипка ароматен анасонВъзродителите на уникалната напитка споделят: „Ние не сме измислили анасонлийката „Едно време”. Ние я намерихме. При едни разкопки – потънала в прах. От нея бяха останали само разпилени спомени… Събирахме ги дълго, с много труд. Пресяхме ги. Оставихме само златните. Събраха се занаятчии, даскали, търгов-
ци, билкари знатни. Пречистваха ги... Добавиха и споделени тайни. Дойдоха... музиканти на разсъмване, настана празник, почнаха хора. Ден, че два, години… И тъй традиция забравена потече – бистра огнена вода „Вкусът на времето" – народен глас отсече. Прегърна я най-личната мома… за да ви я поднесе.”
Първокласната, двойно препечена анасонлийка днес е с модерна визия и произведена по изключително прецизна технология, която не се различава от начина на добиване на розово и ментово масло, на лавандулов дестилат, така както е правено през XVIII век. Произвежда се от сортовете грозде карловски мискет, мерло и каберне. При втората дестилация се добавя анасон от района на Свиленград. В меката й същност се разтваря и малко сакъз за допълване на букета от аромати и вкус. Анасонлийката е с 54% алкохолно съдържание и след предпазливо дегустиране трябва да се долее на 50 мл поне още 50 мл вода, плюс 1-2 бучки лед.
Елегантното представяне на новата стара напитка в софийския парк беше за всички, които изпитват носталгия към миналото и имат отношение към традициите и техните съвременни форми. Домакин на партито беше сомелиер №1 за
2006 г. в България и председател на българското гурме общество Таньо Шишков. „По-възрастните от вас със сигурност с умиление си спомнят вкуса на анасонлийката. За младите като мен това е истинско откритие”, отбеляза той, представяйки ритуали за дегустация и консумация на напитката.
Маринована сьомга с рикота и пресни билки, патладжанени рулца с хтипити, кошнички с катък и печен патладжан бяха част от деликатесите, приготвени на място от топготвача Димитър Клаклов и поднесени в компанията на меката анасонлийка.
Специален гост на вечерта беше Калин Вельов, чийто нов видеоклип към сингъла „Искам” ще бъде подкрепен от анасонлийка.
„Изключително съм благодарен на анасонлийката, че повярва в мен и меценатства в тези трудни времена за поп музиката”. „Анасонлийката изглежда ексклузивно, скъпо и красиво – това се покрива тотално с идеята ми за визията на клипа” сподели Калин Вельов минути преди да раздаде наградите на победителите от анкетата и да изпълни три от парчетата в дебютния си самостоятелен албум.
Консумацията на анасонлийка е изкуство, което се е запазило непроменено през годините. В класическия ритуал анасонлийката се пие разредена с ледена вода, в съотношение 2:1 в полза на водата. Получава се прозрачен бял цвят със синкав оттенък. Вкусът е деликатен, не толкова сладък и завладяващ сетивата със своята мекота и приятна свежест. Противно на общоприетите схващания, че подобна напитка е приоритет на мъжете, независимо дали разредена с вода или под формата на летен коктейл, анасонлийката е перфектното питие за представителките на нежния пол
Консумацията на напитката е истинска церемония, съчетаваща в себе си спомена за миналото и традицията, изпълнена със спокойствие и мъдрост... И една национална неподправена принадлежност.