Най-скъпият коняк в света отлежава повече от 100 години
Два милиона долара за Henri IV, Cognac Grande ChampagneЛюдмил Митакев Henri IV, Cognac Grande Champagne отлежава повече от 100 години. Това е и една от причините да струва 2 млн. долара. Напитката е безспорният лидер в категорията си и превъзхожда по стойност десет пъти следващия я в класацията коняк Hennessy Beaute du Siecle Cognac с цена 200 хил. долара за бутилка. Напитка номер едно се произвежда от 1776 г. и отлежава в бъчви повече от век. Еликсирът се предлага в изтънчена бутилка с покритие от 24-каратово злато и чиста платина и инкрустации от 6500 сертифицирани и обработени диаманта. При приблизително тегло от 8 килограма, всяка бутилка съдържа по 100 децилитра Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne с алкохолно съдържание 41%. Бижутерската опаковка е изработена от известния майстор Хосе Давалос. Бронзовият медал е за оцветената в черно бутилка Remy Martin Cognac Louis XIII Black Pearl. Особеното при него е, че той представлява смес от стотина селектирани коняка. Струва 55 хил. долара. Безспорно най-старият - на 140 г., е Hardy Perfection. Учудващото е, че той е оценен само на 12 900 долара за бутилка. Следващите в класацията по долари са Le Voyage de Delamain Cognac на стойност 7900 долара, Martell Cognac Creation Baccarat Decanter за 7500, Frapin Cuvée 1888 Cognac за 6400, Hine Triomphe Talent De Thomas Hine Cognac за 6000, Jenssen Arcana Cognac за 5500 и Courvoisier L’Esprit Decanter Cognac за 5000 долара. Питието е получило името си от град Коняк (Cognac), департамент Шарант, във Франция. За да си завоюва едно бренди това име, то трябва да е произведено от грозде от региона около този град. Използва се предимно сортът „Фол Блан”, но поради факта, че е податлив на болести, постепенно е заменен от сорта „Уни Блан”. До 90% от гроздето трябва да е „Фол Блан”/„Уни Блан”, останалите 10% може да са „Коломбар” или други сортове от региона. След беритба гроздето се откарва във фабриките, където се смачква на хоризонтални преси, като се отстраняват чепките, семките и ципите му. Полученият гроздов сок е със захарно съдържание 17-20% и се оставя да ферментира по естествен начин без добавка на захар и сулфати. След ферментацията бялото вино е с алкохолно съдържание 8-10%. То е много сухо и фино и не особено подходящо за пряка консумация, но отлично за дестилация. Виното се дестилира в т. нар. шарантски дестилатори. Конякът отлежава няколко години в дъбови бъчви, при което напитката придобива характерни вкус и цвят от съдържащия се в дървото танин. Колкото по-продължително време отлежи дестилатът, толкова по-висококачествен коняк може да се приготви. Понякога за ускоряване на процеса на съзряването в бъчвите се добавят дъбови стружки. Така голяма част от алкохола се изпарява. Отлежалата течност се разрежда с вода до около 40 градуса и се добавят малко захар и карамел за по-добър вкус.