Свят и иновации

В Лас Вегас без пари в джоба

Фонтанът пред „Беладжио“, умаленият модел на Айфеловата кула пред „Париж“

Светослав Загорски Всички определения, които могат да се дадат за Лас Вегас, биха прозвучали банално. Защото такъв град няма никъде другаде по света – създаден изкуствено, за да могат стотици хиляди да изживеят тръпката от очакването да станат милионери за един ден, а градската управа да печели същите тези милиони от несбъднатите им мечти. Затова може с голяма сигурност да се каже, че една обиколка на Лас Вегас без пари в джоба ще достави огромно удоволствие на всеки реалист, та дори и на романтиците. И все пак може да си вземете някоя друга десетачка, за да дръпнете ръчката на ротативката. Но без никакви скрити пачки в ботушите.

С кола най-лесно ще обикаляте града, а той наистина е

незабравима атракция. В Лас Вегас човек може да открие спомен за Париж, за Венеция, за римски времена, късчета огледало от цялата човешка история и цивилизация, музика и много забавления, да се пренесе във времето от египетските пирамиди до ултрамодерния живот на бъдещето. Мястото е проектирано така, че да бъде най-впечатляващият град и думичката „най“ може непрестанно да се използва, когато говорим за него. Тук се намират най-високото влакче на ужасите - върху Stratosphere Tower, най-големият изкуствен вулкан - в хотел „Мираж“, най-голямата скулптура от стъкло в света и най-големият фонтан  - и двете са в хотел „Беладжио“. Тук е и най-силният лазерен лъч - в хотел „Луксор“, и един от трите обекта, създадени от човешката ръка, които могат да бъдат различени от Космоса с просто око.

Началото на града обаче не е в древността, а едва през миналия век. Лас Вегас в превод от испански означава „ливади“ или „плодородни долини“. Той е най-гъсто населеният в щата Невада и е най-големият американски град, основан през XX век. Името му се среща за първи път през 1905 г., а официално става град през 1911 година. По това време Лас Вегас бил нещо като спирка за пътуващите на запад.

В началото на XX в. бъдещият Град на греха става важен жп възел най-вече заради находищата и мините в района му, продукцията от които се изнасяла от гарата на Лас Вегас към различните направления в САЩ.

Не търговията обаче оказва благоприятно влияние върху развитието му, а по-скоро построяването на язовир „Хувър”. Развитието на туризма покрай изграждането на съоръжението, а впоследствие и узаконяването на хазарта предизвиква появата на първите хотели и казина в Лас Вегас. Следва строителен бум до края на 40-те години на миналия век. Първите хотели с казина са издигнати край двете платна на главния път. По този начин се оформя улица, която днес се нарича „Стрип“. Дълга е 5,5 км и една разходка по нея ще ви разкрие всичко от Лас Вегас. На нея са разположени 25 параклиса, което дава възможност на 80 000 двойки годишно да изживеят своята мигновена романтична сватба. Такава, каквато сме виждали стотици пъти в холивудските филмови продукции.

През 1955 г. е построена и първата по-висока сграда по главната улица – хотел „Ривиера“.

През 70-те години се наблюдава значителен спад в притока на туристи в Лас Вегас, защото градът вече няма какво ново да предложи на посетителите си. Затова местната управа извършва кардинални промени, като реновира повечето хотели, построени са няколко нови с по-голям капацитет и повече удобства. Сред атракциите за туристите са изкуственият вулкан, който бълва огнени парчета, резерват за бели тигри, бесейн с делфини, различни водни комплекси с водопади и пързалки. Изграден е и атрактивният Остров на съкровищата с неговия пиратски кораб в реални размери.

Към днешна дата в меката на хазарта се намират 16 от 20-те най-големи хотела в света. Най-внушителен със своите размери е MGM-Hotel, който разполага с 5000 легла. Засега най-скъпият е Wynn, построен за 2,7 млрд. долара.

Но както казахме в началото, нашата обиколка е „без пари в джоба“. Затова е добре да се насочим към романтиката и красотата. А тези две неща несъмнено са обединени в легендарния

хотел „Беладжио“. Внушителен дворец в италиански стил, построен по модел на своя легендарен съименник край Лаго ди Комо, той е едно стъпало над неона и ефектните реклами на Лас Вегас.  С над 3000 стаи, изпълващи неговите трийсет и шест етажа, хотелът е сред най-големите в света. Мраморът, който се вижда навсякъде, би бил гордост и за Медичите.

На езеро с площ 32 декара са разположени прочутите водни фонтани на комплекса, чийто брой надхвърля 1000. Най-високият достига 80 м и разпръсква вода на над 300 м. Фонтаните танцуват под музика, изпълнявана от Лучано Павароти, Андреа Бочели, Джийн Кели, Франк Синатра и Лайънел Ричи. На всеки 10 минути има представление, което  завършва с мощно изригване на водна струя, достигащо височината на 8-етажна сграда на фона на прекрасните светлини на хотел „Париж“ и издигащата се пред него Айфелова кула.

Тук ще имате възможност и да се снимате с най-големия водопад от шоколад в света, както и да разгледате украсата от муранско стъкло.

Освен „Беладжио“ не трябва да подминавате и „Венеция“, където се пренасяме в обстановката на италианския град музей. Тук може да пиете кафе на един от

каналите на Венеция Естествено, в Лас Вегас е и емблематичният хотел „Ню Йорк, Ню Йорк“ с умаления модел на Статуята на Свободата.

Особено атрактивен е „Ескалибур“, който отваря врати през 1990 г. Тузарският комплекс наподобява средновековен замък на няколко етажа. Част от специалната програма за гостите е рицарско шоу. В хотел „Луксор“ може да се види копие на гробницата на Тутанкамон в реални размери. Вътрешният му двор е толкова голям и просторен, че може да побере цели девет самолета „Боинг”, наредени един до друг.