Свят и иновации

Мексиканска „Мис Вселена“ за 2010

22-годишната „Мис Мексико” - Химена Наварете, е новата най-красива жена на планетата. Прелестната девойка ще учи една година безплатно в Нюйоркската киноакадемия, ще живее в луксозен апартамент и ще получава издръжка.
Наварете успя да спечели журито на конкурса, провел се в греховния Лас Вегас, с красота, елегантност и интелект. „Смятам, че световната мрежа е един неотменим и необходим инструмент в съвременния живот. Еднакво важно е подрастващото поколение да бъде възпитавано в ценностите, които са ни предадени от семейството", коментира победителката по темата за семейните ценности и интернет. Шеметната мексиканка наруши хегемонията на венецуелките, които през последните години бяха без конкуренция сред красавиците, като показа перфектната си визия при дефилето с бански костюм и с вечерна рокля. Победителката бе коронясана от „Мис Вселена” за 2009 - Стефания Фернандес, която е шестата венецуелка и втора поред, удостоена с титлата, откакто е основан конкурсът през 1952 г.
Освен паричната награда, едногодишно безплатно обучение в САЩ, луксозния дом в Ню Йорк и месечната издръжка красавицата от Мексико  ще бъде канена на всички премиери и важни светски събития. За да блести с пълната си прелест, Наварете получи комплект бижута на компанията „Дайъмънд Лексъс Лабс”, колекционни обувки, бански костюми, козметика, безплатни услуги от водещи стилисти, спортни инструктори и т.н.
Химена Наварете е родена в Гуадалахара и е първата мексиканка, носителка на короната „Мис Вселена” от 1991 година насам. Тя работи като модел от 15-годишна, но възнамерява да следва наука за храните (нутрициология).
Подгласнички на кралицата от Мексико станаха Йенди Филипс от Ямайка, украинката Анна Пославска и Джесинта Кемпбел от Австралия. Кемпбел спечели титлата „Мис Вселена с най-приятен характер". За най-фотогенична бе посочена Фонтип Вачаратракул от Тайланд, която спечели и наградата за най-добър национален костюм.
59-ото издание на престижния конкурс се състоя в хотел „Mandalay Bay”, където присъстваха 12 хиляди гости, а още близо 600 милиона зрители го наблюдаваха пряко в телевизионния ефир.
Водещи на пищната церемония бяха рокерът Брет Майкълс и кореспондентката на NBC Натали Моралес. Шоуто бе гледано на живо в САЩ и в 190 държави от цял свят на запис.
Претендентките в конкурса, чиито права държат милионерът Доналд Тръмп и NBC, бяха оценявани от известни личности, включително от олимпийския златен медалист по фигурно пързаляне Ейвън Лисачек и актрисата, известна като д-р Куин лечителката - Джейн Сиймур.
В онлайн гласуването на официалния сайт на конкурса най-високи оценки получиха Мис Филипини - Венера Радж, Мис Боливия - Клаудия Лемаирте и Мис Венецуела - Марелиса Гибсън. Нито една от красавиците обаче не попадна в челната тройка.
Миналата седмица бяха избрани 15 полуфиналистки. За фаворитка бе смятана и рускинята Ирина Антоненко, но за нея остана утехата, че е в Топ-15.
Тази година българка не участва в надпреварата. Балканите обаче бяха достойно представени от гъркиня, косоварка и сръбкиня, както и от румънка и туркиня.