Свят и иновации

Стоманен магнат строи най-луксозното имение в Шотландия

Милиардерът Лакшми Митал колекционира скъпи жилища

Людмил Митакев Стоманеният магнат Лакшми Митал поръча да му построят най-скъпото имение в Шотландия. В близост до елитния голф комплекс Gleneagles милиардерът от индийски произход ще похарчи рекордните 23 млн. долара, за да увеличи колекцията си от луксозни жилища. Шест милиона от тях предприемачът, който е и един от най-богатите хора в света, ще даде за събарянето на сгради, които да отворят път за луксозната му крепост.

Първоначално плановете на Митал били да построи още по-грандиозно имение, но ги променил с времето. Къщата с шест спални ще бъде обзаведена с мебели Ralph Lauren, уникална система за забавления в свободното време, две кухни и специални помещения за гостите и персонала.

Местните споделят пред медиите, че милиардерът на няколко пъти е идвал на строежа. Някои от тях дори успели да си поговорят със съпругата му, като останали с впечатление, че имението ще се обитава по-скоро от нея.

 

Слабостта към скъпите имоти

 

В Лондон богатият индиец обитава луксозен палат, който е най-скъпият в британската столица. Митал е женен с две деца. Вероятно това е един от мотивите му огромна къща в тузарския квартал „Кензигтън” да има 12 спални. Магнатът придобил първото си жилище в британската столица за 57 млн. паунда от шефа на Формула 1 Бърни Екълстон.

Къщата е известна с прозвището „Тадж Митал“ и е сред най-скъпите в света, като площта й е почти 5 хил. кв. м. Използван е мрамор от каменоломната, където е добит и този за изграждането на индийския дворец „Тадж Махал” - едно от седемте чудеса на света. Специалисти по недвижими имоти считат дома на Митал за втория по големина частен дом на Острова след Бъкингамския дворец, а сегашната му стойност се изчислява на около 250 млн. пауда.

Съвсем наскоро милиардерът купил за сина си Адитя жилище за 117 млн. британски лири в престижния квартал на Лондон. После дал още 70 млн. паунда, този път за дом на дъщеря си Ваниши, съобщи Daily Mail.

И двата имота се намират на Kensington Palace Gardens, известна като улицата на милиардерите, в близост до жилището на самия Митал. Така общата стойност на имотите му на тази улица вече достига 440 млн. британски лири.

Най-големият производител на стомана на планетата заема 27-о място в класацията на сп. „Форбс” на богатите хора в света за 2012 г. И е напълно нормално освен няколко баровски имота да притежава и палат на колела. Както може да се досетите, тази подвижна къща си има всичко необходимо индиецът да се чувства като у дома си.

 

Кой е Лакшми Нивас Митал

 

Предприемачът е роден на 15 юни 1950 г. в Индия. Той е основател и собственик на Mittal Group, съсобственик на най-голямата стоманодобивна компания в света „Арселор Митал”. През 2008 г. влиза в списъка на милиардерите. През 2011 г. заема шесто място в света на най-богатите хора с 31,1 млрд. долара. На следващата година обаче отстъпва на 27-о място в класацията на сп. „Форбс”.

Митал започва бизнеса си в Индонезия. През следващите 30 години неговата компания се разпростира в почти всички региони на света. Стоманената империя на фамилията нараства чрез агресивни придобивания в Мексико, Канада, Германия, Казахстан и други страни. Компанията оперира в 60 държави, като по цял свят за нея се трудят над 245 хил. работници.