Свят и иновации

Бат – меката на английската аристокрация

Светослав Загорски   Всички сме гледали идиличните филми за британското висше общество и неговите безоблачни забавления в английската провинция - голф, крикет, лов на лисици, безкрайни пикници. Ако отидете до Великобритания обаче, ще се учудите колко точно седмото изкуство отразява действителността.

Меката на тази идилия си има име и това е курортът Бат. Той е разположен близо до известната река Ейвън, на 167 км от Лондон. Близостта със столицата обяснява до голяма степен интереса към курорта, но това е само едната страна на монетата. От другата е богатата история на града, красивата джорджианска архитектура и прекрасната природа, с която е дарен.

Както в повечето случаи в Европа, така и на Острова историята ни отвежда в римско време. Римляните започват да развиват Бат още през I век, като СПА курорт около топлите геотермални извори в долината на р. Ейвън. Латинското му наименование е било Aquae Sulis, или Водите на Сулис. Римляните построяват бани и храм в долината на реката.

 

Самата римска баня

 

е разположена под нивото на съвременна улица. След възстановяването на обекта той е разделен на четири – свещен извор, римски храмове, жилищна част и археологически находки, организирани в музей. На нивото на земята е единствено „Стаята на Помпея“ (Pump Room), като горната част от комплекса е датиран от XIX век.

Предполага се, че първоначалният храм е построен около 60-70 г. сл. н.е., по време на римската окупация на Британия. Комплексът от терми се изгражда през следващите 300 години. През вековете конструкцията им в Бат е била променяна многократно. През XII век е направена нова терма над Кралския свещен извор. На юг от него през XVI век се появява т.нар. Баня на кралицата (Queen's Bath).

Смята се, че през III век самото селище е защитено от оградна стена. Когато през V век римляните се оттеглят, термите са занемарени и в крайна сметка остават под земното ниво в резултат на наноси. След реконструкция обаче годишно над 1 млн. посетители идват в Бат, за да ги видят. Тази историческа забележителност се счита за едно от 7-те чудеса на Западна Англия.

Столетия след римляните в периода 1720-1840 г., по времето на т.нар. Джорджианска епоха при управлението на първите крале от Хановерската династия, градът отново става изключително популярен курорт. Бат се разраства в значителна степен. От този период има много примери на джорджианската архитектура. Затова още през XVIII век Бат се превръща в един от културните центрове на Англия. По това време се появяват прекрасните архитектурни образци на Кралския театър, Кралския полумесец, Кралския цирк и др.

Над римските терми се издига Батското абатство от ХVI в. и „Пъмп Рум“ от ХVIII в. - прочут извор и ресторант, в който сега можете все още да вкусите минералните води от действащ фонтан. Това е и един от най-големите храмове на старомодното сервиране и пиене на чай.

Една от забележителностите на града е

 

площадът „Сиркъс“.

 

Около него са разположени тридесет и три малко различаващи се домове от варовик, оформящи огромен, вдъхновен от Колизеума кръг, проектиран от Джон Уд-старши.

През 1775 г. неговият син оформя близкия и също впечатляващ „Ройъл Кресънт”, огромна полуелипса, съставена от тридесет еднакви градски къщи, издигащи се над парка „Ройъл Виктория“.

Най-елегантният хотел в Бат - „Ройъл Кресънт“, пък е разположен в две джорджиански градски къщи. И като отворихме дума за Кралския парк „Ройъл Виктория”, то трябва да отбележим, че той е открит през далечната 1830 г. именно от кралица Виктория, която тогава е била 11-годишна принцеса. Градината е разположена близо до централната градска част и привлича посетителите с множеството си атракции. Тук има скейтборд рампа, тенис кортове, боулинг, обширни поляни, които позволяват практикуването на голф. Често се провеждат и концерти на открито, а прекрасното езеро дава завършеност на тази спокойна природна миниатюра.

Уникално красив е и

 

мостът „Пълтени”

 

(Pulteney Bridge). Построеното през 1773 г. съоръжение над река Ейвън е едно от четирите в света, по което са разположени помещения равномерно по двата му фланга. Не пропускайте да се разходите по него и да посетите някои от многото магазинчета за цветя, сувенири, антики или пък да изпиете по нещо в тукашните барове.

Не може да не се уважи красотата и на Кралския полумесец - великолепна сграда във формата на буквата С. Считана е за един от шедьоврите на Острова. Конструкцията на постройката е толкова впечатляваща, че от десетилетия е едно от любимите места за филмови снимки.

Местният музей на Бат е разположен в къща номер 1 на Кралския полумесец. От 1950 г. пък дом номер 16 се превръща в къща за гости.

Всъщност  градът е водещ център на модния живот в Англия още от ХVIII в. По това време е построен местният Кралски театър (Bath's Theatre Royal), който е една от най-важните сцени в кралството.

Днес в града има 5 театъра - Theatre Royal, Ustinov Studio, The Egg, Rondo Theatre и Mission Theatre.

Селището има дълги традиции и в музикалния живот. Църквата „Св. св. Петър и Павел“, известна като Абатството на Бат, е основно концертно място с около 20 изяви на година и 26 рецитала на орган. Друга подобна сцена е т.нар. Форум с 1700 места, разположен в красива сграда в стил ар деко, която първоначално е построена за кинозала. Ежегодно в града се провеждат Международният музикален фестивал „Бат“ (Bath International Music Festival) и фестивал ­„Моцарт“ (Mozart­fest).

След разглеждането на града можете да се отправите към

 

„Стон истън парк“.

 

Това е величествена резиденция в паладиански стил от батски варовик с цвят на охра. С фасада, изящно възстановена през 1740 г., сградата наскоро беше обновена. Тя е най-скъпоценната перла от този период, наслада за търсачите на някое незабравимо провинциално място за отдих, отразяващо стила на живот, описан от Джейн Остин. Храната, предлагана в прелестния ресторант, издигащ се над речната долина, е вдъхновяваща, а романтичният 1440-декаров парк е проектиран от Хъмфри Рептън през ХVIII в.

А ако все пак искате да видите и морето, то можете да продължите още 160 км от Бат до друг известен британски курорт – Торки. Градчето също е познато от британските филми и най-вече от сериала „Фолти Тауърс”, разказващ за едноименния хотел и за неговия уникален собственик. Торки не е толкова прочут като Бат, но по едно нещо го превъзхожда и това е фактът, че тук е родена кралицата на криминалния жанр Агата Кристи. Нейната къща вече я няма, но има много богата музейна експозиция за живота й, която наистина си заслужава да видите.