Свят и иновации

Нощта на музеите и галериите в Пловдив залага на ексцентрична програма

Доста ексцентричната и новаторска инсталация Living Museum | (X)амстердам = „история за котки, хамстери, летящи къщи и колела” е главният акцент от програмата на Нощта на музеите и галериите - Пловдив 2010. Първият по рода си жив музей бе в София от 4 до 7 юни тази година на улица „Иван Вазов" №3 (старата сграда на БДЖ). Събитието представлява инсталация по авторската идея на Васил Тучков, най-младия автор на художествена фантастика в България, в партньорство с Feelme Crew.
Living MuseumTM пренесe уличната атмосфера на Амстердам в София: изложба на фотографии, съчетана с интерактивен пърформанс - улични музиканти, огнено шоу, улицата на червените фенери, минувачи, просяци, зайци, колела. Това бе една жива експозиция на време и пространство, обърната и погледната през призмата на Страната на чудесата.
Сега събитието се преражда за нов живот. Вторият пърформанс ще се състои в Пловдив, в Нощта на музеите и галериите, oт 23 до 25 септември. Проектът (H)amsterdam на Living MuseumTM ще се пренесе и прероди в Тютюневия склад (на ъгъла на ул. „Иван Вазов” и ул. „Екзарх Йосиф”). Именно там ще e и официалното закриващо парти на Нощта на музеите и галериите (25 септември). Този път Living MuseumTM са поканили за всяка от трите вечери гост-музиканти от България и Европа. Така сред гост-артистите са имена като The Whokares (България), Rietveld Academy (Холандия), Portatino (България), Vivi Vassileva (Германия), Aymeric Hainaux (Франция).
Нощта на 25-и ще започне с първия полуфинал на Fusion DJ Rally. Интересното в случая е, че това не е просто поредното DJ състезание, а съревнование за миксиране на съвременна електронна музика с български фолклор, уникална инициатива на Fusion Embassy. След състезанието Нощта ще закрият Dj Desy (Phuture Shock) и MRVK GREW.
Естествено, екипът на Living MuseumTM ще представи поредната си уникална инсталация, придружена от своеобразна сюрреалистична релакс зона с барове със седящи места, обещаващи нощни партита, чийто организатор и модератор са креативните Feelme Crew.
Самата Нощ на музеите и галериите се провежда в Пловдив за шести пореден път. Поради големия интерес и наситения афиш тази година програмата е организирана в две вечери – 24 и 25 септември (петък и събота), а събитията започват в 19:00 ч. и приключват в 1:00 след полунощ. Жителите и гостите на Пловдив ще могат да избират между три основни програми: „Музеи и галерии” (на 24 септември), „Култура и клуб” (на 25 септември) – с участието на културни институти, книжарници, неформални артпространства и клубове, и „Събития в градска среда” (24 и 25 септември). От организаторите споделят, че и трите програми са едновременно сериозни и забавни, образователни и любопитни. Специално за детската аудитория е избран 25 септември, когато ще се проведе Малката нощ – с програма за най-малките (11.00–19.00 ч.).
Интересен факт е, че в последните няколко години Нощта на музеите и галериите в Пловдив се превърна в едно от най-мащабните културни събития в България, както и в емблема на региона и страната. Следвайки световната традиция, пловдивската Нощ активира местната артистична общност и провокира галеристи, музейни директори и артисти да представят творчеството си по най-интересния и атрактивен начин. В програмата са включени специално организирани изложби, програми за възрастни и деца, интерактивни пърформанси, срещи с художници, живи градски случки, концерти, прожекции и уъркшопове в достъпен за широката публика формат.
Тази година афишът на събитието включва близо 20 часа културна продукция. Тя ще бъде представена в продължение на две нощи на 58 места. Освен само с качествена програма Нощта на музеите и галериите може да се похвали и със стажантска програма, в която студенти в областта на хуманитарните науки и културния мениджмънт от различни университети в страната ще имат възможност да придобият практически умения.