Свят и иновации

Хамбург– владетелят на Северно море

Светослав Загорски  

Най-голямото немско морско пристанище Хамбург е крайна точка на един от вълнуващите северни маршрути с кола от София. Разстоянието от нея до Свободния ханзейски град е приблизително 2000 км, като по пътя може да се спре в 6 европейски столици – Белград, Будапеща, Братислава, Виена, Прага и Берлин. Така, минавайки и през красивия Дрезден, накрая стигаме до най-голямото селище в Европа, което не е столица – Хамбург.

От центъра на града сме само на 110 км от Северно море и по-точно от мястото, където се влива Елба. Живописната река разсича Хамбург и той е прорязан от  многобройни канали, над които са изградени цели 2500 моста. Тук те са повече дори от тези във Венеция, която е бележита със своите виадукти. Дори Амстердам и Лондон имат по-малко подобни речни съоръжения, което прави Хамбург първенец и му слага короната на европейския град с най-многото изградени пътища над водата.

Историята на Хамбург започва през IV в. пр. н.е., когато тук пристигат първите заселници. През 810 г. Карл Велики построява църква, целейки да покръсти езическия север. Година по-късно е изградена и крепостта „Хамабург”, за да защитава както храма, така и местното население.

Хамбург е превзет последователно от викингите през 845 г. и ободритите през 915 г. По време на владението на Шаунбургските графове отбелязва подем в развитието си. По крайбрежието са построени диги и много хора се заселват в тези райони. Граф Адолф Трети основава търговско селище на западния бряг на Алстер. На 7 май 1189 г., в знак на благодарност за подкрепата на кръстоносните походи, Фридрих Барбароса дарява града с няколко привилегии, между които и правото на безмитна търговия и корабоплаване до Северно море.

През XIV в. Хамбург влиза в търговското „съглашение” Ханза, a през 1558 г. тук отваря врати и една от първите немски търговски борси. Градът остава един от най-важните икономически центрове на Северна Германия и след разпада на Ханзата, по време на Просвещението и индустриализацията той не спира да прогресира. В момента тук се намира най-голямото морско пристанище в страната и трето по площ и брой обработени контейнери в Европа след  Ротердам и Антверпен.

Близо до него е известният

 

исторически квартал със старите складове.

 

Непременно трябва да минете по моста Кьолбранд, да видите стария и новия тунел под Елба, а за любителите на морските дарове рибният пазар ще бъде истинска атракция.

Заедно с пристанището, градският плавателен канал и Алстер придават на този ханзейски град неповторим морски чар. По плажовете, кейовете и малките пристани, между луксозните круизни кораби, гигантските контейнеровози и грижливо реставрираните кораби музеи можете да откриете всякакви развлечения за свободното време – включително и изкушението да потеглите на далечно пътуване.

Наблизо е и Миниатюр Вундерланд – най-голямата железница модел в света. Най-старата сграда пък е морският фар на остров Нойверк, построен през 1330 г., който се намира малко извън границите на града.

Общо шест кули доминират градската панорама. Това са възвишенията на пет църкви и на зданието на кметството. Храмът „Св. Михаил” - или Михел, както е известен в Хамбург, е емблемата на града. „Св. Николай“ е друга църква, която е била разрушена по време на Втората световна война и днес е мемориален паметник. Със своите 147,3 м тя е била най-високата сграда в света в периода 1874-1877 г.

 

Кулата на кметството

 

е светската противоположност на религиозните здания. Сградата е построена през 1897 г. и има общо 647 богато украсени зали и стаи. Висока е 112 м, а до върха й водят 436 стъпала. В двора блика пищен фонтан със статуя на древногръцката богиня на здравето Хигия. Монументът е построен в памет на жертвите на епидемията от холера през 1892 г., а след това започва да се използва за охлаждане на въздуха в сградата. На фасадата на кметството е изписано на латински мотото на Хамбург „Нека свободата, която са извоювали предците, да се запази за следващите поколения”. Във фоайето, отворено за посетители, често се организират концерти и изложби, а в Императорската зала на първия етаж се устройват официални мероприятия със светски личности. На гърба на кметството се намират сградите на хамбургската борса и търговската палата.

Най-високото здание обаче е телевизионната кула със своите 279,8 м, носеща името на Хайнрих Херц.

Разбира се, Хамбург е популярен не само с морето и църквите. Той е един от градовете на любовта в Европа. Затова интересно място тук е „Сан Паули”. Това е централната улица в

 

квартала на червените фенери.

 

Не пропускайте да се разходите и из „Репeрбан”. Тя е номер едно, що се отнася до развлечения и удоволствия. Претъпкана от хора през деня, нощно време е осветена от многобройните рекламни екрани и неонови лампи, сред които продължават да се тълпят стотици, дори хиляди хора в търсене на вълнуващ нощен живот. По нея са разположени десетки игрални зали, секс шопове, като не липсват дори и разнообразни предложения от жрици на любовта.

Разхождайки се из Хамбург, е добре да разгледате още три впечатляващи постройки. Първата от тях е „Чилехаус” от края на тридесетте години на миналия век, приличаща на корабен нос. Втората е Централната гара, открита през 1906 г. Със своите 450 000 пътници на ден тя е най-посещаваната немска станция. Интересна от архитектурна гледна точка е и сградата на старата поща Ландунгсбрюкен.