Свят и иновации

Спортовете на богатите

Спортът е инвестиция, която предлага големи възможности за строителство. Грандиозните спортни събития привличат много фенове. Несъмнено в спорта има пари и едно масивно спортно съоръжение като футболен стадион, голф игрище или поло игрище представляват невероятен интерес и с магнетизма си карат хората да пръскат пари в името на класните и качествени забавления, в името на спорта.
Най-скъпият стадион
в света
Най-скъпият стадион в света отвори врати през април, a през август за първи път започна да изпълнява основната си функция като домакин на мачове по американски футбол. „Ню Медоулендс" в Ийст Ръдърфорд, Ню Джърси, показа на феновете всички свои възможности по време на предсезонната контрола между двата нюйоркски отбора „Джетс" и „Джайънтс". Стадионът, чието изграждане струва 1,6 милиарда долара, води неофициалната класация на най-скъпите спортни съоръжения, като изпреварва с малко лондонския „Уембли" и новия „Янки Стейдиъм" в Ню Йорк. Въпреки че става въпрос за предсезонен мач, над 67 хиляди души се стекоха, за да видят какво предлага съоръжението с капацитет 82 500 зрители. През последните години то е обект на множество спорове. Критиките включват редица области - от използването на обществени средства до цената на билетите. Под обстрел бяха поставени и цените на луксозните корпоративни апартаменти, като множество компании не останаха особено доволни от това, че трябва да платят между 150 и 500 хиляди долара на сезон, но в крайна сметка съоръжението е внушително и си заслужава да се види.
„Птичето гнездо” в Пекин
Когато обаче говорим за грандиозни спортни съоръжения, няма как да се пренебрегне и главният олимпийски стадион в Пекин. Наричаният от гражданите на Пекин „Птиче гнездо” стадион е постижение с изключителна естетическа, архитектурна и инженерна стойност, но това, което го прави интересен за нас, е фактът, че той представлява един „зелен хиперорганизъм”.Конструкцията, наподобяваща мрежа, служи едновременно и като фасада - в нея са интегрирани стълбищата, стените и покривът в единна система. Формата не се диктува от функционалността, защото архитектите са премахнали границата между тях, дизайнът е синтез на тези две характеристики.
Такова огромно съоръжение поставя много въпроси, свързани със движението на огромни маси от хора, справянето с отпадъците, ефективността и цената. „Птичето гнездо” обаче разполага със иновативни решения за всеки проблем. Част от „зелените решения” са предвидената система за събиране на дъждовната вода, прозрачният покрив, който пропуска достатъчно светлина до тревния килим, и естествената пасивна система за вентилация.
Но най-уникалната характеристика на съоръжението е системата от „възглавници”, която може да „уплътнява” пространствата във фасадата и така да регулира вятъра или светлината. Надуваемите възглавници на покрива пък го правят непромокаем при дъжд. Точно както птиците запълват пространствата между сламките с мек пълнеж – оттук произтича и популярното му прозвище.
Олимпийските игри през 2008 г. заварват Китай оплетен в сериозни политически и социални противоречия – болезнени теми като човешките права и претенциите на Тибет силно застрашават визията на игрите като празник на идеалите на олимпийското движение. Проектираният от швейцарските архитекти Жак Херцог и Пиер дьо Мьорон олимпийски стадион „Bird’s Nest Olympic Stadiuм” е замислен като монументална демонстрация на могъществото на Китай, но днес той по-скоро буди асоциации с множеството проблеми и парадокси, характеризиращи модерен Китай. Ако за миг само се освободим от скрития културен контекст, пред очите ни остава едно невероятно архитектурно постижение с неописуема красота.
Ф1 с най-високи приходи
В американския футбол определено се инвестира все повече, но според изследване на одиторската компания „Делойт и Туш" Формула 1 си остава най-скъпият спорт в света. Всяко от 18-те състезания през сезона носи средно $217 млн. печалба, което е и най-високият приход от спортно състезание. И е в пъти повече от мачовете в Националната футболна лига на Америка (NFL), която е втора с $24 млн. на мач. Английското футболно първенство пък е трето с $8 млн., а бейзболната лига на САЩ и Канада (MLB) е четвърта с едва $2 млн. на двубой.
Строежът на писти също е свързан със сериозни инвестиции - за една писта се харчат около 950 млн. евро. Пистата „Яс Марина" в Абу Даби, на стойност 720 млн. щатски долара, не крие амбициите си да бъде еталон за останалите състезания в световния шампионат. Модерното трасе разполага с най-дългата права в календара на световния шампионат. Тя продължава 1200 метра и в края й болидите достигат скорост от над 315 км/ч. Завършекът на правата също е уникален - зоната за сигурност при влизането в завоя продължава под западната трибуна. Така, ако някой пилот изпусне точката за спиране или се завърти, той ще се окаже под зрителите. Всяко зрителско място на „Яс Марина" е покрито - нещо, с което нито една друга писта във Формула 1 не може да се похвали. Трасето разполага и с шикозен петзвезден „Яс хотел", в който рядко има свободни места по време на състезателен уикенд на Формула 1 в Абу Даби. Повече от 14 000 души са работили по изграждането пистата от началото на строежа на съоръжението през февруари 2007 г. Завършването й им е отнело общо 35 млн. работни часа. Това звучи особено внушително като се има предвид, че Гран при на Абу Даби бе и първото в историята на Формула 1, което се проведе през деня и нощта, когато пистата бе осветявана от мощни прожектори.
Несъмнено моторните спортове са скъп лукс, но търсенето от страна на запалянковците е огромно. Именно затова новината за строежа на писта за Ф1 в с. Доброславци, Софийско, предизвика голям медиен интерес (в. „Строител“ писа по темата). Строежът на една такава писта би довел до сериозни постъпления от чужди инвестиции. Слухове имаше дори за цените на билет за гледане на шоуто на високите скорости - 100 евро.
Магията на голфа зарибява все повече
Стотици българи вече са омагьосани и от друга игра на аристократите - голфа. Тенденцията е това число след няколко години да се увеличи в пъти. Големи компании влагат у нас десетки милиони евро в изграждането на над 20 комплекса за голф, а идеята е България да се превърне в една от най-добрите дестинации.
Изграждането на едно голф игрище струва около 10 млн. евро. Ако държавата заеме по-активна позиция и се ангажира с предоставяне  чрез конкурс на терени на инвеститори в зони, отдалечени на 5 до 20 км от нашите зимни и морски курорти, изграждането на 30 игрища не изглежда невъзможно. Толкова има в Палма де Майорка, докато в съседна Турция вече се говори за около 100. С това силен тласък ще получи голф туризмът у нас, ще се разкрият нови работни места и ще се увеличи потреблението на стоки и услуги в различни региони на страната.
Най-много капитали определено се наливат по Северното Черноморие. В отсечката между Каварна и Балчик на разстояние от около 10 км се изграждат три супермодерни комплекса - Tracian cliffs, Black Sea Rama и Light House Golf Resort. Първите два са проектирани от най-великия професионален състезател по голф на миналия век Гари Плеър, който освен че продължава да се състезава, е и сред най-добрите дизайнери на игрища. Третият комплекс е проектиран от друг от големите дизайнери - Йън Уснам.
„В САЩ се открива по едно ново голф игрище всеки ден", коментира голф директорът на Light House Михаил Кръстев. Той е живял близо 10 години в Канада, от които 8 е работил в едно от седемте игрища на известния български емигрант Игнат Канев. Кръстев е убеден в бъдещето на голфа и голф туризма у нас. Според него голфът, който отдавна е масово наложил се спорт в Северна Америка, набира огромна популярност в Европа. На Стария континент регистрираните в клубове голфъри вече надхвърлят 10 милиона. А в някои държави като Испания голфът всяка година внася между 5 и 10 млрд. евро приход в държавната хазна. Европейците харчат по 2,3 млрд. евро годишно за пътувания, свързани с голфа, а жителите на Северна Америка - над 64 млрд. долара. Печалбата от голф в САЩ е $62,2 млрд., което го прави един от най-печелившите спортове в света.
Шефът на издателство „Оларт" Олег Чернев е убеден, че с наличието на повече игрища и с привличането на по-широка аудитория този спорт неминуемо ще стане масов. „Преди 30-40 години и тенисът минаваше за аристократичен спорт, след това пък ските бяха така. В момента ските все още са малко по-скъп спорт от голфа”, добави Чернев.
И е напълно прав.
Ски туризмът
Най-добрият сезон за ски – зимата, привлича богаташи от всички краища на земята в едни от най-скъпите и луксозни курорти в Европа. А онези, които обичат да слаломират по пистите, не жалят пари за любимия си спорт. Проучване на WealthBulletin подреди десетте най-скъпи ски курорта в Европа - сред тях се нареждат места като Куршавел и Мерибел във Франция, Сейнт Мориц и Зермат в Швейцария, Кицбюел в Австрия - това са и водещите дестинации, които привличат като магнит богатите и известните. Критериите всяко едно от посочените места да влезе в списъка са цената на земята в курорта, на седмичната карта за достъп до ски съоръженията и колко плащат почиващите за халба бира на място.
Почетното първо място заема курортът Куршавел - планинско кътче, в което са разположени три едноименни алпийски села. Първото е на 1550 метра надморска височина и помещава семеен курорт, второто на 1650 метра е любимо място на скиори и сноубордисти, а третото, което се издига на 1850 метра и е най-високата точка в курорта, привлича с лукса и разкоша постоянните си клиенти. В Куршавел има пряка връзка между височината и цените - колкото по-високо се изкачвате, толкова по-скъп става престоят ви там. Средната цена на земята в курорта е 37 хил. евро за квадратен метър, а най-евтината бира в селата струва 4,5 евро. Ски ще карате рамо до рамо с Роман Абрамович, Флавио Бриаторе, Наоми Кемпбъл, Виктория Бекъм и Джордж Клуни, а седмична карта за съоръженията и достъп до пистите е ваша срещу 200 евро.
Всъщност курортът е висок точно 1747 метра, а допълните метри са му дадени с цел по-успешен маркетинг. Улиците на Куршавел изобилстват от бутици на Dior, Armani, Gucci и Chanel. Мястото обаче не е известно само с лукса и разкоша, които предлага на гостите си - тук са и едни от най-стръмните черни писти в света.
Да, наистина спортовете на аристократите носят блясъка на големите пари, красивите спортни съоръжения и изживяванията, за които всеки мечтае.