Невена Картулева
Храненето отдавна е прераснало от нужда в удоволствие. И то не толкова заради великолепните менюта, а заради обстановката, заради приятната компания и неповторимите разговори на чаша вино и вкусно предястие. Тайната на хубавия ресторант не са само добрите блюда и напитки. Има места, където можете да нахраните и своите сетива. Цената ще ви се стори солена, но когато ги видите, ще разберете, че си струва. Ето някои от най-скъпите и луксозни ресторанти в света, където можете да превърнете всеки обяд и вечеря в малко приказно пътешествие в страната на удоволствията.
SubliMotion, Ибиса
Най-скъпият ресторант в света отвори врати през този летен сезон. Той се намира в новия Hard Rock Hotel на Плая ден Боса в Ибиса. Заведението предлага 20-степенно меню срещу 1506 евро. Начело в кухнята стои испанският готвач Пако Ронсеро. Той обаче приготвя специалитетите само за 12 клиенти на вечер. SubliMotion подхожда творчески към храненето, като го съчетава с технологиите, създавайки специфична атмосфера за всяко едно от поднасяните ястия. Декорът е създаден чрез игра със светлината, така че да предложи на гостите истинско визуално и кулинарно пътешествие в рамките на около два часа.
Alain Ducasse at The Dorchester, Лондон
Гурме ресторантът е управляван от гурото на съвременната кулинария – французина Ален Дюкас. Главен готвач е Джослин Херланд, който предлага на гостите 7-степенно сезонно меню. Можете да го опитате срещу 420 евро. То включва печен черен гъши дроб, овкусен с песто от билки, раци velouté и филе от камбала, ирландски морски таралеж и сотирани бейби калмари. Комбинацията би била още по-добра, ако изберете някой от редките сортове вино, които ресторантът предлага.
Ithaa Undersea Restaurant, Малдиви
Храненето в сърцето на Индийския океан е истинско приключение. Не, не преувеличаваме. Тук ще се наложи да слезете 16 м под морското равнище, за да се озовете в пъстрия свят на подводния живот. Разглеждайки цветните обитатели на океана, които спокойно се реят около вас, едва ли ще проявите същия ентусиазъм към менюто. Но все пак може да опитате 6-степенното меню, предлагащо малдивски омар, карпачо с хайвер и говеждо филе и дори рибешко око, които ще ви струват около 480 евро.
Restaurant Le Meurice, Париж
Най-романтичният град рядко е пренебрегван. Няма да го пропуснем и когато говорим за хранене. В кулинарните умения на французите можете да се убедите срещу 450 евро. И то с меню, вдъхновено от трапезата на Версай. За обстановката допринасят разкошните кристални полилеи и антични огледала. Специалитетите са 3 – пай от трюфели, телешко и козе месо, а всичко това е гарнирано от богати плата със сирена и десерти.
Maison Pic, Валенс
Франция е една от най-големите кулинарни дестинации, затова предлагаме още един ресторант в страната на виното. Главният готвач Анна-София Пик е съставила 9-степенно меню. Акцентът в нейните специалитети са подправките. Посещението на Maison Pic ще ви струва около 320 евро.
Masa, Ню Йорк
Черешката на тортата в менюто тук е парадът на екзотични морски дарове. Кухнята залага на правилната комбинация между натуралния вкус на продуктите и подправките. Менюто е изключително семпло и може да бъде дегустирано за около 340 евро. Някои от ястията се сервират сурови, но именно това привлича гостите, готови за гастрономични експерименти.
Per Se, Ню Йорк
Мегаполисът на САЩ предлага милиони места за забавление, затова едва ли е възможно да ограничим избора си само до едно. Второто ни предложение тук е ресторант Per Se, наричан „храмът на висшата кулинария”. Дори запазването на маса в него е лукс и привилегия. Тя ще ви струва около 230 евро. Менюто е 8-степенно, но нито една съставка в него не се повтаря.
Aragawa, Токио
Луксозно обзаведеният с мрамор ресторант може да ви предложи питателна вечеря срещу 250 евро. Менюто включва предимно специалитети от месо, така че, идвайки в Aragawa, би трябвало да сте наистина гладни. В ресторанта са обособени отделни помещения, даващи възможност на гостите да се хранят в уединена и тиха обстановка.
Kitcho, Киото
Релаксиращата и презареждаща атмосфера, която създава прекрасната градина, ви поглъща още от входа на ресторанта. В отделни къщички се намират татами стаи, където посетителите могат да се разположат удобно. Този комфорт ще ви струва около 450 евро. Главният готвач – трето поколение, Кунио Toкуока подготвя елегантна серия от плочи със сезонни местни продукти. Те са традиционни ястия, сред които хамо (японска морска змиорка) и аyu – вид сладководна риба.
Hotel de Ville, Крисиер
Ресторантът в швейцарския град се налага като един от най-добрите с използването на висококачествени продукти. Разположен е близо до Лозана и се снабдява с риба от езерото Леман, месото е от Фрибур, както и пословичното швейцарско сирене. Цената на удоволствието да вечеряте тук е около 280 евро на човек.