Свят и иновации

Националният празник на Австрия бе отбелязан в София

Националният ден на Австрия бе тържествено отбелязан в красивата сграда на посолството в София. На галакоктейла, даден лично от Н.Пр. Герхард Райвегер, посланик на страната у нас, присъстваха много представители на българския и австрийския бизнес. Празника уважиха и посланиците на САЩ и Испания, техни превъзходителства Джеймс Уорлик и Хорхе Фуентес, както и Александър Цръквеняков, посланик на Сърбия. В. „Строител” също бе гост на тържеството.
Н.Пр. Герхард Райвегер посрещна повече от 200 гости, а на малка тераса над фоайето три красиви цигуларки свиреха виенски валсове. С много усмивки и смях, бяло и червено вино, кехлибарено уиски и бира гостите се забавляваха. Както е известно, Австрия е инвеститор номер 1 в България. Гиганти като MTel, EVN, OMV, BILLA и др. са инвестирали общо 13 млрд. лв. у нас. Австрия е една от най-богатите държави в Европа, а в света е на 26-о място. Културата и традициите й са познати по цял свят.
Домакините бяха приготвили за своите гости чудни вурстове, австрийска бира, гулаш, както и традиционни деликатеси. Кметът на малката Виена - град Русе, Божидар Йотов поднесе поздравления, като каза, че Русе е вратата към България за всички австрийци.