Свят и иновации

1 лира за скалата на Брад Пит

Богаташи купуват вулканични камъни на 150 века за градинско барбекю на изложението за ландшафтна архитектура в курорта „Св. св. Константин и Елена”.


Първите летовници в курорта „Св. св. Константин и Елена” пощуряха по скалата на Брад Пит. На открития в комплекса III Майски празник на цветята се предлагаха камъни от двореца във филма „Троя”, заснет в Чанаккале.
Късовете от ценния декор се продаваха по 1 лира на кило. Турска компания за градинско обзавеждане от Истанбул  показа и единствената антика – дървен фосил на 23 милиона години, добит в Сибир. Екземплярът не се продаваше. Интерес предизвика и червеният метеорит, изкопан от 1000-годишна кариера на 100 км от Измир. Турската компания обзавежда с вулканични камъни офисите на „Тойота” и новопостроените хотели от веригата „Хилтън”. Цели кораби с древните късове се изпращат и за Америка. Компанията трудно смогва и с поръчките у нас за богаташки вили и градини край морето. Заявките са за вулканични камъни, които струват по 1500 лева и се използват за барбекю на двора като в 7-звездните хотели на Дубай. Вулканичните камъни, загрети до 400 градуса, правят най-вкусната и здравословна скара. Нашенци поръчват и цели скулптури за градините си, които струват между 12 000 и
15 000 лева.
Над 20 фирми наредиха щандове на Майския фестивал във Варна  от 4 до 9 май в курорта „Св. Св. Константин и Елена”.
Изложението за ландшафтна архитектура събра много любители на природата и красотата на подредените цветни алеи, аранжираните паркове и зелени площи. В Майския фестивал се проведе студентски конкурс за най-добър ландшафтпроект за входа на курорта, който е най-старият у нас, с над 100-годишна история. Кръгла маса на тема „Европейски пари за паркоустрояване и озеленяване на общините и европрограми за развитие на фирмите, занимаващи се с ландшафтно проектиране и озеленяване, събра специалисти от общините Варна, Балчик, Добрич, Шумен, Пловдив, Сливен, Ямбол и др. В дискусиите участваха преподаватели от катедра „Ландшафтна архитектура” при Лесотехническия университет и катедра „Архитектура и урбанистика” при Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.