Тема

Внимание! Европейски улици...

Едно от най-хубавите неща, което може да се прави в големия град, са разходките. С приятели или сам тръгваш по една улица, решаваш да завиеш наляво или надясно и така картината пред погледа ти постоянно се променя. Почиваш си от забързаното всекидневие, откриваш нови места и изживявания, спираш и пиеш кафе. И пред теб се разкрива градска приказка...
Загледан в празнично украсените витрини, привличащи с примамливи (50% намаление...) цени, можеш да се окажеш в „Пирогов”. И няма да сте първият, на когото това му се е случило. В зимната градска приказка вие сте попаднали на непочистен тротоар, а отдолу - разрушена шахта, от която са останали само железата. Късметлия сте, разминавате се само с навяхване и уплаха, че сте се отървали читав от този истински вълчи капан.
Разказвате случилото се на свой приятел и го молите да дойде да ви вземе с колата, че не ви се чака на замръзналата спирка. Той пристига, но по пътя към „Люлин” изведнъж колата изтрещява, геометрията й се нарушава и застава под ъгъл спрямо хоризонта. Попаднахте на шахта... без капак. Нови грижи. И това се случва по улиците на столицата...
През последните години, като следствие и от финансовата криза, се увеличиха кражбите на уличните шахти. Поставен клон в дупка на средата на пътя не е изненада за никого, а просто част от пейзажа на много софийски улици.
А да се открадне един капак на шахта, се изисква майсторство. Необходимата техника е една конска каруца и трима здрави мъжаги. На превозното средство се изрязва дупка, която се покрива с дъска или парче картон. Когато се набележи целта, каруцарят преминава бавно над нея, а двамата бараби внимателно, без никой да усети, измъкват с куки капака на шахтата, като го покриват с одеяло. Тези са „учени”, знаят крилатата фраза на Архимед, че ако „имаш опорна точка и достатъчно дълъг лост, ще повдигнеш Земята!” Повдигат мургавите ни събратя само с едно движение капака на водосборната шахта, поставят отново дъската на пода на каруцата и изчезват към най-близкия пункт за вторични суровини. За няколко лева, за шише гроздова, за две кутии цигари. Последствията остават за нас...
За изненадите по пътя не са виновни само тези мъжаги. Най-честата причина са некачествено изработените капаци. Не може да не ви е направило впечатление, че ремонтирани само преди месеци, те вече започват да се разместват.
През изминалата година от Столичната община обещаха, че ще подменят всички големи капаци на шахтите по пътните платна, които са в критично състояние. Това ще стане до две години, като се използва немска технология, която дава седемгодишна гаранция срещу пропадане.
Всичките 6000 колекторни капака ще бъдат подменени. Конструкцията им е такава, че преразпределят натоварването, като до 85% се пада върху пътната настилка и само 15% отиват върху стените на шахтата. Същевременно капаците са с гумени уплътнения, които елиминират досадното тракане при преминаване на автомобилите. Има и система за заключване със секретен болт, който предпазва от кражби. Очаква се 350% финансова ефективност, без да се отчита повишеният комфорт на пътя и спестяването на средства от шофьорите за ремонти.
И по тротоарите картината е подобна. Децата много обичат люлките, тези, с които две деца се издигат нагоре-надолу, нагоре-надолу и така, докато им омръзне. Разхождайки се по столичните улици, се връщаме неочаквано в детството. Имаме възможността, забързани към работа или просто разхождайки се, да си се люлеем на воля. Само трябва да изберем размера и честотата. Най-забавно е на големите капаци на шахтите на „БТК” АД, „ЧЕЗ Разпределение България” АД, „Топлофикация София” ЕАД, „Улично осветление” ЕАД, „Столичен електротранспорт ЕАД, „София газ” ЕАД, „Софийска вода” АД и т.н. Стъпваш и се снижаваш с няколко сантиметра, още една крачка и тежестта ти променя ъгъла на капака и ти отново си на върха. Повтаряш. И така, докато...
Снегът и ледът в момента са покрили тези изненади и разходките са по-спокойни. Единствено гледаме да не паднем заради заледените тротоари и да не се окажем отново в „Пирогов”. Но когато времето се затопли, приключенията започват по нов начин.
В кишата се крият счупените капаци. Стъпваме уверено, но кракът ни попада в дупката. Това не е всичко, защото и дрехите ни ще си сменят цвета. Стилистът са плочките, които не са поставени правилно, и под тях се е събрал разтопеният сняг. Страхотно попадение за служебния обяд. Да не говорим за майките с колички или за инвалидите, които трябва да имат невероятни умения, за да се справят с условията по родните „европейски“ улици.
Същевременно от Столичната община обещават, че с петгодишната програма на стойност 2 млн. лв., която стартира от тази година, картината ще се промени. Предвижда се ремонт на тротоарите и изграждане на „джобове“ за контейнерите за битови отпадъци. Столичният инспекторат е съставил над 150 констативни протокола от началото на 2010 г. до ноември с.г. за счупени или липсващи капаци на шахти по тротоари. Предвид незадоволителното им състояние кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от експлоатационните дружества постоянно ревизиране и своевременно извършване на ремонт по начин, гарантиращ сигурността на придвижване на гражданите и избягване на нещастни случаи.
Законът за устройство на територията и Наредбата за изграждане на елементите на техническата инфраструктура предвиждат търсене на административнонаказателна отговорност от компания, която не изпълни нареждане да извърши ремонтни или възстановителни работи, както и ако не отстрани за своя сметка нанесените повреди във връзка с осъществяван строеж в срок. Наказанието е глоба от 1000 до 5000 лв.
Единственото, което можем да направим в началото на новата година, е да си пожелаем обещанията на Столичната община да станат по-скоро реалност и да внимаваме повече за скрити изненади по улиците на пътя за...
Европа.