Тема

Белчин възвръща древния си блясък

Известно е, че село Белчин съществува от периода на Второто българско царство. Има различни легенди и предположения, но някои изследователи отнасят основаването на селото към дълбока древност - още от латините. По тяхно описание то някога е носело името Цари мали град. Във всички случаи става дума за селище с хилядолетна история, свързано с околните места, както с поминъка си, така и с общите си традиции и култура


В края на 2006 г. с участието на различни учени и изследователи започва провеждането на археологически проучвания на един цял комплекс - църква, некропол и градище, издигащи се непосредствено над селото и връщащи историята му още векове назад.
Част от проекта е реставрираната средновековна църква „Света Петка”. Посещаваме я заедно с инж. Симеон Пешов, председател на фондация „Възраждане на Белчин”, Ангел Николов, кмет на община Самоков, и много други участници в проекта. По калдъръмена пътека се изкачваме до напълно възстановената сграда на църквата. Вътре виждаме изложени красиви икони и запазени находки.
Храмът има изключителна художествена стойност с ценната си иконопис и дърворезба.  Надолу по хълма стигаме до музея, който съхранява различни артефакти, открити по време на възстановителните работи. Впечатляваща колекция от стари книги, някои на повече от 500 години, върхове на стрели, керамични съдове и други са изложени за посетителите. За съжаление лошото време не ни позволява да посетим крепостта, носеща старото име на Белчин, а именно – Цари мали град. Представа за нея добиваме от презентация, на която археолози и архитекти ни запознават с проекта за реставрация и консервация.
Община Самоков, кметство Белчин и фондация „Възраждане на Белчин” работят заедно по проекта, който предвижда след реставрацията северозападната кула на крепостта да изпълнява функциите на музейна експозиция, а североизточната кула да се използва като площадка за посетители. Източната, южната и западната стена ще се реставрират частично, като една от кулите ще се изгради до нивото на покрива.  
„Когато имаш какво да кажеш, има кой да те чуе. С този проект целим да развием потенциала за културен туризъм в района и така, освен традиционно силна зимна дестинация, да го наложим като подходящо място за целогодишен отдих”, обяви кметът на община Самоков Ангел Николов. Предварителните изчисления показват, че реализацията на тази идея ще струва над 5 млн. лв. До този момент археологическите разкопки са финансирани от фондация „Възраждане на Белчин“ с председател инж. Симеон Пешов. Общината ще кандидатства за средства по схемата за „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” на Оперативна програма „Регионално развитие”. Инициативата включва и обособяване на зона за отдих. Предвидени за изграждане са туристически екопътеки около и вътре в археологическия обект. За да се подобри достъпът на посетителите до крепостта, е планирано изграждането и на панорамно влакче – от паркинга на музейния комплекс до крепостните стени. Децата ще могат да се забавляват в специално обособен въжен парк. По време на археологическите проучвания са разкрити и останките на две раннохристиянски и на една средновековна църква. Основите на трите храма се застъпват, което по думите на главния археолог на обекта Веселин Хаджиангелов е безспорно доказателство за приемствеността на култовите места в областта. Освен консервацията на основите на двата ранни храма е предвидена пълна реконструкция на средновековната църква. Върху белите й стени ще бъдат прожектирани уникални стенописи от други храмове в самоковския край. Хаджиангелов сподели, че площта на крепостта е 9 декара, които се намират на 1060 метра надморска височина. Архитект Чавдар Георгиев, който е автор на проекта за реставрация на крепостта Цари мали град, коментира, че това е една впечатляваща инвестиция на общината. Инж. Симеон Пешов пък обясни, че това е проектът на живота му. Самият Пешов е родом от Белчин. Начело на фондацията, която обединява повече от 40 дарители, почетният председател на КСБ сподели, че „така се продължава работата на дедите ни“.
24 месеца ще са необходими да бъде завършена работата.