Тема

Шенген през призмата на строително постижение

Има нещо особено показателно във факта, че на една строго официална церемония вицепремиерът Цветан Цветанов първо предложи да се чуе думата на българския строител. Това стана при откриването на новопостроените сгради на Специалния дом за временно настаняване на чужденци в гр. Любимец. Далечният югоизточен градец сега става особено предмостие, реално първата хуманна бариера към Европа за хора с неясни намерения, казано най-неангажиращо.
С изграждането на този специален дом България изпълни още едно от изискванията в техническите параметри за присъединяването на страната ни към Шенген. Това е и особената гордост на инж. Светослав Глосов - председателя на КСБ, и на Пламен Атанасов - управителя на консорциум „Монолитно строителство Никстрой”, които са сред официалните гости на церемонията. А Атанасов е строителят, за когото вече стана дума. В непринуденото си слово той благодари на МВР и лично на министър Цветанов за възможността наши строители да издигнат това „строително бижу”, както малко по-късно в благодарствения молебен го определи старозагорският митрополит Галактион.
„Домът е построен на терен от 22 620 кв. м. Капацитетът му е 300 места – 250 мъже и 50 жени. Обособени са два триетажни блока. Единият е за настанените чужденци, а другият – административен”,
лаконичен е Атанасов.
Цялото журналистическо воинство с подчертан интерес се разходи из комплекса. В него има лекарски и зъболекарски кабинет, медицински стационар и изолатор, 2 столови, помещения за молитви на християни и мюсюлмани, приемни за срещи с близки, представители на посолства, с адвокати и неправителствени организации. Тук Атанасов се намесва и допълва
„През 2009 г. спечелихме обществената поръчка с европейско финансиране и договорът, който сключихме, беше за 9 млн. 970 хил. лв. с ДДС. Това обаче, което искам да подчертая, е, че построихме един изключително хуманен проект по отношение на своя замисъл – освен всичко друго необходимо на пръв поглед, в него има и стаи за шумни и за тихи игри, слънчеви детски стаи, помещение за билярд, библиотеки, стаи за телевизия. Всичко това беше изпипано до последния детайл от нашите строители. Те работеха така, сякаш строят болница...”
Добавяме след обиколката, че районът е с доста спортен вид – има волейболно, баскетболно и футболно игрище, пътеки за разходка, стая със спортни пособия. Всичко това е изградено върху терен от 7650 кв. м за реализацията на включените в дневния режим спорт и разходки на бъдещите обитатели на дома чужденци.
„Именно за завършването на този хуманен проект, на това хуманно строителство, ние мобилизирахме целия капацитет на консорциума за изпълнението на обекта в срок – продължава Атанасов. – Наложи се проектът да се преработва успоредно със строителството и това допълнително ни затрудни, но компромиси с качеството не допуснахме. Мобилизацията на специалистите и работниците през цялото време беше на ниво. В оперативен порядък МВР, проектанти, художници, Министерството на финансите, което непрекъснато извършваше своите си проверки, всички бяха изключително ангажирани със строителството и помогнаха много да успеем да завършим обекта в срок. Използвахме в строителството и местни хора, и местни доставчици на материали. Трябва да кажа, че местните хора, както и ръководството на гр. Любимец, следяха с подчертан интерес работата ни, помагаха, когато се наложи. Хората разбираха, че те, градът, преминават в ново качество с това общежитие. И не само – за местното население ще бъдат открити нови работни места. Ще нараснат оборотите и на хората извън сградата – доставчици на храни например. Тоест нашият строеж в този смисъл има и определена социална роля за град Любимец.”
Научаваме още, че за обезпечаване на сигурността на Специалния дом за временно настаняване на чужденци е използвана най-съвременната сигнално-охранителна система. Тя се състои от периметрова охрана, сензорен кабел, намиращ се на масивната бетонна ограда с височина 3 м, която е надградена с 2 метра тел, SOS система и пожароизвестяване. В оперативната дежурна част се извършва непрекъснато видеонаблюдение на сградите и двора. Допълваме, че тук ще бъдат настанявани чужденци, на които са наложени административните мерки принудително отвеждане до границата или експулсиране. И още, че домът е изграден със средства по инструмента „Шенген”.
След тържествения водосвет на свещеници от региона заедно със старозагорския митрополит Галактион идва ред на тържествената церемония. Присъстват посланици на страните от ЕС в България, полицейски аташета, зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, директорът на ГД „Гранична полиция” Захарин Панов, директорът на дирекция „Миграция” Драгомир Петров.
„През последните два месеца този дом бе посетен от еврокомисаря Малмстрьом и евродепутати,
припомни вътрешният министър Цветанов в приветствието си и изрази надежда, че
„реализирането на този проект е още едно доказателство за техническата ни готовност и възможност страната ни да бъде оценена по достойнство. В този смисъл той подчерта, че България е усвоила 160 млн. евро по линия на Шенген, като 4/5 от тях са реализирани с усилията на сегашното правителство.”
Министърът отдаде заслуженото и на служителите на Гранична полиция, положили максимални усилия в покриването на тези критерии. По думите му, покривайки всички технически показатели, България заслужава заедно с Румъния достойно да влезе в Шенгенското пространство. Цветанов отбеляза, че има надграждащи мерки, които са допълнение към стандартите, заложени за влизане в Шенгенското пространство. Той уточни, че в момента се изгражда интегрирана система за наблюдение на българо-турската граница, а преди месец и половина е била въведена в експлоатация морската интегрирана система, която е допълнително, надстандартно изискване. Очаква се експертната проверка за готовността на страната ни за Шенген да започне на 21 март и да приключи в рамките на два-три дни, добави министър Цветанов и преряза трикольорната лента.
Веднага след това той се ръкува с инж. Глосов. Работата на МВР с българските строители ще продължава с такова високо качество на изпълнение, както тук, в гр. Любимец, е общото усещане на журналистическата гилдия.