Тема

Бъдещата АЕЦ – приоритет за България и спасение за Белене

Наближава часът на АЕЦ „Белене”. Покрай бреговете на река Дунав ще кънти тътенът на мощна строителна техника, ще се чува гласът на строителните техници и техническите ръководители, ще се виждат каските на хиляди работници. Всички, обединили усилията и възможностите си България да има една модерна и сигурна атомна електроцентрала с ново поколение реактори. Ще почакаме още много малко и приказката може би ще свърши щастливо...

Оптимизмът за бъдещето на строежа на новата АЕЦ е налице. Само преди дни министър-председателят Бойко Борисов ясно заяви, че този проект е приоритет за страната и правителството ще направи всичко, за да бъде осъществен. Премиерът постави две условия – държавата да не даде нито една стотинка за обекта и да притежава 51% мажоритарен дял от електроцентралата. Колко съпоставими и реализуеми са тези условия, ще преценят специалистите, но всеобщото мнение е, че АЕЦ „Белене” ще  има.
В момента около строителната площадка е тихо и спокойно. Зад телените огради се виждат силуетите на крановете и няколко постройки. В тях се помещават специалистите от фирмата изпълнител „Атомстройекспорт”. Друго за отбелязване няма, площадката търпеливо чака своето време, а строителите – своя час.
В град Белене ситуацията не е по-различна – спокойствие и тихо очакване. Часът е около 12 на обяд и в центъра е оживено. След кратък интеграционен процес ние, журналистите от вестник „Строител”, вече сме част от всекидневието на града, част сме от една малка група граждани, които трескаво и свободно обсъждат ситуацията с АЕЦ „Белене”. На пейките пред общината хората споделят едно очакване и надежда към проекта. То намира израз в очакване за нови работни места, облагородяване на общината и по-добър живот за местните хора. Малцина дори гледат по-глобално – „България и Европа имат нужда от тази централа, за по-евтин ток”. Информираността за местните наистина е на ниво и това може да се усети много бързо. Бързо може да се усети обаче  обезверението и недоверието към всеки, който заговори за строителството на атомната електроцентрала, породено от продължителното отлагане на строежа и противоречивите послания в медиите.
След разходката в градската градина и емоционалните неекспертни заключения за проекта, обсъдени с гражданите на Белене, екипът ни е посрещнат и от кмета на града Петър Дулев. Нещо, което не можем да пропуснем – на стената в офиса му виждаме подробен проект на АЕЦ „Белене”, поставен в рамка.
Разговорът с кмета върви гладко и бързо, може би защото сме добре подготвени и знаем какво да го питаме, или защото той е отговарял на подобни въпроси стотици пъти в последните години. Дулев е убеден, че в преговорите, които вървят в момента, всички страни ще намерят допирни точки и ще имаме поредното анексиране на договора. „Така дейностите за продължаването на проекта няма да спрат. Ние сме обнадеждени от последните становища и индикации. Приемаме ги с удовлетворение и сме готови както винаги, като общинско ръководство, като общински съвет и общественост, да съдействаме на правителството, на Националната електрическа компания, на главния изпълнител „Атомстройекспорт” и на всички други фирми, които ще бъдат ангажирани тук”, заяви той.
Обсъждаме и ползите, които реализирането на проекта ще донесе на региона. Разбираме, че повечето строителни фирми са пуснали работниците си в отпуск и работа за тях няма. Отново си говорим за безработицата. „Когато приключваха дейностите по разчистването на изграденото за първи реактор в края на 2009 г., безработицата в Белене беше 5,5%. Сега тя е близо 11%. Хората в общината чакат проекта като спасителна сламка, защото доста от тях са безработни”, казва Дулев.
Разбира се, никой не очаква основната тежест от изграждането на обекта да падне върху плещите на местни строители. Те обаче имат солиден капацитет и възможности, а и опит, тъй като много от фирмите са участвали в началото на строителството на обекта.
Ясно е, че проектът е спасение за региона не само заради това, че ще осигури работа на много хора. За общината е имало доста позитиви още преди години по време на започването на строителните работи, особено по отношение на благоустройството и инфраструктурата. Изградили са се подходи към и от Белене, подобрила се е железопътната мрежа. Освен това са благоустроени подземните комуникации – водопроводи, изграждане на канализационни колектори, помпени станции за отпадни води. Като цяло са направени и много сгради и обекти за отдих на строителите. Общинското ръководство и жителите на региона очакват това да се случи отново и Белене да добие нов съвременен облик.
Ще се раздвижи и бизнесът. Ето какво ни каза кметът Петър Дулев: „Инвеститорският интерес към нашата община се доказа преди около 4 години, когато започна динамиката на поредното строителство. Тогава тук имаше засилен бизнес интерес, изкупуваха се терени. Различни фирми започнаха да изграждат свои бази, складове. Някои терени бяха изкупени за изграждане на хотелски и търговски комплекси, както и на жилища.”
Разбрахме, че в общината постъпват редица предложения за изграждането на учебни бази, които да подготвят специалисти по ядрена енергетика. „Ние също имаме такива и можем да ги предоставим на институциите, в случай че желаят да извършват някакво обучение или преквалификация на различни професии. Готови сме да откликнем на тези молби”, каза Дулев.
По неговите думи местното управление работи много добре с ръководството на „Атомстройекспорт”, като се старае да създаде условия за тяхното настаняване тук. В момента общинарите са на финалната права за завършването на общия градоустройствен план на Белене, в който ще залегнат усилено жилищно строителство, логистични зони и нов път към площадката на атомната електроцентрала. „Искаме да създадем възможно най-добрите условия за базирането на всички, които ще работят на обекта. Освен на проектите за инфраструктурата ние обръщаме особено внимание и на проекти за отдих и спорт. Мислим както за нашите граждани, така и за руските специалисти и всички, които ще работят тук”, казва кметът.
На края на нашия разговор няма как да пропуснем и актуалната обстановка в света, и конкретно случващото се в Япония и АЕЦ „Фукушима”. Напомняме, че преди години някои експерти нападнаха проекта за АЕЦ „Белене” с мотива, че регионът е рискова сеизмична зона. Тогава учени от Българската академия на науките правят редица проучвания, които опровергават тези твърдения. Опасност от река Дунав също няма как да се появи, тъй като по думите на кмета котата на площадката на бъдещата централа е избрана така, че какъвто и да е притокът на реката, водата да не достигне границите на обекта.
Едно е неоспоримото заключение в нашето съзнание, още преди да тръгнем към малките села обратно по пътя към София. Град Белене е готов за своя АЕЦ. А икономически – въпросът може би трябва да е дали бъдещата АЕЦ е готова да приеме хората в Белене. От години те я чакат като свое спасение.