Тема

Две години...

Сто и петте броя на вестник „Строител” маркират една рамка от две години работа за строителния бранш. Много или малко е това? Ако е за едно бебе, то тогава наистина можем да говорим за младенческа възраст. Но когато става дума за вестник, възрастта нe е порок. Още повече че „Строител” е продължител на добрите традиции на своя предшественик, който е стартирал през далечната 1924 г. като печатен орган на Строителните занаятчийски сдружения в България.
А ако се върнем назад във времето и си спомним едно разширено заседание на УС на КСБ в Кюстендил, където тогавашният председател инж. Симеон Пешов определи стартирането на вестника като „летящ старт”, то на другия ден един неочакван 30-сантиметров сняг парализира Кюстендил, а ние, вестникарите, почувствахме този сняг като знамение. Свежата белота на града, преспите по улиците и настроението на репортери, редактори и страньори беше съизмеримо с очакването за пролет независимо от преспите. Очакване за пролет и очакване за сериозна работа. И двете се сбъднаха.


Летящият старт беше с 24 страници пълноцветно издание на един екип съмишленици, които се „класираха” за работа във вестника след неочакваната от мнозина „цедка” при конкурса, където повече от 100-ината кандидати бяха принудени да свалят гарда пред иначе много коректната комисия, водена от главния редактор Ренета Николова. Приятното за климата в редакцията беше и това, че г-жа Николова бързо стана за всички просто Рени, а интервютата й с мастити представители на изпълнителната и съдебната власт - запазена марка.
Без да отдаваме генерално значение на това, но интервюта за
в. „Строител” дадоха и премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Симеон Дянков, министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев и председателката на парламента Цецка Цачева, почти всички министри от кабинета, много посланици, неотразимият Константин
Тренчев...
А на първия тиймбилдинг в Луковит, точно на първата година от стартирането, председателят на Съвета на директорите Венелин Терзиев каза ласкави думи за работата ни че можем още... и изданието на КСБ добави осем страници към съществуващите 24.
Новият обем от 32 страници беше посрещнат от екипа като признание за качество. Страниците се преформатираха на една от най-ползотворните делови дискусии, където участва и новият член на СД инж. Михаил Петров. Пак там се обсъди и създаването на сайта на изданието.
Нарастналият обем и динамиката на производството на вестника, командировките на репортерите и редакторите из страната наложиха да приканим за активно сът-рудничество колегите от областните представителства. Ние отчитахме две основни причини. Първата е, че хората от ОП много добре познават фирмите и проблемите в регионите си, а и второ – щяхме да намалим разходите за командировки. Тази идея сработи. Активно се включиха в новата за тях кореспондентска работа Юлия Фисинска и Теменужка Бодурова от Смолян, Анелия Кулинова от Пазарджик, Елица Кръстева от Пловдив, Радослава Пенкова от Враца, Василена Димова от Русе... Впрочем, за да стане това, Управителният съвет на КСБ и Съветът на директорите на вестника организираха една запомняща се с деловия си характер среща в Старозагорски минерални бани....
Предстоеше ново предизвикателство...
40-страничният обем витаеше във въздуха като необходимост. Тук му е мястото да кажем, че и първото нарастване, и стартирането на сайта, а и сега, при новия формат, екипът на вестника остана същият като брой на хората. Е, сменихме няколко репортери, но такъв е животът...
Новият формат съвпадна и с най-отговорното време за КСБ в края на годината. Отчетно-изборното събрание на българските строители избра за свой председател инж. Светослав Глосов, а инж. Пешов – за почетен председател.
Междувременно кризата се затегна, статистиката показа неблагоприятна тенденция...
Сега накъде? Напред и нагоре, въпреки кризата, както съветва в интервю за вестника ни Валентин Николов – председателят на Контролния съвет на
Камарата.
„И бъдете като английските вестници – с непроменена визия поне... 100 години” – ни пожела инж. Симеон Пешов.


Честит празник!

Уважаеми Строители на съвременна България, колеги и приятели!

Втората годишнина на в. „Строител” е наш общ празник.
От името на целия екип искам да ви благодаря за доверието, подкрепата, добрите думи, препоръките, градивната критика!
Извървяхме заедно етапите на развитие на нашето издание, създадохме му лице, изградихме авторитета му. Вестникът вече е познат, и не само – уважаван е. За това говорят оценките в поздравителните адреси на премиера Бойко Борисов, на министрите на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, на екологията Нона Караджова, на еврофондовете Томислав Дончев, на правосъдието Маргарита Попова, на председателя на УС на АПИ Сергей Михалев, на директора на НКЖИ Милчо Ламбрев, на кметовете на общините Бургас, Стара Загора, Банско, Ракитово, Белово, Стралджа, поздравителните адреси от БСК и от президента на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев...
Целият ни екип е трогнат от топлите думи на председателите на областните представителства на КСБ. Благодарим ви!
Разбира се, винаги има още какво да се желае. Ще засилваме остротата на нашите материали, както ни препоръчва председателят на СД на вестника Венелин Терзиев, ще сме по-бдителни за негативните практики в бранша, за корупционните и дискриминационните условия в търговете, ще изискваме по-добри закони от законодателната власт и по-доброто им прилагане от институциите. Ще дойдем на място във всяко ОП.
Няма да спрем да се развиваме, да ставаме по-интересни, по-актуални, по-добри.
Надяваме се в това развитие да сме заедно - и в делник, и в празник,  в трудните моменти на кризата, и дай боже от тук нататък, във все по-добри за строителния бранш времена.
Със силата на добрата, професионалната, принципната журналистика в. „Строител” ще продължава да отстоява интересите и ще работи за издигане престижа на българските строители.
Защото Вие го заслужавате!

С уважение, Ренета Николова - гл. редактор