Тема

Колко трудно се изгражда детска площадка

Говорим си за детските площадки от много години. Тръгна и реализирането на проекти по ОП „Регионално развитие” и много малки и големи населени места не изпуснаха възможността да облагородят тези зони. В София отдавна се знае, че детските площадки съвсем не са достатъчни и изграждането на всяка една е голямо събитие, режат се ленти, чуват се красиви обещания.
Този път ще разкажем историята на една друга детска площадка в столицата, която съществуваше, без да бъде официално открита, без дори да бъде законна. Сега тя е демонтирана, но занапред ще я има! Странна ситуация, нали?
Улица „Нишава” в софийския квартал „Белите брези” е нашата локация. Измежду високите блокове, до двора на едно от най-модерните и новопостроени училища в България от веригата „Дорис Тенеди”, се разпростира малък терен. Гледката е обичайна – поредната пустош в българските квартали, която нито е ливада, нито е паркинг или каквото и да е полезно нещо. Там имаме среща с група граждани, които искат на това място да бъде изградена детска площадка, защото в близост няма такава. Преди 3 години тези родители събират собствени средства и превръщат тогавашното сметище в импровизирана площадка с няколко люлки и катерушки. Без проект и без каквито и да е документи и разрешителни, те полагат настилката (нищо повече от 30-40 квадрата излят чист бетон), монтират люлките и катерушките и в продължение на 2 години малките деца от квартала растат в атмосфера на смях, приятелство и игри. Четири камиона с пръст са били изсипани, за да се приспособи теренът и да порасне някаква трева. Циментът обаче е бил малко и сега отдолу се е показала арматурата от подземните гаражи.
И следва драмата – недоволен съсед подава жалба в община Красно село и площадката трябва да бъде демонтирана. Защо? Ами много просто – тя е незаконна и никой няма обратните претенции. Мотивът на жалбоподателя – децата вдигат много шум.
В лицето на кмета на община Красно село Пламен Църноречки обаче гражданите срещат подкрепа. В отговор на официално запитване на в. „Строител“ от общината излязоха със следното становище: „Във връзка с направено от Вас запитване относно терен общинска собственост, находящ се в УПИ V -за ЖС, кв. 38, м. „Красно село – Стрелбище” по плана на гр. София, с административен адрес: ул. „Нишава” до
№62-70, бихме желали да Ви информираме, че за същия са внесени проекти от живеещите в близките кооперации за изграждане на обществено достъпен детски кът. Изпълнението на проектите ще бъде финансирано от подателите на заявлението.
Внесената проектна документация предстои да бъде разгледана от Районен експертен съвет по устройство на територията (РЕСУТ).
Политиката на район „Красно село” е насочена към изграждането и възстановяването на детски и спортни площадки на територията на района. Следвайки принципите на доброто управление, нашето желание е да подкрепяме подобни инициативи с активно гражданско участие.“
Нещата се задвижват от инж. Мина Йоргова, началник-отдел „Инженерна инфраструктура, контрол по строителството, благоустройство и екология”.
Чертежите бързо са изготвени безвъзмездно от софийска проектантска къща и са подарени на гражданите. Всички необходими документи са в канцелариите на общината и оптимизмът се усеща по време на разговора, който водим с тези хора. Те са в очакване...
Иначе мястото сега не е особено приветливо, може би защото все още слънцето не е безспорен хегемон в небето над София. Катерушките и пързалките са завити в найлон и заключени в задния двор на жилищната кооперация. Тревата е отъпкана, пясъчникът - мръсен, а храстите и дърветата бавно съхнат.
Хората разказват, че положително решение от страна на общината най-вероятно ще има. И тогава за тях ще остане един проблем – покриването на изискванията площадката им да бъде припозната като такава. Или по-просто - финансовите измерения на въпроса. Те трябва да монтират специална мека настилка, която да покрие целия терен от около 100 кв. м. Някои специализирани фирми, производители или вносители на такава настилка, вече са взели мерките, но сумата от 2 хил. лв. все още е непосилна за хората. Те виждат възможност по оградите на детската площадка да бъдат сложени рекламните знаци и емблеми на тези фирми, които ще дарят парите за настилката. Имат и друга идея – да се намери настилка, дето е втора ръка - от някоя спортна зала или стадион, който се ремонтира. Не че има и много такива обекти в страната. Така или иначе обаче този
въпрос все още виси.
Впрочем този район наистина има нужда от детска площадка. Хората вярват, че когато искаш да направиш нещо добро, то все някога ще се случи. Дано и от общината си спазят обещанието. Ние от вестник „Строител” ще следим какво се случва на ул. „Нишава” в жк „Белите брези”. Не защото изграждането на такъв обект е строително събитие с национален мащаб, а защото е въпрос на принципи и ценности. За децата на България...