В Хитрино бяха връчени ключовете на 10-те къщи, дарени от фирми – членове на КСБ

Други 12 семейства влязоха в своите нови домове, построени със средства от фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика

Прочетена: 130

Мирослав Еленков,
Росица Георгиева

На специална церемония пред сградата на общината в с. Хитрино бяха връчени ключовете на 10-те къщи, изградени и дарени от фирми – членове на Камарата на строителите в България (КСБ), на пострадалите семейства в населеното място. На събитието присъстваха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, зам.-председателят на УС на КСБ и председател на ОП-Бургас инж. Николай Николов, изп. директор на Камарата инж. Мирослав Мазнев, представители на компаниите дарители, кметът на общината Нуридин Исмаил, зам.-министърът на труда и соц. политика и председател на Управителния съвет на фонд „Социална закрила“ Лазар Лазаров, д-р Николай Чобанов, председател на БЧК-Шумен и др. Фирмите, членове на КСБ, дарили безвъзмездно къщи в Хитрино, са: „Главболгарстрой Холдинг“ АД, „Джи Пи Груп“ АД, „АТ Инженеринг 2000“ ООД, „Билдникс“ ЕООД и „Мидия Груп Холдинг“ АД, „Геострой“ АД и „Геотехмин“ ООД, „Хидрострой“ АД, „Планекс“ ЕООД, „Трейс Груп Холд“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Кристална вода“ АД.

Кметът на общината Нуридин Исмаил благодари на КСБ и на компаниите, построили домове за хората. Той подчерта, че административните процедури са отнели почти половин година, след което къщите са били изпълнени в много кратки срокове и с високо качество. „Още в началото на миналата зима благодарение на строителите най-тежко пострадалите семейства вече имаха нови домове“, посочи кметът на Хитрино.

„Това е един изключително вълнуващ момент и съм благодарен, че на мен се падна честта като председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България да участвам в церемонията по символичното връчване на ключовете на построените и дарени къщи от фирми, членове на организацията. Радвам се, че тук сме заедно с колегите, представляващи компаниите дарители, и със семействата, за които бяха построени домовете“, посочи инж. Илиян Терзиев.

„След трагичния инцидент КСБ бе сред първите, които се отзоваха, и нейни представители още на следващия ден бяха на място, тук в Хитрино, за да предложат помощ и подкрепа. КСБ откри дарителска сметка с 50 хил. лв, а фирми – членове на Камарата, изградиха безвъзмездно 10 къщи за пострадалите семейства, като те бяха определени от Обществения съвет“, изтъкна инж. Терзиев. „Искам да благодаря на строителите на тези 10 сгради за професионализма, но най-вече за човечността и за големите им сърца!“, заяви председателят на КСБ.

Инж. Терзиев благодари на кмета и администрацията на общината за добрата съвместна дейност. „Не мога да не отбележа успешното сътрудничество, което имахме през целия период на организация и подготовка на строителството и след стартирането му с кмета на Хитрино Нуридин Исмаил. Без този синхрон в работата между местната власт и изпълнителите СМР нямаше да може да се реализират в такива наистина кратки срокове“, посочи още председателят на УС на КСБ. Той завърши изказването си с пожелание всички бъдещи посещения в Хитрино да бъдат по хубави поводи, като изграждането на нови инфраструктурни обекти, които да направят Хитрино по-модерно и привлекателно за жителите и гостите му.

„За Камарата на строителите в България Хитрино е и винаги ще бъде едно много специално място!”, подчерта инж. Терзиев.

Още 12 семейства получиха нови домове. Те са изградени със средства от фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика.

Преди връчването на ключовете на новопостроените къщи поради големия медиен интерес, официалните лица дадоха пресконференция в сградата на общината.

„Две години за някои са много, за други са малко. Може би за тези, които нямат понятие от възстановяване от една такава щета. За нас в Хитрино те минаха неусетно. За голямо съжаление, през този период някои търсеха политика. А ние, хората от общинската администрация, фонд „Социална закрила” и БЧК, търсихме начини за решаването на проблемите”, каза кметът на община Хитрино.

Той обясни, че в момента усилено се подготвят процедурите и вече има подписани договори и за възстановяване на публичната инфраструктура.
„Куклата Хитрино, за която говореше премиерът Бойко Борисов, ще стане факт.

Догодина по това време, живи и здрави, пак ще Ви поканим, за да видите”, обърна се Нуридин Исмаил към представителите на медиите.

„Едни от първите хора, които се отзоваха тук, бяха представителите на МТСП в лицето на социалните работници и на Фонд „Социално подпомагане”, посочи зам.-министърът на труда и соц. политика Лазар Лазаров. „Правителството одобри безпрецедентна програма, която досега не е разработвана и прилагана. Тя съдържаше подкрепа с финансови средства и конкретна помощ за възстановяване и рехабилитация. Искам да отбележа, че през тези две години имахме много добро партньорството между общината и министерството. Противопоставяне между местната администрация и фонда не съществува“, посочи зам.-министърът.

„Към този момент 3 754 720 лв. са изплатени и отчетени. Фонд „Социална закрила“ осъществява ежемесечни проверки на място в Хитрино, в резултат на което се одобряват единствено разходите за реално изпълнените и документално описаните дейности.

Средствата са употребени публично, всички етапи по осъществяването на дейностите са извършвани под строг контрол“,
подчерта зам.-министър Лазаров.

Приключило е изплащането на еднократната помощ за наследниците на 7 починали лица в размер на общо 70 000 лв. На 53 семейства са изплатени 15 182 лв. за ежедневни разходи от първа необходимост. Лечението и рехабилитацията на някои от 13-те заявители, които са подпомогнати по проекта, все още продължават. До момента е одобрен разход за плащане в размер на 17 058 лв. Проектът за подпомагане на населението на Хитрино е удължен до края на 30 април 2019 г.

Сменена е дограмата на 244 сгради, за което са изплатени 427 816 лв. За помощ за разрушаване на 9 опасни и негодни за обитаване домове и разчистване на терени са насочени 38 446 лв.

Сключени са договори за укрепване и възстановяване на 125 жилищни постройки на стойност 2 210 369 лв. Изграждането на 12-те нови къщи в Хитрино със средства от фонд „Социална закрила” е на стойност 975 849 лв.

Лазар Лазаров посочи, че не отговарят на истината твърденията,че цените на строително-монтажните дейности са високи. „Беше споменато, че стойността на дейностите, която сме задали, е висока. Това не е вярно! Реализираното в Хитрино покрива всички критерии за изразходване на публични средства. Имаше много спекулации за тези ремонтни дейности и сравняване със строителството на нови сгради. Не може да се прави сравнение между цената за изграждане на една кооперация и цената на къща, която се възстановява. Има разлика и в зависимост дали имотите се нуждаят от укрепване. МТСП изпълнява и друг проект – „Красива България”, и тук също има обекти за СМР, за които твърдя,че са извършени изключително качествено“, посочи зам.-министърът.

„Благодаря на зам.министър Лазаров за обективните думи, които каза. Ние като бранш настояваме за това оценките, които се дават, да са на базата на фактите“, каза от своя страна инж. Илиян Терзиев. „Преди време имаше правила, по които се формираха цените за СМР и се приемаха обектите, така можеше да се направи реална оценка дали са качествени, или не. Сред приоритетите на КСБ за следващата година ще е именно това- да се въведат единни правила и норми, които да важат и за тези, които възлагат, и за тези, които приемат и строят“, допълни той.

„Аз не знам представители на друг бранш, които винаги първи да помагат с машини, с техника и с хора при природни бедствия – при пожари, наводнения, земетресения, при аварии.

Строителите са тези, които твърдя, са и най-големите дарители – изграждат църкви и джамии, детски градини и площадки, подкрепят ремонти на училища и са най-отговорният партньор както на общините, така и на държавата“, посочи инж. Илиян Терзиев.

Председателят на Областния съвет на БЧК – Шумен, д-р Николай Чобанов обясни, че от помощи в сметката на организацията са постъпили 2,2 млн. лв., от които в момента са останали около 200 хил. лв. Предстои Общинският съвет на Хитрино да вземе решение за тяхното разпределение. „Искам да благодаря на бизнеса. Почти веднага се предоставиха храни, препарати, неща от първа необходимост. Ако така продължава партньорството между държавните и местните власти, между неправителствените организации и бизнес организациите, това ще е от полза за българската страна и нещата ще се правят качествено, както тук – в Хитрино.

Това, което се случи, е образец, от който трябва да почерпим опит кой и как трябва да реагира в такива ситуации“,
изтъкна Чобанов.

След пресконференцията се състоя церемонията по връчване на ключовете на пострадалите семейства. След това бяха разгледани няколко от напълно обзаведените къщи.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 29.11.2018. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


Don`t copy text!
%d блогъра харесват това: