Премиерът Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев обсъдиха темите за газовия хъб „Балкан“, „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“

Министри от двете страни подписаха редица важни документи

Прочетена: 115

Мирослав Еленков

По време на срещата на четири очи българският премиер Бойко Борисов и руският му колега Дмитрий Медведев са обсъдили детайлно темите за газовия хъб „Балкан”, „Турски поток“ и АЕЦ „Белене“. Борисов е подчертал, че страната ни държи да продължи преноса на руски газ към Европа и смята да го направи през проекта за газов хъб „Балкан“. Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет.

„Транзитът на газ през България към Европа ще бъде възможен, когато ни бъдат дадени европейски гаранции – не от страна на България, а от Европейската комисия. За по-нататъшни конкретни стъпки с „Турски поток“ ще можем да говорим, когато от ЕК ни уверят в това, че в бъдеще този проект няма да има пречки. Надявам се българските ни колеги разбират това и ще работят по въпроса“, подчерта руският премиер. Медведев коментира и проекта АЕЦ „Белене“. „Готови сме да разгледаме участието си в централата. Нашата компания „Росатом“ има голям опит в подобни проекти“, сподели той.

„Страната ни ясно е заявила, че ще участва в газопреноса през хъб „Балкан“, подчерта българският премиер. По думите му България не иска нови количества газ, а просто да запази това, което има. Борисов заяви, че България няма да се откаже от своето предимство пред съседните страни – да има добра и модерна газопреносна система.

„Относно АЕЦ „Белене“ ситуацията е променена, след като загубихме години. Арбитражът в Париж ясно отсече, че двата реактора са български. След като платихме кеш, президентът Владимир Путин ни опрости лихвите и сега ние имаме два ядрени реактора, българска собственост, опаковани в найлон“, каза Борисов.

След брифинга министри от двете страни подписаха редица важни документи за сътрудничество в областите на туризма, здравеопазването, труда и социалната сигурност.
Mинистерствата на външните работи на България и Русия подписаха и план за консултации между двете ведомства.

Предвижда се консултациите да включват консулски въпроси, различни регионални и международни теми, сред които Близкия изток, Африка, ООН и др. Последните консултации между двете министерства са проведени преди пет години.

От българска страна планът подписа заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, а от руска – заместник-министърът Александър Грушко. Освен това България и Русия парафираха

Протокол за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете държави, като същевременно се разрешават практически проблеми от досегашното приложение на документа. Протоколът беше подписан от министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и министъра на труда и социалната защита на Руската федерация Максим Топилин.

Направените изменения ще облекчат процедурата за отпускане на руски пенсии за българи и обратното. При преценка на правото на пенсия България и Русия ще могат да зачитат осигурителен стаж, придобит в трети страни, с които имат сключен международен договор. По този начин се разширява закрилата за осигурените лица и се дава възможност те да придобият право на пенсия в случаите на недостигащ осигурителен стаж. Регламентира се и начинът за преизчисляването на пенсиите, отпуснати до влизане на документа в сила.
Договорът за социална сигурност между България и Русия се изпълнява от 2010 г. С него се гарантират социалните права на около 300 000 българи, живели и работили на територията на бившия СССР и днешна Русия.

България и Русия парафираха и Програма за съвместни действия в областта на туризма за периода 2019 – 2021 г.

Подписите си под документа положиха българският министър на туризма Николина Ангелкова и Максим Орешкин – министър на икономическото развитие на Руската федерация. Програмата е в изпълнение на Споразумението между правителството на България и правителството на Руската федерация за сътрудничество в сферата на туризма от 8 май 2007 г.

Министър Ангелкова подчерта, че Русия е сред най-важните генериращи пазари за входящия туризъм на България и предпочитанията на пътуващите от федерацията са постоянно във фокуса на вниманието на българската туристическа администрация и бизнеса у нас за провеждане на активна маркетингова политика и привличане на повече посетители. Двете страни ще си съдействат за увеличаване на взаимния туристопоток, предвижда се също да бъдат установявани директни контакти между българските и руските организации и да се обменя информация за законодателството в сферата. Документът ще насърчи обмена на данни, включително и свързаните с развитието на инфраструктурата. Ще се осъществява и размяна на информация и експерти между организациите за обучение и повишаване квалификацията на професионалните кадри.

Предвижда се двете страни да си сътрудничат също в реализацията на държавната маркетингова стратегия и на проектите в туристическата сфера, както и за внедряване на иновациите. Ще се поощряват и отношенията между регионалните организации.

България и Русия ще продължат сътрудничеството си в редица международни организации, сред които Комисията за Европа на Световната организация по туризъм, Работната група за „Сътрудничество на туризма“ на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

Руският премиер проведе среща с президента Румен Радев

Съществуват политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимно изгодно сътрудничество между България и Русия. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев на „Дондуков“ 2. Българският държавен глава припомни, че по време на разговорите му с президента на Руската федерация Владимир Путин през 2018 г. в Русия беше подновен и диалогът на най-високо ниво. „Считам, че той допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес“, подчерта Румен Радев.

По думите на президента Русия е стратегически партньор на страната ни в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. „Разбира се, при спазване на важни принципи, като целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и особено важно за България – изгодна цена“, допълни Румен Радев. Според него страната ни иска да запази своето място на газовата карта на Европа независимо от транзита на руски газ през други държави. „Ниската себестойност и сигурността на енергийните доставки са важни фактори за конкурентоспособността и икономиката на всяка страна“, заяви още българският държавен глава.

Президентът открои и партньорството в сферата на туризма, в която двустранните отношения са устойчиви и перспективни, и добави, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки.

„Добрите отношения, които съществуват между българския и руския народ, следва да бъдат основа за качествен скок в развитието на двустранните връзки и особено в икономиката“, отбеляза от своя страна Дмитрий Медведев. По думите му от усилията на политиците и в двете държави зависи да се преодолее периодът на стагнация в търговията и „срутването на икономическите връзки“. „С нашите действия можем да променим всичко, най-важното е правителствата да работят както трябва, да бъдат взети необходимите решения на ниво компании, да бъдем в постоянен диалог, включително на междурегионално и хуманитарно ниво“, заяви Дмитрий Медведев. Руският премиер покани българския държавен глава на Петербургския международен икономически форум през юни, на който да продължат разговорите за реализацията на проектите от общ интерес.

Единна бе и позицията, че партньорството между България и Русия в образованието, науката и културата има дълги традиции и огромни перспективи за развитие. „Това е истинска инвестиция в бъдещето на двустранните отношения и особено в създаването на възможност за по-активен обмен в образованието и науката“, подчерта Румен Радев. Президентът посочи, че страната ни се е утвърдила като регионален обучителен център и у нас квалификация получават немалко студенти от редица европейски държави.

И Румен Радев, и Дмитрий Медведев отбелязаха дълбоките исторически, духовни и културни връзки, които свързват българите и руснаците и са устояли на изпитанията на времето. Президентът Радев открои тържественото отбелязване в страната ни на 141 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България, както и ролята на създадената от българските първоучители азбука, на която двата народа пишат, четат и осъществяват активен културен обмен.

Развитието на парламентарните връзки между България и Русия е от важно значение

Развитието на парламентарните връзки между България и Русия е от важно значение за нашите две страни. Това беше общото мнение, изразено на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев.

„Радвам се, че през изминалата година отношенията между парламентите на България и Русия се задълбочиха“, подчерта Цвета Караянчева. Тя уточни, че Групата за приятелство България – Русия е най-голямата в Народното събрание и това е показателно за значението, което народните представители имат към развитието на двустранните отношения с Русия.
„Българският парламент е с много дълга история, сега ние отбелязваме 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, посочи председателят на Народното събрание и добави, че това е същият период, от който датират и дипломатическите отношения между България и Русия.

Дмитрий Медведев поздрави Цвета Караянчева по случай годишнината от Освобождението на България. „Трябва да признаем, че паузата във взаимодействието между нашите парламенти беше сериозна, но можем да я поправим“, подчерта Медведев. Той добави, че връзките между държавни структури са много важни, особено когато става дума за страни като България и Русия. „Активизирането на отношенията ни и на проектите зависи от нашите две страни“, заяви министър-председателят на Руската федерация. „Пред нас се откриват нови възможности и се надявам, че нашите страни ще се възползват от тях“, добави той. Дмитрий Медведев отбеляза важността на законодателната подкрепа за съвместните проекти на България и Русия.

„Имаме какво да направим за развитието на нашите отношения в икономически, в образователен и в културен план“, подчерта председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева изрази задоволство от продължаване на работата на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. „Народните представители от различните парламентарни комисии могат да бъдат полезни в нейната работа, за да се придвижват по-бързо необходимите законодателни промени“, подчерта тя.
След срещата беше поднесен венец на паметника на Цар Освободител.

Състоя се и българо-руски бизнес форум

„Туристическият поток от Русия към България е намалял с 20%. Причината е, че българският лев е обвързан с еврото“. Това обяви на българо-руския туристически форум министърът на икономиката на Русия Максим Орешкин.

„През последната година и половина в Русия се наблюдава силно укрепване на българския лев. Пътуванията до България се оказват с около 20% по-скъпи, отколкото в страната. Повече туристи от Русия обаче посещават Турция. Развитието на конкурентоспособността ще бъде акцент в бъдещата работа между двете страни“, отбеляза Орешкин. „Планира се пълно разглеждане на регулиращите документи във всички сфери на руската икономика“, посочи още той.

Руският премиер Дмитрий Медведев изрази задоволството си от големия интерес към форума. „Ако бяхме провеждали събитието, за да обсъждаме доставките на газ, броят на хората щеше да е по-малък. Това означава само едно – между Русия България има туризъм, при това той е на доста добро ниво“, заяви премиерът на Руската федерация. Медведев припомни, че това не е първата му визита в България и винаги идва тук с удоволствие.

„Исторически събития определят характера на отношенията между руските и българските граждани. Това е обща черта в развитието на страните ни. Особена атмосфера и топлина е фирменият знак на българския туристически отрасъл“, коментира Медведев. „Предстои Русия да реализира международна кооперация по износ, която предвижда обединяване на визовия режим. Ако говорим за туристически обмен с ЕС, налице е забавяне и няма забележими резултати“, обясни Медведев, но допълни, че страната е готова за най-модерни визови решения.

Министърът на туризма Николина Ангелова отбеляза, че България винаги е била едно от най-атрактивните и сигурни места за отдих на руските туристи. 8,4 млрд. лв. са общите приходи от този сектор за 2018 г. „България полага усилия за затвърждаване на позитивните позиции на страната, като предпочитана дестинация в сфера на конкурентна среда. Предстои да се задълбочат и контактите на туристическия бизнес“, посочи министър Ангелкова.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 07.03.2019. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: