Вестник „Строител” отбелязва 10 години

По повод юбилея медията издава алманах

Прочетена: 186

Десислава Бакърджиева

На 3 април 2019 г. в „Строител“ – изданието на Камарата на строителите в България (КСБ), ще навърши 10 години. Медията ще отбележи своя юбилей с коктейл в „София хотел Балкан“.

Съветът на директорите и екипът на в. „Строител“ ще отпразнуват рождения ден на вестника със своите партньори и приятели. На събитието са поканени ръководството на КСБ, областните председатели на ОП на КСБ, рекламодателите, представители на централната и местната власт, на работодателски и браншови организации, на синдикати, колеги и други личности, с които изданието е работило през годините. Заедно с тях екипът на в. „Строител” ще направи равносметка за изминалото време, ще разреже празничната торта и ще си пожелае поне още 10 по 10 г.
Всеки гост на тържеството ще получи подарък от медията – специално подготвен за юбилея алманах „10 години вестник „Строител“, който проследява историята – създаването и развитието на медията, успешно организираните през годините форуми, отразените събития, наградите, партньорствата, творческата дейност. В книгата албум са събрани акценти от впечатляващия обем работа, свършена от екипа на в. „Строител”.

От отпечатването на първия брой вестникът не спира да следва своя приоритет №1 – да бъде полезен най-вече на представителите на строителния бранш, но също и на институциите и обществото. Репортерите винаги са на първа линия и черпят информация от мястото на събитието. Независимо от предизвикателствата изданието остава вярно на стремежа си да представя актуална и коректна информация и да спазва принципите на етичната журналистика. Така през годините в. „Строител“ се превръща в разпознаваема марка, която се свързва с качествена и обективна медия, получава редица награди и е търсен партньор.

Вестник „Строител“ е отличен за своя професионализъм още в първите 12 месеца след създаването си от ОП на КСБ – София, „За добра съвместна дейност“ и от ОП на КСБ – Смолян. Следват международна награда за отразяването на развитието на бизнес отношенията между строителния бранш на Йордания и България, най-престижното годишно юридическо отличие за медии на Съюза на юристите и на Висшия съдебен съвет, присъдено за материалите в рубриката „На прицел“. „Строител” е отличен с грамота и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за цялостно, коректно и обективно отразяване на дейността на МРРБ през 2012 г. Вестникът е носител и на специалната награда „Скритото добро“ на Столичната община в категория „Медии“. ОП на КСБ – Велико Търново, също връчва на изданието специален приз – статуетка на Уста Кольо Фичето. „Строител“ печели два пъти годишната награда на Националното сдружение на общините в Република България в категория „Печатни медии“ – през 2013 г. отличието е за рубриката „Общини“, а през 2018 г. става „Медиен глас на общините“. Вестникът е признат като най-добрата печатна медия в бранша и от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ в категория „Тесен специалист“. „Строител“ е удостоен и с голямата и обществено значима награда от ББА „Пътна безопасност“. Получава признание и от Националната асоциация на медиаторите и Съюза на юристите в България за приноса му за утвърждаване на медиацията. Редакцията взима още почетен плакет на ВСУ „Любен Каравелов“ и награда от ВТУ „Тодор Каблешков“, връчени за дългогодишно ползотворно сътрудничество.

СД и екипът изразяват своята благодарност към фирмите, с подкрепата на които се реализират всички инициативи, свързани с 10-годишния юбилей на в. „Строител” – „Главболгарстрой Холдинг“ АД, „Геострой“ АД, „Джи Пи Груп“ АД, „Юпитер 05“ ООД, „Планекс“ ЕООД, „Райкомерс Конструкшън“ ЕАД, „Пайп Систем“ АД, „Стройпродукт“ ЕООД – Плевен, Евромаркет Груп, „Мидия Груп Холдинг“ АД, „Хидромат” ООД, „Каро Трейдинг“ ООД и „Грома Холд“ ЕООД.

Началото

На 3 април 2009 г. излиза първият брой на в. „Строител“. Медията цели да улови проблемите, съвременните тенденции и предизвикателствата, касаещи бранша в България, а и в света. Водещо за вестника е да отразява работата и инициативите на КСБ, като информира за решенията на ръководството на организацията и предприетите дейности членовете на Камарата, всички вписани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС) фирми, институциите и организациите партньори на КСБ.

Вестник „Строител“ излиза всеки петък – 52 броя в годината, във формат А3, първоначално – 24 страници, сега – 32 страници, пълноцветен печат. Разпространява се чрез абонамент. В този смисъл изданието е с ясно определена читателска аудитория. Негови абонати са 100% от строителните фирми, опериращи на територията на страната и вписани в ЦПРС, всички министерства, Управляващите органи на оперативните програми, АПИ, ДНСК, Народното събрание и парламентарните комисии, областните управи и всички общини в страната, близо 70 посолства, работодателските и браншовите организации, синдикатите, международните федерации, в които КСБ членува, комисии в ЕП и др.

Първата година – в. „Строител“ напипва пулса на бранша и придобива собствена визия

Още в първия си брой вестникът напипва пулса на бранша, отразявайки изключително важни теми не само за строителите, но и като цяло за обществото и страната, въпроси, които продължават да са актуални и 10 години по-късно. Във фокуса на медията е постигнатият напредък на изпълняващите се програми на ЕС. Внимание се отделя на нуждата от саниране на сградния фонд у нас и на реализиращите се мерки за енергийна ефективност. Важно място в изданието заема и нормативната уредба, касаеща строително-инвестиционния процес.
Перлата в короната в стартиращия брой е дейността на КСБ – екипът не само представя политиките на Камарата и дейността на ръководството, но и дава заявка, че ще бъде близо до Областните представителства на организацията и ще показва какво се случва в населените места извън столицата. В. „Строител“ вдига летвата и с първото си интервю с тогавашния председател на УС на КСБ инж. Симеон Пешов. Специални гости на страниците на вестника са генералният директор на FIEC Улрих Петцолд и българският юрист и политик проф. д-р Огнян Герджиков. В бр. 1 е публикуван и поздравителният адрес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по случай старта на официалното издание на КСБ.

Успешното начало на в. „Строител“ мотивира екипа и през цялата си първа година той не пропуска нито едно важно строително събитие в страната. В обектива на медията са всички първи копки и откриващи се обекти. Сред тях са стартирането на строителството на зала „Арена Армеец“ в София, на линия 2 на столичното метро, откриването на метроотсечката от линия 1 – от

Националния стадион „Васил Левски“ до жк „Младост 1“ и много други.

Втората година продължаваме силно – напред и нагоре

Като истински професионалисти екипът на медията празнува първия си рожден ден на тиймбилдинг. В работна атмосфера журналистите правят равносметка за изминалите 12 месеца и планират бъдещето развитие на в. „Строител“. Според главния редактор Ренета Николова е настъпил моментът, в който вестникът трябва да заеме своето подобаващо място и в интернет пространството. Колективът се обединява единодушно около идеята и си поставя за цел да изгради динамичен сайт, който да следи всекидневно случващото се в бранша, да е по-бърз от печатното издание и да поднася на активните си потребители новината на момента. Това става факт осем седмици по-късно, когато стартира официалният портал на „Строител“ и само за около 20 дни статистиката показва 14 100 посещения и 623 статии в 28 категории.

През втората година във вестника се оформят нови теми, които изискват и повече място, и така стартиралият с 24 страници „Строител“ прибавя поетапно по нови осем, достигайки до внушителния брой от 40 стр. Допълнителният обем се усеща при зараждането на нови рубрики като „Европроекти“, идеята за която възниква след интервю с Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС. В. „Строител“ отговаря на необходимостта от съвместна рубрика, посветена на европейските проекти, която ще е полезна и за строителния бранш, и за държавната администрация, и така със съдействието на екипа на Томислав Дончев изданието започва да представя бъдещи проекти, разказва за осъществени такива и показва добрите практики и ползите от програмите на ЕС.

Във всички 52 броя през втората година вестникът публикува и най-интересните новини от седмицата и от държавната политика. Читателите имат възможността да преминат през калейдоскоп от първи копки, прерязани ленти, открити обществени поръчки, отворени ценови оферти и избрани изпълнители, както и подписвания на договори за строителство, законодателни промени и т.н. „Строител” продължава и винаги първи да съобщава новините, свързани с дейността на КСБ, с което се утвърждава като „Гласът на българския строител“.

Третата година – изданието не само представя най-актуалните събития, но и ги създава

Това е периодът, през който в. „Строител“ се доказва като много добър организатор на събития, които събират заедно ръководители и експерти от изпълнителната и законодателната власт, представителите на общините и бизнеса, за да търсят решения на проблеми в сектора. С цел да се популяризира Камарата и нейната дейност по инициатива на изданието се провежда първият дискусионен форум „Строителството през 2012 г. – перспективи и предизвикателства“, който се организира съвместно от КСБ и в. „Строител“. Събитието преминава при голям интерес и дава заявка да стане традиционно. По предложение на екипа на медията тържеството, което КСБ провежда по повод Деня на строителя, се превръща в Годишен бал. Ръководството на КСБ оценява високо успешното провеждане на първия Бал на строителя и поверява на своето дружество организацията на ежегодния празник и занапред. Изданието продължава да обогатява портфолиото си и с реализацията на научно-практическата конференция „Състояние и предизвикателства при изграждането на ПСОВ в България“, която КСБ организира в партньорство с БАВ. Екипът на „Строител“ печели доверие с показаните възможности за организация на събития, в резултат на което му е възложено провеждането на кръгла маса „Критичната енергийна инфраструктура на София – състояние и възможности за развитие“, която полага началото на ефективно сътрудничество между ЧЕЗ, Столичната община и КСБ в името на подобряването на качеството на живот на гражданите.

В. „Строител“ е съорганизатор и медиен партньор на КСБ и на форум на тема „Проблеми при усвояване на европейските фондове и пътища за тяхното решаване“, който се провежда в Правец. Вестникът е полезен на КСБ и при домакинството на Камарата на годишния конгрес на FIEC.

„Строител“ прави и важна крачка към популяризацията си, залагайки на рекламни билбордове, поставени на стратегически места в София – Националния стадион „Васил Левски“, на „Патриарх Евтимий“ и бул. „Васил Левски“ и други, с което вестникът на българския строител придобива още по-голяма известност.

Най-големият подарък за редакцията през третата година е новият нюзрум, в който екипът се нанася след откриването на сградата на КСБ на ул. „Михаил Тенев“ 6 в София.

Четвъратата година – вестникът е атрактивен и желан партньор

Най-запомнящата се инициатива извън вестникарската дейност през този период е издаването на албума „5 години Камара на строителите в България“. След няколкомесечен труд на екипа алманахът излиза от печат на три езика – български, английски и руски.

Подготовката, организацията и отразяването на събития също е важно направление за медията. Преминалият в края на третата година на вестника при голям успех форум в Правец на тема „Проблеми при усвояване на европейските фондове и пътища за тяхното решаване“, организиран от КСБ и „Строител“ в партньорство с МРРБ, МОСВ, областните управители на район Югозападен и Регионалното сдружение на общините „Център“, прераства в поредица от семинари. През 2012 г. „Строител“ се справя блестящо с цялостната организация на още пет мероприятия в страната, посветени на усвояването на европейските фондове в шестте региона на планиране. След Правец те преминават във Велинград, Бургас, Каварна, Белоградчик и Велико Търново, като в тях се включват ръководители от изпълнителната и местната власт, оперативните програми, Областните представителства на КСБ, медиите и други заинтересовани страни. „Строител“ организира и поредна кръгла маса, възложена от ОП – София, на тема „Модернизация на обществените поръчки“, в която участват министър Томислав Дончев и представители на МРРБ. Изданието успешно се справя и с втората национална среща дискусия „Строителството през 2013 година – перспективи и предизвикателства“, както и с научно-практическата конференция „Предизвикателства при изграждането и експлоатацията на ПСОВ“. На екипа отново е поверена и най-бляскавата церемония на Камарата – традиционният Годишен бал по повод Деня на строителя, и организацията на пресконференция за популяризиране дейността на КСБ, както и логистиката на редица работни срещи на Камарата в по-тесен формат.

В. „Строител“ създава фото и видео материали от всички проведени събития, които са качени на интернет страницата на изданието. Така медията не само демонстрира възможностите си в сферата на видео заснемането, постпродукцията и тиражирането, но и оставя богат архив за работата на КСБ, който е източник на ценна информация. В. „Строител” организира и цялостната комуникационна кампания във връзка с благородната инициатива на КСБ и СО за възстановяването и реконструкцията на Паметника на Цар Освободител. Освен че отразява подробно всеки етап от изпълнението на проекта, екипът на вестника подготвя всички информационни материали, организира пресконференциите и интервютата на участниците в дейностите. Редакцията подготвя и документален филм, както и изложба с над 300 авторски фотографии, показващи всички реализирани дейности.

Ключова тема, която в. „Строител“ проследява по това време, е и работата на местните строители по ремонтите на най-засегнатите обекти в Перник от земетресението на 22 май 2012 г. с магнитуд 4,6 – 4,7 по Рихтер. Строителните фирми от ОП Перник са първите, които се отзовават на призива за помощ на общината и се включват във възстановяването на пострадалите сгради.

Петата година – на юбилея правим равносметка за изминатия път

„Строител“ заедно с КСБ организира запомняща се трета национална среща дискусия под надслов „Строителството през 2014 г. – перспективи и предизвикателства“. Неин специален гост е Антонио Таяни, вицепрезидент на ЕК с ресор индустрия и предприемачество. Успоредно с дейностите по подготовката на събитието редакцията прави и специален брой, който да бъде разпространен по време на конференцията на високо ниво. В него медията публикува ексклузивно интервю с вицепрезидента на ЕК Антонио Таяни, както и интервюта с официалните лица на форума, сред които са председателят на УС на КСБ инж. Светослав Глосов, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков. Очаквано мероприятието преминава при изключително голям интерес, като на него Антонио Таяни е удостоен с грамота и Почетен знак на КСБ от инж. Светослав Глосов за приноса му за започване на новата индустриална революция в Европейския съюз. Не по-малко достойна за уважение е и работата на екипа по трета кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“, която отново събира на едно място ключови фигури от държавните институции, общинските администрации и бизнеса.

Екипът подготвя и Годишния бал по повод Деня на строителя, на който КСБ раздава „Оскар“-ите на най-добрите компании в сектора. Дружеството затвърждава авторитета си на добър организатор и с традиционната годишна научно-практическа конференция „Предизвикателствата при изграждането и експлоатацията на ПСОВ“, която провежда за трети пореден път в партньорство с КСБ и БАВ.

Шестата година – под знака на новите начинания

Медията постига нови успехи, като най-големият за периода е първата фото изложба за Деня на строителя – „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“, която в. „Строител“ подготвя съвместно с КСБ и Столичната община. Експозицията, разположена на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК, откриват кметът Йорданка Фандъкова и инж. Светослав Глосов. Не по-малко успешни са и останалите събития, които КСБ и в. „Строител“ организират между 3 април 2014 г. и 3 април 2015 г. – националната конференция „Предизвикателствата при изпълнението на обекти по ОП „Околна среда 2007 – 2013“ и по Програмата за развитие на селските райони“, дискусионният форум „Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства“, кръглата маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“, които се провеждат за четвърти път. Като изключително високо ниво е оценено и провеждането на традиционния Бал по повод Деня на строителя.

Международната научна конференция „Магистрала „Струма“, участък Кресненско дефиле – условия и варианти на преминаване“ също е сред значимите мероприятия на КСБ и в. „Строител“. Темата за изграждането на лот 3.2 на АМ „Струма“ става приоритетна за медията и журналистите съвместно с Камарата реализират редица инициативи през периода.

Други важни теми, които репортерите отразяват непрекъснато, са Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, работата по ВиК стратегията и напредъкът на подготовката на оперативните програми за периода 2014 – 2020 г. – внасянето им в Брюксел, преговорите на българското правителство с ЕК и поетапното им одобрение.
Многообразието от събития в столицата, повечето от които свързани със СМР, провокира изданието да направи специална рубрика „София строи“, в която в партньорство със Столичната община представя мащабните проекти в града. Обиколките на журналистите от в. „Строител“ са свързани и с подготовката на страниците от рубриката „Региони в растеж“.

В шестата година „Вестник Строител“ ЕАД е приет за член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България по време на редовното заседание на УС на организацията.

Седмата година – отново сме крачка пред останалите

Една от важните крачки, които екипът предприема, за да изпревари останалите медии на пазара и да работи съгласно най-добрите европейски практики както при отпечатването на вестника, така и по отношение на управлението на събитията, които организира съвместно с КСБ и други партньори, е да придобие два сертификата за високо качество. „Вестник Строител“ ЕАД е първата компания от България, която кандидатства за получаването на стандарта ISO 20121:2012, а и първата от Източна Европа. След сериозен одит, детайлни проверки и наблюдение на работата на екипа „Вестник Строител“ ЕАД е сертифициран.

„Строител“ защититава и сертификат за качество – ISO9001:2008. Той е за предпечат, печат, издаване и разпространение на вестник, периодични и непериодични издания, производство на видео клипове и филми, организиране на събития, PR и реклама, изработване на информационни и рекламни материали за печатни и електронни издания и телевизии.

През този период в. „Строител“ е първи и в доста други направления. Европейският комисар по регионална политика Корина Крецу дава първо интервю за българска печатна медия именно за в. „Строител“. То е публикувано в броя, който се разпространява по време на първата конференция „Кохезионна политика 2014 – 2020 – предизвикателства и перспективи“, която КСБ и вестник „Строител“ организират заедно с Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП. Специален гост на форума е Витория Алиата ди Вилафранка, директор на Главна дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на ЕК. За форума в България пристига и Маргарете Хофман, директор на Дирекция „Политика“ към ОЛАФ. Конференцията на високо ниво преминава при голям интерес. Тя е едно от многото успешно проведени от в. „Строител“ по възлагане на Камарата мероприятия през годината, с което медията показва, че уменията й да организира събития стават все по-добри и полученият ISO 20121:2012 е напълно заслужен. Дискусионният форум на тема „Строителството през 2016 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“, който се провежда за пети пореден път, е следващото значимо за бранша събитие. На огромен интерес се радва и втората фото изложба „Виж София, където строителството върху традициите гради бъдещето“, подготвена отново от КСБ в партньорство с в. „Строител“ и Столичната община. Много добри отзиви получава и петата национална конференция „ОП „Околна среда“ и ПРСР – в преход към новия оперативен период“, организирана в сътрудничество от КСБ и БАВ. Заедно с Камарата и ОП на КСБ – София, вестник „Строител“ събира представителите на бранша и институциите и на петата поредна кръгла маса на тема „Модернизация на обществените поръчки“. Най-празничното събитие през периода, разбира се, е традиционният Бал по повод Деня на строителя. Всички организирани от в. „Строител” събития са и широко отразени на страниците на изданието, така информацията за провеждането им, участниците, изказванията, дискусиите достига до всички членове на КСБ и вписаните в Регистъра фирми, до институциите, медиите и обществеността.

През седмата си година екипът на в. „Строител“ надгражда уменията си и обмисля нови идеи за развитието на изданието и на два обучителни тиймбилдинга – единия в хотел „Флора“, Боровец, а втория в хотел „Скалите“, Белоградчик. Гост-лектор на събитието в Белоградчик е Никола Димитров от Университета за финанси, бизнес и предприемачество, който презентира модела Lean за оптимизиране на работата в офиса. За да повиши ефективността си, екипът решава да въведе Dashboard (бяла дъска), на която да записва ежедневните задачи на всеки член и да проследява тяхното изпълнение. На нея има и барометър, който представя настроението и атмосферата в тима на браншовия вестник на строителя.

Осмата година – машината „Строител“ работи на пълни обороти

За периода 3 април 2016 г. – 3 април 2017 г. медията е част от много събития, но някои от тях са знакови като конференцията „Опростяване на Европейските структурни и инвестиционни фондове за повишаване на ефективността на инфраструктурните проекти“, която се провежда в Европейския парламент в Брюксел. Форумът е иницииран от Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП. На нея КСБ представя дейността си в ЕП. В рамките на събитието е показан и добрият опит на България при изпълнението на инфраструктурни проекти с подкрепата на европейските фондове. Камарата възлага на вестник „Строител“ ЕАД цялостната логистика на посещението на делегацията на КСБ в Брюксел, която включва близо 40 представители от КСБ, институции и фирми. И екипът се справя блестящо. „Строител“ е на мястото на събитието и за да го отрази, и за да подпомогне популяризирането на работата на Камарата и на нейните фирми членове. Вестникът подготвя и разпространява по време на форума специално издание с приложение „КСБ в Брюксел“ на английски език. В него са включени страници на български и английски език с информация за Камарата, за фирми членове на КСБ и за в. „Строител“, както и интервюта с председателя на УС на браншовата организация инж. Светослав Глосов, с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев, които разказват за реализираните европейски проекти в България.

Темата за фондовете на ЕС е ключова и по време на втората международна конференция „Предизвикателства на кохезионната политика на ЕС 2014 – 2020“ в София. Форумът се организира от КСБ и Искра Михайлова в партньорство с в. „Строител”. Специален гост на събитието е Валтер Дефа, генерален директор на ГД „Регионална и урбанистична политика“ към ЕК, който дава специално интервю за изданието преди събитието. Камарата и в. „Строител“ посрещат високопоставен гост и по време на шестия дискусионен форум „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства“. За откриването му в България пристига президентът на FIEC Жан-Луи Маршан. Преди това той провежда работна среща с председателя на УС на КСБ инж. Светослав Глосов в централния офис на Камарата. Маршан посещава и редакцията на в. „Строител“. „Добре направен и много интересен“, такова е определението на президента на FIEC за вестника. Той споделя пред репортерите, че редовно го получава и чете английската страница.

Интересът си към в. „Строител” не крият и други две важни личности от ЕС. Председателят на Комитета на регионите на ЕС Марку Маркула е изключително радостен, когато получава броя с първото си интервю, дадено за българска медия – за в. „Строител“, по време на посещението му на строежа на столичното метро на бул. „Черни връх“. Еврокомисарят по транспорт Виолета Булц също преглежда с любопитство в. „Строител“ на друга инспекция на подземната железница в София. Екипът й подарява брой, в който водеща тема е регионалната конференция за инвестиции в сектор „Транспорт“, открита от Булц в българската столица.

„Строител“ е предпочетен и от главния архитект на София Здравко Здравков при встъпването му в длъжност. Той дава първото си интервю на тази позиция, за да представи приоритетите си за развитие на София пред професионалната общност.

Доброто сътрудничество на вестника със Столичната община проличава отново и при организирането заедно с КСБ на трета поредна изложба „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“. Експозицията предшества Годишния бал на 26 октомври, който за пореден път преминава на много високо ниво. КСБ възлага на медията и организацията на шестата национална конференция „ОП „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020 г.“.

Особена гордост за редакцията по това време е успешното реализиране на пълния цикъл по издаването на сборника „Пътищата на България“, който обобщава всичко, направено в сферата за 40 години. Идеята за отпечатването на книгата е на КСБ и Агенция „Пътна инфраструктура“, а неин автор е инж. Ясен Ишев.

Успех за екипа е интервюто с Корина Крецу, европейски комисар по регионална политика, което тя споделя в своята Facebook страница.

Деветата година – „Строител“ преследва стремежа си да е актуален и полезен

През периода вестникът сключва меморандум с ББА „Пътна безопасност“. Така се ражда рубриката „Пътна безопасност“, която е изключително навременна на фона на тревожната статистика за ПТП в страната. В. „Строител“ допринася за превенция по проблема, като изработва и информационен филм за АПИ, който разяснява на шофьорите и пътниците какво трябва да предприемат за безопасността си в случай на пътен инцидент в тунел. Друго значимо дело на медията е издаването на брошурата „10 добри причини да изберем строителната професия“ на ОП на КСБ – Смолян, популяризираща бранша сред учениците и кандидат-студентите.

Отговорна задача за редакцията е и подготовката на алманаха „10 години КСБ“, който представя историята и успехите на Камарата за изминалия период. Юбилеят е отбелязан на Бала на строителя и на четвъртата поредна изложба „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“, подготвена съвместно от КСБ и в. „Строител“ със съдействието на Столичната община.

Броят, който „Строител“ подготвя за седмия дискусионен форум „Строителството през 2018 г. – перспективи и предизвикателства“ е специален. В него са поместени интервюта с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, които те дават по повод събитието.
Високо ниво е постигнато и при проведената Седма национална конференция „Оперативна програма „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020“ на КСБ и БАВ.

Екипът се изявява като чудесен организатор и на останалите ежегодни мероприятия, които реализира съвместно с КСБ. Доказателство за това е третата международна конференция

„Предизвикателства пред кохезионната политика 2014 – 2020. Гъвкав Европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор“. Тя отново става факт благодарение на партньорството между КСБ и Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП. Специални гости на събитието са Юрки Катайнен, зам.-председател на ЕК с ресор „Работни места, растеж, развитие и конкурентоспособност“, и Вазил Худак, вицепрезидент на ЕИБ. В него участват още Кйетил Тонинг, избран за президент на FIEC, встъпващ в длъжност от 2018 г., и Франк Лий, ръководител на отдел „Консултации по финансови инструменти“ в ЕИБ. Малко преди събитието Юрки Катайнен дава интервю за изданието и то е публикувано в броя, който се разпространява по време на конференцията, която очаквано преминава при голям интерес.

Журналистите следят възстановяването на пострадалото при взрив с. Хитрино. Изданието на КСБ представя репортаж от церемонията по повод първата копка на строежа на новите къщи в селото, на която присъства и премие­рът Бойко Борисов. След което „Строител“ следи непрекъснато напредъка на строителството на новите домове от фирмите членове на КСБ. Репортерите са на работните срещи между Камарата и кмета на Хитрино Нуридин Исмаил, на които се обсъждат проблемите и графиците. Посещенията на репортерите в с. Хитрино са чести и те стават свидетели на добрите темпове, с които се изпълняват 10-те къщи, и на успешното приключване на дейностите.

Десетата година – знаем повече и можем повече, защото ние сме „СТРОИТЕЛ“

В началото на десетата си година вестникът отразява интензивната поредица от работни срещи на новото ръководство на Камарата с представители на законодателната и изпълнителната власт в лицето на отговорните за сектор „Строителство“ институции, парламентарно представените партии, ресорните комисии в 44-тото Народно събрание и др. Информация за водените на срещите разговори е публикувана в изданието на КСБ, което съобщава и че ръководството на Камарата внася в НС предложенията си за промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за устройство на територията, част от които по-късно са приети от парламента.

През годината браншът е подложен на недоброжелателни атаки, уронващи авторитета на българския строител. Усилията на КСБ се съсредоточават за защитата на интересите и доброто име на сектора и срещу опитите той да бъде използван за политически цели.

Вестникът подпомага процеса, като информира подробно за всяко становище и предприето действие от КСБ, популяризира кампанията „Аз съм строител“, публикува и разпространява сред медиите декларациите и позициите на Камарата. В своя декларация КСБ категорично заявява, че не желае браншът да бъде използван за политически цели и предизборна агитация. Тя е изпратена до президента, министър-председателя, председателя на НС, парламентарно представените политически сили и медиите. Следва нова поредица от срещи с ПГ на парламентарно представените политически сили, която изданието отразява. Но атаките към бранша не спират и това води до решението на Общото събрание на организацията да започне подписка в подкрепа на българските строители, както и да бъде проведена мирна демонстрация със строителна техника. Решенията са обявени публично на пресконференция, която се провежда в централата на

Камарата, а организацията й е възложена на в. „Строител“.

Екипът на изданието отразява внасянето в НС на подписката, която събира близо 60 хил. подписа в подкрепа на бранша, както и срещата на представителите на ръководството на КСБ с председателя на парламента Цвета Караянчева. Веднага след това са внесени и писма относно подписката и исканията на Камарата в Министерския съвет и Президентството, заедно с което се провеждат срещи на високо ниво – с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Всички тези действия на Камарата отново са отразени подробно във в. „Строител“, който подготвя и специален видео репортаж от събитията.

Паралелно медията организира и традиционните мероприятия на КСБ. Камарата и Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП, провеждат за четвърти пореден път съвместна конференция в партньорство с в. „Строител“. Темата на форума, който се състои в Луковит, е „Инвестиции и инфраструктура в Северна България“.

КСБ се доверява на „Строител“ и за организацията на превърналото се в ключово ежегодно събитие за бранша – „Строителството през 2019 година – перспективи и предизвикателства“, и за осми пореден път екипът се справя успешно. Председателят на ЕП Антонио Таяни изпраща специален поздравителен адрес до КСБ и участниците във форума на Камарата. На голям интерес се радва и петата изложба „Виж София – където строителството среща историята с бъдещето“, подготвена отново от „Строител“ заедно с КСБ и със съдействието на Столичната община. По традиция екипът на в. „Строител“ организира и ежегодния Бал по повод Деня на строителя на 26 октомври.

Със съвместните усилия на КСБ, в. „Строител“ и БАВ се организира и осмата Национална конференция „ОП „Околна среда“ и Програмата за развитие на селските райони в периода 2014 – 2020“.

През март 2019 г. се провежда петата поредна международна конференция на КСБ и председателя на КРР в ЕП Искра Михайлова, подготвена в партньорство с в. „Строител“, която е на тема „Европейската солидарност в инвестиционната политика“. За трети път в. „Строител“ организира с ОП на КСБ – Варна, работна среща с ръководството на община Варна, на която местната администрация представя инвестиционната си програма в сферата на строителството.

Общото при всички събития, по които работи изданието на КСБ, е, че те представят перспективите пред сектора и показват резултатите от професионализма и труда на строителите.

Изключително вълнуващ момент за екипа е връчването на ключовете на 10-те къщи, изпълнени и дарени от фирми членове на КСБ на пострадалите семейства в с. Хитрино.

Част от значимите ангажименти, които „Строител“ реализира през десетата си година, е и изработеният от екипа албум „5 години НКСВ“ по повод юбилея на Националния клуб на строителите ветерани.

Вече 10 години медията е

Гласът на българския строител

и е мотивирана да продължава да бъде. В навечерието на юбилея на вестника Съветът на директорите и екипът на в. „Строител“ благодарим сърдечно за подкрепата през всички изминали години на УС на КСБ и неговия председател, на почетните председатели, на ОП на КСБ и областните председатели, на КС и неговия председател, на Комисията за ЦПРС и нейния председател, на партньорите и рекламодателите си! Изказваме признателност и към институциите и местните власти, с които имаме дългогодишно добро сътрудничество.

В. „Строител“ благодари и за поздравителните адреси, които получи от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, вицепремиера Томислав Дончев, Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП, Мария Габриел, европейски комисар за цифровата икономика и общество, Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството, Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Красен Кралев, министър на младежта и спорта, Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община, Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите в 44-тото Народно събрание, Искрен Веселинов, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в 44-тото НС, Георги Терзийски, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ, Алесандро Бутиче, кодиректор на списание Più Europei и вицепрезидент за Европа на PIUE, Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, и изп. директор на КРИБ Евгений Иванов, д-р Николай Иванов, председател на УС на ББА „Пътна безопасност“, инж. Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, Елен Герджиков, председател на СО, д-р инж. Иван Каралеев, председател на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, арх. Борислав Игнатов, председател на УС на Камарата на архитектите в България, проф. д-р инж. Иван Марков, ректор на УАСГ, проф. д.а.н. арх. Борислав Борисов, ректор на ВСУ „Л. Каравелов“, проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова, ректор на ВТУ „Т. Каблешков“, инж. Тодор Топалски, председател на УС на НКСВ, Областните представителства на Камарата в Бургас, Варна, София, Велико Търново, Ямбол, Плевен, Враца, Кюстендил, Монтана, Перник, Смолян, Русе, Сливен, Габрово и др.

Пожелаваме си да продължим да отстояваме високото професионално ниво и принципите на добрата, обективната, етичната журналистика. Да останем верни на стремежа да представяме пълноценна, актуална и точна информация. Да си поставяме по-високи цели, които да изпълняваме безкомпромисно по отношение на качеството. Защото винаги може повече и знаем, че можем повече, защото НИЕ СМЕ „СТРОИТЕЛ“!

Сподели в социалните мрежи

Автор на 27.03.2019. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: