Създаде се европейска медийна мрежа за сътрудничество в строителния сектор

Екипът на в. „Строител“ посети едни от най-големите обекти в Унгария

Прочетена: 49

Мирослав Еленков

В Кечкемет, Унгария, се проведе Конференцията Building connections (BC). По време на събитието се срещнаха представители на медии от 7 държави, които създадоха медиен алианс за сътрудничество. Стремежът на инициаторите от magyarepitok.hu и Regon Group е насочен към развитието на европейска мрежа за комуникация между браншовите издания. Акош Сабо, главен редактор на magyarepitok.hu, Унгария, беше избран за президент на новата организация, а Ренета Николова, прокурист и главен редактор на вестник „Строител“, България, беше избрана за вицепрезидент. Следващата конференция „Изграждане на връзки“ ще се проведе в България през май 2020 г.

Учредителите на Алианса са:

 magyarepitok.hu и Regon Group,
 вестник „Строител“, България,
 Starmuehler Agentur und Verlag, Австрия,
Nova24 TV“ и „Demokracija.si , Словения,
 Alfa TV и kurir.mk, Македония,
 Agenda Constructiilor, Румъния,
 „Будiвельний журнал“, Украйна.

Печатното издание и сайтът на вестник „Строител” бяха представени пред участниците, които бяха запознати и с опита на екипа на изданието в организирането на събития, изготвянето на видео-презентационни филми, както и възможностите в сферата на издателската дейност. На всеки един от присъстващите беше раздадена специално подготвена за събитието информационна брошура представяща разнородните дейности изпълнявани от изданието на КСБ. Главният редактор на вестник „Строител“ Ренета Николова подари на държавния секретар д-р Ласло Мосочи и на домакините от Magyar Építők алманаха „10 години в. „Строител”.

Magyar Építők

Порталът Magyar Építők (magyarepitok.hu) е основният медиен център за новини и анализи в областта на строителството в Унгария. Екипът на изданието работи с точна информация и факти и осведомява сектора, както и широката общественост за най-важните проекти и разработки на бранша.

Издателство Starmuehler Аgentur und Verlag, Австрия

Медийната група включва три специализирани издания в сферата на строителството и електромобилите.

The holzmagazin е специализирано списание за модерно строителство с дървени материали. Изданието е насочено към архитекти, проектанти, както и всички дървообработващи фирми.
Еnergie: bau е издание, което оптимално преплита архитектурата и технологиите. Опитният редакторски екип предоставя практическа информация за интересни архитектурни проекти в жилищното, общинското и търговското строителство, в сферата на енергийната ефективност и обновяване, за иновативните процеси, новите материали и продукти и много други.

Е: mobil е насоченo към създаването на възможност за електромобилност и се фокусира върху тези, които се интересуват от малки и средни предприятия и електрически компании. Целта на медията е да помогне на обществото да разбере необходимостта от електрически превозни средства и те да се въведат възможно най-бързо по улиците на Австрия.
Agenda Constructiilor,

Румъния

Agenda Constructiilor е специализирана строителна медия с повече от 15 години опит. Тя включва списание и два онлайн сайта. Статиите на порталите agendaconstructiilor.ro и fereastra.ro съдържат актуални новини, статистика, тенденции и тематични анализи, информация за нови инвестиции, строителни дейности, търгове и обекти, нови продукти и технологии на пазара, изявления и коментари на ключови лица.

Nova24TV, Словения

Nova24TV е информационна телевизия. Медията отразява актуални новини, като работи с доказани факти. Редакционният екип е съставен предимно от млади журналисти.Телевизията е достъпна за всички кабелни оператори в цяла Словения, както и чрез 24-часов YouTube канал.

Alfa TV и kurir.mk, Северна Македония

Това са двете от най-разпознаваемите медии в съседката ни, като сайтът е най-посещаваният онлайн медиен портал в страната. Медиите отразяват теми от всички аспекти на икономиката и живота в Северна Македония.

Будiвельний Журнал, Украйна

Изданието е професионална информационно-аналитична медия за строителния пазар и недвижимите имоти, която обединява проектанти, предприемачи, финансови институции и производители на строителни материали.

Алиансът е отворен за медии и от други страни.

През втория ден на конференцията гостите имаха възможност да посетят едни от най-големите строителни обекти в Унгария и да се срещнат с представители на изпълнителите. Стадион Puskás Arena в Будапеща е сред най-мащабните проекти в страната за последните няколко десетилетия. Очаква се до края на годината да бъде завършен. Представителите на медиите се запознаха и с BudaPart – изграждащия се нов квартал на града, който е с 10-годишен срок на завършване.

Изграждането на Puskás Arena е приоритет за унгарското правителство

В развитието на спортната инфраструктура, Puskás Arena се счита за приоритетен проект на унгарското правителство. През 2012 г. държавното управление решава да изгради ново съоръжение, сравнимо с размера на най-големите европейски стадиони. През 2014 г. Унгарската футболна федерация получава правото да бъде домакин на няколко мача от Европейското първенство по футбол през 2020 г. – 3 срещи в груповите фази и 1 от 1/16-финалите, именно заради плановете арената да бъде изградена. Стадионът трябва да отговаря на специфичните изисквания на УЕФА.

История

Съоръжението ще бъде моделирано и построено по подобие на първоначално наречения „Народен стадион“, който има символично значение за унгарците. „Арената” е дом на унгарския национален отбор от 1953 г., както и на всички големи спортни събития и концерти. През 2002 г. стадионът е преименуван на Ferenc Puskás, който е един от най-великите играчи на всички времена. През последните 20 години състоянието на стадиона постепенно се влошава, докато не става толкова критично, че разрушаването му е неизбежно.

През 2014 г. известният унгарски архитект György Skardelli, познат от работата си по съседната закрита зала, наречена „Ласло Пап Будапеща Спортна Арена“, показа най-значимия си до момента проект – а именно дизайна на новия национален стадион на Унгария. Плановете на мястото включват изграждането на няколко съоръжения до самия стадион, като например офис сграда, хотел и центрове за обучение. В началото на 2015 г. обектът преминава през мащабен процес на рационализиране. Заложеното в програмата за проектиране е сериозно редуцирано, което довежда до анулиране на гореспоменатите допълнителни съоръжения и значително по-малка сграда. Главните изпълнители на строителството са два местни гиганта – Magyar Építő cPlc и ZÁÉV cPlc, обединени в консорциума Puskás Ferenc. Те са избрани чрез международен открит търг. СМР са започнали веднага след сключването на договора на 27 март 2017 г. Собственик на стадиона е Унгарският национален спортен център, докато строителството се осъществява под надзора на комисаря д-р Balázs Fürjes и ръководената от него организация – „Център за ключови държавни инвестиции“. Церемонията по откриването на Puskás Arena е планирана за средата на ноември 2019 г.

Строителството

Що се отнася до изпълнението на проекта, той ще бъде реализиран посредством т.нар. процедура проектиране и изграждане. Това означава, че паралелно с извършените от изпълнителя работи дизайнерска фирма изготвя чертежите. Поради огромните размери на съоръжението и количествата необходими материали (например 100 000 м3 бетонова надстройка) строителните дейности ще отнемат общо 19 месеца. Едновременно с това се изпълняват механични и електрически работи, включително и озеленяването на 80 000 кв. м площ.

Старо срещу ново

Визията на новата арена уважава историческото значение на старата сграда и умишлено имитира части нея. Автор е дизайнерската компания KÖZTI Architects & Engineers, архитектурната фирма с най-големи традиции в Унгария, създадена през 1949 г. Новото съоръжение ще запази някои специфични и характерни черти, като наклонената равнина на бетонната дантела на автентичните стълбища. Планира се обособяването на музей, посветен на унгарския футбол и по-специално на легендата Ференц Пушкаш.

BudaPart – най-новият квартал в Будапеща

BudaPart е един от най-големите строителни обекти в Будапеща. В първата фаза на проекта ще бъдат реализирани две жилищни сгради с общо 265 апартамента, три четвърти от които вече са продадени. Въвеждането им в експлоатация ще започне в края на 2019 г. Едновременно с тях започва строителството на 20 000 кв. м офиси в комплекса. Жилищните здания са проектирани от архитектите Викар & Лукач, а офис сградата е дело на Szász Architect Studio. Като част от строителния обект предприемачът ще финансира и развитието на екстензивни транспортни и други инфраструктурни проекти.

Уникалното местоположение и високият процент зелени и водни площи превръщат BudaPart в изключителен проект за Унгария. От общата застроена площ от 54 хектара 11-те хектара водна повърхност ще осигурят добра вентилация на сградите, а зелените площи в цялата зона ще надхвърлят 45%. Между офис сградата и жилищните такива ще бъде изградена търговска улица с ограничено движение на коли. На нея ще има ресторанти и барове, както и няколко спортни площадки, хотел, детска градина и фитнес съоръжения, които ще служат за почивка и отдих на обитателите. Домовете в BudaPart ще бъдат предавани готови до ключ. Офис сградата ще бъде с високо качество и категория LEED Gold. Тя ще е позиционирана на централния площад на комплекса. Етажите й с площ от около 2400 кв. м ще дават всякакви удобства за различните наематели.

В допълнение предприемачът изпълнява и инфраструктурни проекти. Най-важните от тях са реконструкцията и разширяването на кръстовището около комплекса и пътят за моста „Ракоци“, изграждането на вътрешна пътна и комунална мрежа и централният площад на BudaPart, както и обособяването на почти два хектара публични площи. Планът предвижда и реконструкция на обществен път от 7600 кв. м, засаждане на 46 дървета и монтаж на 60 нови улични пейки.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 16.05.2019. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


%d блогъра харесват това: