Цифровата инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да се финансира с европейски средства

Експерти обсъдиха перспективите на дигиталната трансформация в региона

Прочетена: 73

Мирослав Еленков

„Проектите за цифрова инфраструктура в Югоизточна Европа ще може да се финансират след 2020 г. от програмите на ЕС“. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на форум, посветен на иновациите в региона, InnoStart Forum 2019. В събитието взеха участие и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на иновациите и технологичното развитие на Сърбия Ненад Попович и министърът на информационното общество и администрацията на Северна Македония Дамян Манчевски.

„Един от ключовите проекти, който може да получи подкрепа, е за осигуряване на свързаност на магистралата Сърбия – България – Гърция. Това ще позволи движението на изцяло автономни автомобили. Пътят и в момента е готов, но трябва да се изгради свързаността, която е в контекста на 5G инфраструктурата“, обясни министър Желязков. Той припомни, че ЕС планира да отпусне 30 млн. евро за високоскоростен интернет в региона.

„Българската икономика в този си вид е близо до тавана, който ограничава потенциала й за развитие. От тук нататък, просто увеличавайки обемите, произвеждайки повече, привличайки нови инвестиции, опитвайки се да бъдем по-бързи, сме обречени да растем със същите темпове“, каза вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му е необходима икономическа трансформация, като дигитализацията е един от основните моменти в нея, защото ще стимулира конкурентоспособността. „Имаме амбицията да инвестираме колкото се може повече публични средства в сферата на дигитализацията“, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Стартъп икономиката раздвижи много области, като превес взеха различни биотехнологични сектори“, посочи министър Емил Караниколов. Той допълни, че те получават подкрепа от ускореното развитие на финансовите инструменти, както и чрез подготовката на законодателни промени за подобряване условията за стартиране на бизнес у нас, върху които съвместно работят Министерството на икономиката и Асоциацията на старт­ъпите.

„С полагането на дяловото инвестиране преди 5 години в България мога да кажа, че София стана сред топ дестинациите за стартиращи предприятия в Европа“, подчерта той. Емил Караниколов поясни още, че в настоящия програмен период чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България са предвидени три фонда за ускоряване и начално финансиране. До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента на обща стойност около 84 млн. лв. и стартира процедура за избор на третия Фонд мениджър в размер на 35,6 млн. лв., предвидени по ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014 – 2020“.

Сръбският министър Ненад Попович сподели, че вижда бъдещето в изкуствения интелект. „Роботите ще променят начина, по който ние се справяме с някои трудни задачи – в мините, във фабриките“, коментира Попович. Според него изкуственият интелект може да поеме физическата дейност, която сега се извършва от хората, и да им даде възможност да се занимават с интелектуална работа. „Миналата година Сърбия е изнесла 1,2 млрд. евро под формата на IT услуги и продукти, което е повече, отколкото земеделски продукти“, посочи той и добави, че очакванията са след две години износът на IT продукти да възлезе на 2 млрд. евро.

Министър Дамян Манчевски подчерта, че между държавите и регионите трябва да има сътрудничество, за да се въведе национална оптична мрежа. „Чрез Световната банка Република Северна Македония ще инвестира 20 – 30 млн. евро за развитие на мрежата в страната. Вече сме направили карта на местата без покритие. Трябва да имаме високоскоростен интернет достъп дори и в селските райони. Правим и нов регистър на електронните услуги“, обяви Дамян Манчевски. Той посочи още, че Северна Македония има фонд за иновационни развития. „За 3 години бяха инвестирани 19 млн. евро за изграждане на екселератори и това е ключът да задържим младите хора в нашата държава“, каза още той.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.06.2019. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: