Областните представителства на КСБ от Югоизточен район апелират за: Нулева толерантност към невписани в ЦПРС фирми

Прочетена: 68

Емил Христов
Ренета Николова

Ръководството на Камарата на строителите в България (КСБ) проведе среща с Областните представителства (ОП) на браншовата организация от Югоизточен район, която се състоя в Стара Загора. Тя беше финалната от поредицата дискусии на ръководството на КСБ с местните структури, което преди това проведе разговори с ОП от Североизточен, Югозападен, Северозападен и Северен Централен район. Домакин на срещата беше инж. Петко Балабанов, председател на ОП на КСБ – Стара Загора. В нея участваха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев, инж. Николай Николов, зам.-председател на УС на Камарата и председател на ОП на КСБ – Бургас, инж. Любомир Качамаков, член на ИБ и на УС на КСБ, председател на ОП на КСБ – София, инж. Благой Козарев, член на ИБ и УС на КСБ, Живко Ангелов и Стефан Димитров, членове на УС на КСБ, и инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на Камарата. Местните структури бяха представени от Георги Стоянов, председател на ОП на КСБ – Сливен, инж. Николай Георгиев, председател на ОП на КСБ – Ямбол, Пламен Иванов, председател на ОП на КСБ – Пловдив, Атанас Кошничаров, член на Контролния съвет на КСБ и Областния съвет на ОС на ОП на КСБ – Сливен, Пламен Михалев, член на ОС на ОП на КСБ – Стара Загора и други.

В началото на дискусията инж. Николай Николов информира присъстващите как са преминали всички проведени срещи между ръководството на Камарата и Областните представителства в страната. Той коментира и провеждането на предстоящите отчетно-изборни събрания.

След това инж. Петко Балабанов направи анализ на работата на строителния бранш в областта и очерта проблемите и предизвикателствата пред фирмите. Според него ситуацията в Стара Загора не се различава от останалите части в страната.

„Общинската администрация е сред отличниците по отношение усвояването на средствата от ЕС

по всички програми. Кметът Живко Тодоров наистина се старае да придаде европейски облик на града ни“, посочи инж. Балабанов. „Само по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020“ за последните няколко години са инвестирани 57 млн. лв.“, каза председателят на ОП на КСБ – Стара Загора. Той допълни, че парите са били вложени за обновяването на централната част, парковете и уличната мрежа на града. „Сред обектите, с които се гордеем, са Регионалният център за управление на отпадъците и разширението на надлеза на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ над бул. „Славянски“. Бяха построени и две нови кръгови кръстовища, които помогнаха за редуцирането на трафика“, информира инж. Балабанов.

Той заяви, че е необходимо да има

приемственост между настоящите и бъдещите председатели на ОП.

„Това е един от аспектите, по които съм сигурен, че всички ние ще работим. Нужно е да имаме и по-тясна връзка с местната власт“, сподели още инж. Балабанов и допълни, че ОП на КСБ – Стара Загора, провежда редовни срещи с кмета на града, като посочи, че ОП на КСБ – Стара Загора заедно с Живко Тодоров работи за това да се пази доброто име на строителния бранш. При необходимост местната структура подпомага общината с експертиза при провеждането на тръжни процедури. „В момента вписаните фирми в Регистъра за областта са 245. След приемането на промяната в чл. 14, ал. 2 вече имаме близо 20 фирми, които са подали документи да се впишат в ЦПРС“, каза още той.

Председателят на ОП на КСБ – Стара Загора, засегна и темата за контрола на строителните обекти и сподели, че Областното представителство провежда регулярни срещи с Регионалната дирекция за национален строителен контрол и диалогът между двете структури е отличен. „Трябва да вкараме нещата в ред, особено по селата. Смятам, че е нужна нулева толерантност и всички строителни фирми е необходимо да са вписани в ЦПРС. Така ще се знае винаги кой за какво отговаря“, завърши инж. Балабанов.

Инж. Николай Георгиев говори за нуждата от икономическо развитие на региона. Той сподели с присъстващите, че ОП на КСБ – Ямбол, е поело

инициатива за развитие на икономическите зони в Ямбол и Сливен,

като е обединило усилията си с ОП на Камарата в Сливен. „Едно от първите неща, които трябва да бъдат направени, е да се извърши основен ремонт на пътя между двете общини. Говорим за около 20 км. Ако се изгради един четирилентов участък, това ще е от голяма полза за всички“, заяви инж. Георгиев. Той подчерта развитието на инфраструктурата е единственият начин Югоизточният район на България да продължи да се развива с добри темпове. „Ще инициираме среща с всички заинтересовани страни, за да се реализира тази наша идея“, поясни Инж. Николай Георгиев. Георги Стоянов допълни, че община Сливен активно работи по инициативата за развитие на икономическите и индустриални зони в областта.

По време на срещата инж. Илиян Терзиев запозна присъстващите с резултатите от провелите се срещи на ръководството на КСБ с вицепремиера Томислав Дончев и темите, които са били дискутирани. Той представи и свършеното от Камарата по отношение на промените в нормативната база, касаеща строително-инвестиционния процес – в Закона за устройство на територията и Закона за обществените поръчки, и какво предстои в тази посока.

„За мен най-важното е да въведем единна система, по която да се ценообразуват проектите и да се изготвят процедурите за изпълнението им. Ако постигнем това, ще бъде успех за всички нас“, каза инж. Терзиев. Той сподели, че ключово за бранша е и

въвеждането на клаузи в договорите за възможност за корекция в цените съобразно инфлацията и актуалните стойности на суровините,

от което всички по веригата ще са доволни. „Мнението ми е, че цената на строителния продукт трябва да се вдигне“, допълни председателят на УС на КСБ.

Инж. Терзиев спомена и добри примери от чужбина, които могат да се използват от фирмите в България. „Ако искаме да бъдем като най-развитите страни, трябва да имаме правила за всичко“, завърши той.

Изп. директор инж. Мирослав Мазнев също направи равносметка на проведените срещи на ръководството на Камарата по райони. Той заяви, че работата на КСБ по законодателни промени продължава.

На срещата беше представена и информация относно подписания договор между Камарата и Българския институт за стандартизация, съгласно който членовете на КСБ имат достъп до 400 стандарта, касаещи отрасъл „Строителство“.

Присъстващите бяха единодушни, че това е добра възможност за строителните фирми да се информират за всеки стандарт, който засяга дейността им.

Цифровизацията на строителния бранш също беше сред темите, които представителите на КСБ от Югоизточна България обсъдиха.

„Водещо за Камарата през следващата година е да обърне повече внимание на процеса на цифровизация.

BIM технологиите все повече навлизат в строителството и ние трябва да сме готови да работим с тях“, сподели инж. Любомир Качамаков и допълни, че това е бъдещето. Той подчерта, че като вицепрезидент на FIEC наблюдава, че цифровизацията се превръща в стандарт за държавите в Европа. „В Англия вече е задължително използването на подобни технологии, а в Германия въвеждането им е в ход. Ние трябва да сме в крак с времето и да сме готови за промяната“, заяви още инж. Качамаков.

Обсъден бе и проблемът с липсата на кадри в отрасъл „Строителство“. „Трябва да имаме изключително активна постоянна позиция и контакт с професионалните гимназии. За съжаление малко от завършващите строителни техникуми и университети остават в нашия бранш. Важно е да помагаме на учебните заведения с привличането на ученици към строителните специалности. Нужно е да се излъчи екип от хора, които да работят в тази посока“, каза Пламен Иванов.

В края на срещата бe дискутирана и Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Инж. Николай Николов съобщи за предстоящата съвместна инициатива на в. „Строител“ и БНР за предаване, което ще се излъчи от Бургас и в което ще се говори за ползите от програмата. Бургас е един от градовете отличници с голям брой обновени сгради, а зам.-председателят на КСБ инж. Николов е приел ангажимента, възложен му от УС относно продължаването на програмата, като своя кауза.

На срещата бяха засегнати и последните промени на Закона за горивата.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 01.08.2019. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: