Николина Ангелкова, министър на туризма: С откриването на СПА Комплекс „Белчински Извор“ развиваме България като туристическа дестинация

Ще продължим да популяризираме прекрасните места, с които страната ни разполага и с които трябва да се гордеем

Прочетена: 724

Емил Христов
Ренета Николова

„С откриването на СПА Комплекс „Белчински Извор“ развиваме България като туристическа дестинация. Ще продължим да популяризираме прекрасните места, с които страната ни разполага и с които трябва да се гордеем“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на официалната церемония при откриването на новата перла в короната на българския туризъм – бутиковия СПА Комплекс „Белчински Извор“. Домакини на събитието бяха инж. Симеон Пешов, президент на „Главболгарстрой Холдинг“ АД, който е и почетен председател на Камарата на строителите в България (КСБ), Анна Пешова и Антон Попов – управители на комплекса.

„Помня, когато преди години се разхождахме из „Цари Мали град“ с принца на Саудитска Арабия султан Ал Сауд. Тогава инж. Симеон Пешов за първи път сподели с нас идеята си да реализира този проект. Щастлива съм, че сега всички ние виждаме как една мечта се е превърнала в реалност“, каза министър Ангелкова. Тя обърна внимание и на факта, че в района се намират едни от най-горещите минерални извори в цяла България, като температурата на водата е над 41 градуса. „СПА комплексът ще повлияе положително на развитието на туризма в региона. Сигурна съм, че той ще предлага най-добрата услуга в сектора, защото зад реализирането му стоят хора, които ценят качеството“, подчерта Ангелкова. „Поздравявам Ви за усилията, които положихте, за да може днес да се похвалим с това бижу, благодарение на което с. Белчин вече е на картата със СПА дестинации в страната“, каза още Николина Ангелкова.

„СПА Комплекс „Белчински Извор“ е резултат от стремежа ни да сътворим оазис, където хората да отдъхнат и релаксират. Нашето желание е да запълним отдавна отворилата се пропаст между градския човек и природата“, посочи инж. Симеон Пешов. Той заяви, че това е единственият по рода си комплекс, съчетаващ спокойствието на природата, уютна атмосфера и неповторимо СПА преживяване. Комплексът се намира в подножието на 4 планини – Рила, Верила, Витоша и Плана, и в близост до културно-историческия комплекс „Цари Мали град“.

Общата стойност на проекта е близо 18 млн. лв. Инвеститор и строител е „Главболгарстрой Холдинг“ АД. Инвестицията се реализира с кредит от 12 млн. лв. от Банка ДСК.

Гости на официалното откриване на комплекса бяха Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, Венета Балабанова, кмет на с. Белчин, Станислав Иванов, зам.-председател на парламентарната Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения, Евгени Чачев, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството, инж. Илиян Терзиев, председател на Управителния съвет на КСБ, зам.-председателите на УС на КСБ инж. Калин Пешов и инж. Николай Николов, който е и председател на ОП на КСБ – Бургас, инж. Мирослав Мазнев, изп. директор на КСБ, инж. Камен Пешов, председател на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД и управител на „ГБС – Инфраструктурно строителство“ АД, Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“, и други. За откриването на обекта инж. Симеон Пешов получи поздравителни адреси от името на Камарата на строителите в България и от Съвета на директорите на в. „Строител“.

Еко селище, състоящо се от 10 къщи за гости.

Уникалният СПА Комплекс „Белчински Извор“ се намира само на 50 км от София и е разположен на 80 000 кв. м площ.

Гостите имат възможността да избират между 10 дизайнерски вили, всяка в свой уникален стил, вдъхновен от природата и естествените материали. Еко къщите са построени с естествени и висококачествени материали, като дърво, глина, италиански конопени тухли, стъкло и други. Оттам идват и атрактивните им имена – стъклена къща „Виста“, бели варови къщи „Ариа“ и „Белеца“, тухлени къщи „Веста“ и „Стела“, дървени къщи „Вита“ и „Деа“, глинени къщи „Агрила“ и „Тера“ и конопена къща „Тиара“. Всяка от тях разполага с две просторни студиа, баня с душ кабина и веранда с градински мебели и с органична козметика.

Почитателите на романтичните преживявания ще могат да се отдадат на почивка и релакс и да се насладят на пълно уединение в луксозните вили „Ромео и Жулиета“ и „Венера“. Двата обекта предлагат комфортна дневна, спалня, баня с душ кабина, веранда с градински мебели и собствена термозона със сауна, парна баня, джакузи с минерална вода и възможност за масажи.

Тухлена къща

За привържениците на почивките в големи компании са на разположение две луксозни вили – „Бендида“ и „Кибела“, с капацитет 10 – 15 човека, подходящи и за деца. „Бендида“ предлага уютна дневна с камина и четири спални, сауна и външно джакузи с минерална вода. „Кибела“ предлага 4 студиа и апартамент с 2 стаи. За пълната почивка на гостите е осигурена и луксозна френска козметика.

Глинена къща

 

СПА център и лечебна минерална вода

Посетителите на комплекса ще имат възможността да усетят позитивното влияние и успокоителните свойства на минералната вода, която извира с температура 41–46°C и притежава доказани лечебни свойства. Тя е изключително подходяща за възстановяване от посттравматични или постоперативни състояния. СПА центърът предлага вътрешни и външни минерални басейни, финландска сауна, билкова сауна, солна сауна, парна баня, стая за релакс, леден фонтан, тангенторна вана, билкова вана, външни минерални джакузита, екзотични душове, козметични и масажни студиа.

Ресторант

Изцяло в духа на комплекса ресторант „Изворът“ също гарантира невероятно изживяване в уютна атмосфера, съчетана с вкусна храна и първокласни вина. Менюто включва отбрани ястия както от българската традиционна кухня, така и от европейската.

Спорт и забавления

За да отговори на изискванията и желанията на всеки, комплексът предлага също напълно оборудван фитнес център, детски кът с анимация, денонощен охраняем паркинг, красив парк, подходящ както за организиране на лични и фирмени мероприятия, така и за разходка сред природата. Модерните конферентна и мултифункционална зали превръщат „Белчински Извор“ в подходяща дестинация и за провеждане на семинари, обучения, тиймбилдинги и друг тип корпоративни събития.

Областта крие и своите легенди

Изборът на мястото на СПА Комплекс „Белчински Извор“ не е случаен. Местните жители разказват легендата за дъщерята на император Теодосий I – Гала Плацидия, тръгнала от Константинопол към Рим с мисията да освободи своя син от пленничеството в Равена. По това време нейният по-голям брат бил на смъртния си одър, но успял да заръча на воините какво да направят, за да подсигурят победата си и да освободят неговия племенник. Думите му към войниците били: „Вървете! Ще минат много, много дни, ще минете през Августа Траяна (Стара Загора), след това през Филипопол (Пловдив) и преди да стигнете до Сердика (София), завийте на юг. Там, в подножието на три планини и по поречието на река Палакария, ще намерите райско място с чудотворна вода! Останете няколко дни, отморете, потопете се в лековитите извори, съберете сили и вземете по една амфора с тази чудодейна вода. Така ще укрепите своето здраве, ще съберете сили и вашето начинание ще пожъне сигурен успех.“

Войниците изпълнили точно указанието и всичко минало добре. Успели да стигнат до Равена, освободили сина на Гала Плацидия и не след дълго го провъзгласили за император, а чудодейното място започнало да се посещава от много и различни хора. Райското място с чудотворна вода е именно с. Белчин.

Инж. Симеон Пешов споделя, че легендата би си останала само такава, ако археолозите не са открили на хълма над Белчин монета с лика на Гала Плацидия. „А няма нищо по-хубаво и истинско от това легендите да се превръщат в реалност“, допълва той.

Село Белчин се характеризира с изключително мек и здравословен климат, съпроводен с прохладни летни вечери. Съчетанието между чист въздух и красива природа действа успокоително на очите и душата. СПА Комплекс „Белчински Извор“ е идеален за всеки, който иска да намери спокойствие, уют, да опита вкусна храна, да се докосне до част от историята на нашата родина.

 

 


Инж. Симеон Пешов, президент на „Главболгарстрой Холдинг“ АД и почетен председател на КСБ:

Мястото е уникално, има древна история

 

Ако трябва да опиша с няколко думи всичко на територията на комплекса, ще кажа – Гала Плацидия. Историята зад това име е много интересна. С Веселин Хаджиангелов, който е археолог и директор на Историческия музей в Самоков, както и директор на регионалния музей в с. Белчин, проучвахме легендата за дъщерята на римския император Теодосий I – Гала Плацидия. И доказахме, че тя е била тук. От пет монети с нейния лик в света едната се намира в нашия музей, така че наистина имаме право да казваме, че е посещавала нашите лечебни извори. Смело мога да заявя, че това място има своята древна история.

Първоначалната концепция за комплекса се промени, ние имахме намерение да продаваме къщите, но тъй като нямаше достатъчно купувачи, се наложи да преминем към клубно селище. Изтеглихме кредит и днес съм много доволен и щастлив, защото откриваме първия етап от комплекса. Както виждате, всичко е бутиково, функционално. Към момента СПА Комплекс „Белчински Извор“ е с капацитет за 60 човека, а при пускането на хотела след 20 декември ще се увеличи до 160. Ние по принцип не обичаме да правим гиганти. Не търсим масовост. Аудиторията, към която сме се насочили, е средно богатият човек – младите бизнесмени, младите семейства с деца, които се уморяват от интензивната работа през седмицата и искат да релаксират. Наблизо има туристически пътеки, които дават възможност за разходка в планината. В околността има и летище, което позволява наемането на малък самолет, с който могат да се видят Седемте рилски езера.

Уникален е СПА центърът на комплекса. Дебитът на минералната вода е 6,5 куб. м в секунда. Тук е мястото да споделя нещо, с което се сблъскахме, когато започнахме да работим по обекта. В България не е добре решен въпросът, свързан със сондирането на минерална вода. От една страна, процедурата е много тежка. От друга, след като достигнахме до минералната вода на 2,5 км дълбочина, трябваше да кандидатстваме в общината за концесионер. Представете си – вложили сме 2,5 млн. лв. за добива на тази вода, но въпреки това се явихме на конкурс. Всяка година плащаме такса 100 хил. лв. за водата. Концесията ни е за 30 г.

България е най-богата в Европа на минерални извори. Трябва да има по-добро законодателство в областта и държавата да стимулира развитието на СПА комплексите.

Относно строителството на къщите – използвани са само екологични материали. За първи път използвахме в четири от тях конопени тухли, внос от Италия. Конопените тухли са уникален материал, освен че дишат, те обменят влагата и са антисептични. Работихме с прекрасен екип от специалисти – главен архитект на комплекса е Чавдар Георгиев, дизайнер на интериора е Мими Фъркова.


 

Антон Попов, управител на СПА Комплекс „Белчински Извор“:

Хотелската част ще бъде готова на 20 декември

 

СПА Комплекс „Белчински Извор“ е сред малкото в страната, които са разположени на толкова голяма площ – над 80 декара. Предлагаме всички удобства, които една модерна СПА дестинация изисква днес. Всичко при нас ще бъде с качество като за 5 звезди. За гостите ни са на разположение три външни топила с температура на водата 41, 36 и 28 градуса. Минералната вода на територията на целия комплекс, която добиваме, е от 41 до 46 градуса.

Почиващите също така могат да се насладят и на изключително вкусната храна в ресторанта ни, който има опция да се обединява и да посреща повече гости. Както знаете, в момента сме открили за посетители 10 къщи. Всяка една от тях е различна като изпълнение. Строителството им е на световно ниво, като са използвани иновативни подходи. Искам да обърна внимание, че тук е изградена първата конопена къща. Благодарение на уникалните качества на този материал тя е изключително прохладна през лятото и много топла през зимата.

С пускането в експлоатация на къщите и СПА центъра приключи първият етап от изграждането на комплекса. До месец ще завършим и втората фаза. Тя включва две двуетажни къщи – „Бендида“ и „Кибела“. Едната ще е от типа „супер лукс“, а втората ще бъде разделена на 4 студиа и голям апартамент. Пред завършване са и две къщи за влюбени – „Ромео и Жулиета“ и „Венера“. Те са сравнително по-изолирани, за да осигурят повече интимност и спокойствие на влюбените, и разполагат с отделна сауна и парна баня. За удобството на двойките има и две масажни маси, на които те ще могат да се възползват от различни СПА процедури.

В рамките на третия етап е изпълнението на хотела, който е на четири етажа и ще бъде готов на 20 декември.

 

 

 


Веселин Хаджиангелов, археолог и директор на Историческия музей в Самоков:

В Белчин се направи нещо, което рядко се случва в България

 

В Белчин се направи нещо, което рядко се случва в България. Първо се обърна внимание на културното наследство, което възроди едно замиращо село. Става дума за изграждането на комплекса „Цари Мали град“. След това населеното място започна да се развива като оживен туристически център. Така е правилно и аз адмирирам подобен подход.

„Цари Мали град“ съществува вече 5 г. и през него минаха 1 030 000 души. Наистина районът се превърна в една позната за България дестинация. Логичната следваща стъпка беше да се помисли за място за отдих на тези хора. Така се появи и СПА Комплекс „Белчински Извор“.

Щастлив съм да съобщя, че от тази година започнахме да обогатяваме експозицията в музея на „Цари Мали град“ благодарение на колекцията „Арес“. С нея представяме на посетителите над 600 оригинални артефакта от праисторията до късната античност. Това са множество златни накити, тракийско въоръжение, оригинална колесница от римския период, розлични инструменти и др. Показваме спасеното културно наследство на България през последните 20 г.

 

Сподели в социалните мрежи

Автор на 15.08.2019. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: