Първият общински аквапарк във „Възраждане“ ще бъде готов до края на 2019 г.

Зелената система на София се разширява с нови 25 декара

Прочетена: 535

Росица Георгиева

Най-новият парк в София е „Възраждане“. Той е разположен на територия от 52 декара в кв. „Зона Б-5“ между ул. „Камен Андреев”, ул. „Партений Нишавски” и бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев”. Зеленият остров в район „Възраждане“ бе открит на 17 април 2016 г., като това беше първият изцяло реализиран проект от такъв мащаб в столицата от десетилетия. Идеята за обособяване на нов парк на територията на Столичната община (СО) се заражда още през 2011 г. С решение на местния парламент се предоставя възможност на общинското дружество „Софийски имоти” ЕАД да продава ненужни терени, за да финансира изграждането му. Със събраната сума и допълнителни средства от инициативата JESSICA строителството му става възможно и проектът е успешно изпълнен.

В рамките на програмата на СО за развитие на зелената система на града и увеличаване на възможностите за масов спорт на 26 юли 2018 г. Столичният общински съвет одобрява предложението парк „Възраждане“ да бъде разширен с 25 декара. За целта на „Софийски имоти” е разрешено да изразходват до 9,6 млн. лв. за реализиране на намеренията. След проведена обществена поръчка през декември 2018 г. е подписан договор между общинското дружество и избрания изпълнител „Калистратов Груп” ООД, който участва и в изпълнението на първия етап от парка. Техническият ръководител на обекта инж. Александър Дудин съобщи за вестник „Строител“, че в началото на ноември т.г. разширението трябва да получи Акт 15. „Движим се изпреварващо от срока, но завършването на втория етап много зависи от времето. Сега не е подходящо да засаждаме дървета и да извършваме озеленяване на парковата част, затова работим по алеите и подходите”, обясни той и допълни, че районната администрация според възможностите си помага това да се случи.

„След приключване на всички предвидени дейности в края на годината парк „Възраждане” ще е близо 80 дка. Самото разширение от 25 дка е разделено на две части – зелена зона от 19 дка и развлекателно-рекреационен комплекс с аквапарк на останалите 6 дка. В по-голямата са обособени 4 главни и 4 второстепенни подхода. Така се осигурява бърз транзитен достъп от и към жилищни сгради в съседство, съществуващата част на парка, комплекс „Спортна София“, намиращите се в близост търговски обекти, училище, детска градина, спирки на градския транспорт, метростанция „Опълченска” и други“, разказа инж. Дудин. Той поясни, че централната зона, която се формира от пресичането на основните алеи и подходи, осигурява и достъп до всички останали части посредством второстепенни и третостепенни алеи.

В новите зелени пространства са предвидени 5 площадки за пасивен отдих

с различна площ, както и специални кътове за почивка. Площадките са ситуирани в периферията – в близост до второстепенните подходи и встрани от главните и по-натоварени алеи. Най-голямата от тях се оформя около летен дъб с корона с диаметър близо 25 м. В централната зона ще има отделни поляни, подходящи за свободни игри, пикник на открито, слънчеви бани и отдих.

По време на строителните дейности са запазени всички единични дървета, както и голяма част от видовете, съставящи образувалите се на място широколистни масиви. За озеленяването на този терен са взети под внимание местните дървесни видове, видът на тези в изградената част от парк „Възраждане“, а също така и съседните съществуващи алейни и улични насаждения. Към момента преобладават широколистните видове 346 броя – шестил, сребролистен явор, дъб, платан, каталпа, а по-интересни в багрово и естетическо отношение – див рожков, ликвидамбър, червенолистна слива, плачещ червенолистен бук. За формиране на смесени групи и засилване на целогодишния ефект от растител­ност­та ще бъдат посадени и иглолистни видове, чийто брой ще е 80 – ела, секвоя, кедър, туя и лъжекипарис. Предвижда се алеите да са оградени отстрани с храстови групи от вечнозелени растения, като те ще наброяват 5865. А листно-декоративните и цъфтящи храсти ще бъдат 4370 бр. Планирано е и обособяване на лехи с над 5 хил. сезонни цветя.

Инж. Александър Дудин посочи, че предизвикателство за строителите е било да изградят подземните комуникации, тъй като корените на съществуващите дървета са били високо, но дейностите са извършени по такъв начин, че те да не бъдат наранени. „Съобразявахме се с даденостите на терена, за да ги запазим. В парковата част подземната инфраструктура – водопровод, канализация, противопожарни съоръжения и кабелни мрежи, е изцяло нова”, беше категоричен той и добави, че се поставят 100 стълба с осветителни тела, 90% от които вече са монтирани.
Основният тип настилка за главните и второстепенните алеи в парковата част е от бетонов унипаваж в два цвята. Избрани са светлосив и антрацит, окантени с бетонов бордюр. В контактните зони, където се осъществява връзка между новопроектираната паркова зона и съществуващата, се използва същата настилка като тази в изградената част на парк „Възраждане“ – бетонов унипаваж хексагон в жълт цвят, за третостепенните пътеки е заложено да бъдат затревени.

След като приключи работата по алеите в зелената зона, ще се монтират 132 пейки с облегалки в комбинация от метал и дърво. Те ще се разполагат равномерно на групи или самостоятелно по площадките за отдих. В парковата част ще бъдат поставени и 40 шезлонга. Помислено е и за съдове за отпадъци, които ще са 37 бр.

„Ще изградим 3 чешми, като две от тях ще са в зелената част, а една в аквапарка. Тези съоръжения ще бъдат захранени с минерална вода с температура 43 градуса, която е доведена от находището „София – Баталова воденица”. Изворът се стопанисва от Басейнова дирекция „Дунавски район”, като инвеститорът в лицето на общинското дружество „Софийски имоти” има разрешение за ползване на минералната вода. Сондажът е изграден в миналото, но преди 4 години беше почистен от собственика. Ние съгласно договора за изпълнение направихме подземната инфраструктура, която преминава през комплекс „Спортна София”, обясни техническият ръководител на обекта. Той допълни, че вече има монтирани помпи за водата и предстои присъединяването на инсталацията за захранване на аквапарка. Всички съоръжения в него също ще използват минерална вода от находището „София – Баталова воденица“.

Аквапаркът е важна част от разширението на „Възраждане“.

Развлекателно-рекреационният комплекс е ситуиран в южната част терена. Входът към него ще се оформи на ул. „Българска морава“. Предвижда се той да бъде отделен от останалата част на парка посредством ограда. Капацитетът на съоръженията е за около 500 посетители. Аквапаркът ще бъде съставен от 5 открити басейна, водно-игрови съоръжения и обслужваща сграда. В нея ще се помещава СПА зона и закрит басейн. В аквапарка се изгражда детско съоръжение с обща площ 683 кв. м. То ще съдържа водни оръдия, ведро, което ще се обръща, и три водни пързалки. Дълбочината на басейна ще е 15 см, а височината на съоръженията – около 4 м.

На площ от 28 кв. м е обособен бебешки басейн с дълбочина 20 см.

Ще има още три басейна – детски с дълбочина 60 см и площ 122 кв. м, развлекателен с дълбочина 140 см и площ 300 кв. м и хидромасажен с дълбочина 90 см и площ 44 кв. м. В тази зона се строят и две пързалки тип „Ролба“ с по 1 улей и 1 съоръжение с 3 успоредни улея. Тяхното начало е на кота 7,80 м на покрива на обслужващата комплекса сграда. До стартовата площадка ще се достига чрез външно стълбище от северната страна на зданието. Тези съоръжения ще може да се използват от лица с височина над 130 см. „Водата, която ще тече по пързалките, посредством шахти ще се събира в подземни резервоари, където ще преминава и ще се използва повторно“, обясни инж. Александър Дудин. Той допълни, че в западната част на рекреационния комплекс се прави и обслужващата сграда. „Зданието има подземно ниво, където ще има СПА център и два надземни етажа за администрацията. На първия етаж над земята се обособява приемна зона с фоайе и рецепция, през която се достига до 2 съблекални, обслужващи аквапарка, преддверие, санитарни възли, кабини за преобличане, душове и реанимационен пункт. На втория етаж е предвидено заведение с помещение за подготовка на храните, а до него отново ще има кабинети за администрация. „На подземното ниво ще направим покрит басейн с размер 25 м на 15 м.

Съоръжението е с 6 коридора и може да се използва целогодишно. По него вече се изпълняват довършителни дейности, като се поставят плочките. След завършване на тези строителни работи започва пълнене с вода и технически изпитания на съоръженията”, разказа инж. Дудин. Покривът на басейна ще бъде зелен. Той ще е 700 кв. м. „Вече е изградена системата за капково напояване на тревата, която ще бъде посадена, като са разгърнати 2 хил. м тръби. За достъп до него ще има две стълбища“, добави инженерът. По отношение на СПА центъра той обясни, че ще има солна стая, различни типове сауни, парна баня, студено ведро и две масажни. Покривът на този обект ще бъде изпълнен като атриум със стъкла, за да достига естествена светлина до подземната част. Асансьорът, който ще води до подземното ниво, вече е монтиран. По този етаж остава да се поставят облицовките на съоръженията и да се завърши с боядисването на стените.
„Когато преди години дойдохме на терена с геодезистите да трасираме, имаше много дървета и буйна растителност. Буквално се губехме между тях и се търсихме по телефоните”, спомня си инж. Александър Дудин, който е бил технически ръководител и на проекта за първата част на парк „Възраждане”.

„Днес София може да се похвали с един прекрасен парк, достоен за всяка европейска столица“, каза инж. Дудин.

Сподели в социалните мрежи

Автор на 26.08.2019. Категория Тема. Можеш да следиш всички коментари и промени по тази публикации през RSS 2.0. Можете свободно да коментирате тази публикация

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of

%d блогъра харесват това: