Тема

Помощ! Окабелиха ни…

Месеците април и май бяха знакови за екстериорните естети на столицата. Тогава Дирекцията за национален строителен контрол започна проверки и премахвания на незаконни кабелни мрежи във всички градове с население над 10 000 жители… Това поне беше информация на началничката на ДНСК инж. Милка Гечева. На нарочната пресконференция и естетите журналисти доволно потриваха ръце - най-сетне.
Най-сетне? Друг път.
Нашият екип се зарови в детайлите и научи, че тази показна акция е струвала на държавата 2000 лв., защото съставените заповеди за отстраняване на кабелите са срещу неизвестен извършител (още една витиевата фраза на бюрократичната машина, с която съответните чиновници си измиват ръцете) и няма как да бъдат наложени санкции.
Ние взехме фотоапарата и в една слънчева утрин се разходихме в карето между улиците „Солун” и „Дойран” на столичния кв. „Красно село”. Това в никакъв случай не е идеалният център на столицата, а най-обикновен квартал с практически само панелно застрояване. Тоест 30-40-годишни блокове с нормална инфраструктура, с подземно електрозахранване и телефония от времето, когато БТК беше монополист на пазара.
Справихме се и с наличната нормативна база, която изрично казва, че „изграждането на „електронна съобщителна инфраструктура е регламентирано в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и в Закона за устройство на територията (ЗУТ), в изискванията на нормативните актове по строителството и правилата за контрол и приемане на строителните и монтажните работи, както и в Наредба №17 за правилата за изграждане на далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях”.
Съгласно разпоредбите на ЗЕС
кабелните електро­съобщителни мрежи се изграждат подземно.
Ясно. Само че по времето на първоначалното натрупване на капитали в България, някъде в средата на 90-те години на миналия век, думичката „интернет” влезе като понятие в терминологията и на българите. Кабелните телевизии излязоха от гаражните си офиси и студиа вече с претенции да забавляват и информират все повече и повече хора. И точно тогава се нароиха знайни и незнайни провайдъри, разбирай кабелджии от всякакъв ранг и род… Не си затваряме очите, че вече пренаситеният ни от доставчици пазар на интернет услуги и кабелна телевизия предопределя тенденция към окрупняването на тази дейност и изчезването на едноличните търговци или просто на тези млади хора, които за своята регламентирана/нерегламентирана дейност имат само една стълба, два броя клещи и едно канго…
Делът на малките фирми ще се стеснява и те вече започват да прилагат прийоми, каквито една голяма компания не може да си позволи - продават услуги без ДДС и не водят изрядно счетоводство. Голяма част от малките и неизвестни провайдъри са с квартален мащаб. Техните дребни клиенти не са повече от 100-150 апартамента.
Едноличните специалисти обаче са най-упоритите кабелджии,
защото това е хлябът им. За тях разпоредбите на § 6, ал. 1 от Закона за далекосъобщенията, които препращат към привеждане на изградените от тях въздушни мрежи в подземни, просто не се отнася. Защото това струва пари. Защото това предполага разговори и договори със собствениците на подземните трасета, изградени на територията на големия град. Техните собственици в никакъв случай няма да проведат и минута разговор с някого, който обслужва примерно един жилищен блок или един вход в едноименния квартал.
И статуквото, докато държавата се намъдрува, си остава. Остава със своя антиестетичен вид около жилищните блокове, и забележете, с реална възможност за тежки инциденти с хора и имущество.
Пишещият тези редове е от малцината видели на живо мълния само на сантиметри от тялото си, когато при една адска лятна буря тресна гръм, привлечен от огромната акация в двора на дядовата къща и после едно бяло-жълто-оранжево-сребристо кълбо влезе в одаята на селската къща, където братовчедите от голямата фамилия чакахме да спре дъждът и да премине бурята. Кълбото се „разходи” покрай онемелите деца, седнали на двата кревата. И изчезна в печката, като остави след себе си само една дупка на портичката с големината на 5-стотинкова монета. Подробности са, че по нас нямаше метални катарами, токи, гривни и обици, а краката на леглата и на печката опираха здраво в пръстения под.
Е, представете си сега, независимо от гръмоотводите на панелните блокове, че една такава мълния тресне някои от стълбовете, където „майсторите” са омотали кабелите си.
Имате ли си идея какво ще последва?
Дори само със знанията по физика от гимназията е ясно, че огромната електрическа енергия, която е концентрирана в кълбовидната мълния, някъде трябва да отиде. Къде мислите, че това ще стане? Ами да, по принципите нанай-малкото съпротивление ще премине по вашите/техните кабели и ще се замаси в компютъра или в телевизора ви. От тях, естествено, няма да остане нищо…Разбира се, такава апокалиптична картина е малко вероятна да се случи в големия град, но е възможна! Възможно е и по оплетените незнайно какви кабели, някои от които и с 220 волта, да се получи оттечка и вместо интернет сигнал в компютъра ви да „тресне” мощен електрически заряд.
Ако се върнем отново на улицата, ще разберем, че раздвижването на пазара във връзка с окрупняване на бизнеса вече е осезаемо. Големите играчи се знаят. И затова е странно, че констативните актове и заповедите за премахване на въздушните кабелни мрежи по принцип се издават на неизвестен извършител. Твърди се, че установяването на конкретните доставчици на интернет и кабелна телевизия и ориентацията в кабелната плетеница по блоковете е практически невъзможно.
Твърдим, че това не само е възможно, но е и належащо. Тук не коментираме новия все повече разширяващ се пазар за доставчиците на безжичен достъп до въпросната интернет услуга или използването на сателитни чинии за телевизия…
Само дори да се вгледате в нашите снимки, вие ще прочетете имената на няколко от фирмите, които търгуват на този пазар. Съобразно административните наказателни разпоредби на ЗУТ длъжностните лица от ДНСК могат да наложат имуществена санкция на извършител, възложител или строител на подобни мрежи в размер от 5000 до 50 000 лв.
Да сте чули подобно
нещо?

Сигурно е сложно, сигурно силите на администрацията не достигат, сигурно и гражданите ще имат своите претенции, ако за известно време им спрат интернета и телевизията. Но отнякъде трябва да се започне. През май общината премахна незаконно изградените въздушни кабелни мрежи в централната градска част, район „Триадица”, има заповеди за подобна дейност и в районите „Средец”, „Възраждане” и „Оборище”…
Уважението към законите на Република България е неотменно право и задължение на всички. Ако искаме да живеем в една приветлива и подредена държава…