Представяме ви

„Калистратов Груп“ посреща 9-ата си година в нова офис сграда и със старт на най-мащабния жилищен проект в столицата

Инж. Калистратов, на 26 октомври „Калистратов Груп“ става на 9 години. Поздрави за годишнината от екипа на в. „Строител“ и пожелания за много нови успехи! Това е и поводът да се срещнем, и то в прекрасната нова офис сграда на компанията. Разкажете ни повече за нея.

[caption id="" align="alignleft" width="469"] Инж. Павел Калистратов, собственик на „Калистратов Груп“[/caption]

 

Инж. Павел Калистратов: Добре дошли сте. Благодаря Ви за пожеланията! Това е нашият офис - не само като юридически статут, а и като усещане. Това беше стара сграда, предназначена навремето за болница, след това изоставена и достигнала до доста лошо състояние. Ние я придобихме, променихме предназначението й, препроектирахме я и я трансформирахме в този офис. Постарали сме се всеки един - не само директорите, но и служителите - да работи в собствена стая, да има паркомясто. Всеки етаж разполага със зала за преговори, място за кафе и хранене, архив. Имаме и голяма зала, където се провеждат официални и работни срещи, оперативки. Сградата разполага с ресторант с напълно обзаведена модерна кухня, собствени сървърни помещения, зала за фитнес и йога. Сигурно в София има и много по-хубави сгради, самите ние сме правили и по-шикозни здания, но това е по усещане нашият офис. Характерно е и място му - в парка. Всички планини около София се виждат от голямата панорамна тераса.

 

 

Инж. Камен Наумов: Със сигурност на това място можеше да се направи една луксозна жилищна сграда...

 

Инж. Павел Калистратов: Ако бяхме алчни и искахме да спечелим. Метростанции 15 и 16 от третата линия са на 3 минути път. Положението е много добро и наистина можехме да изградим тук жилищна сграда и да станем много богати, а да си вземем офис на друго място, но предпочетохме да си направим офис. Мястото е функционално. Не сме използвали много скъпи материали, даже има много неща, които ние сме си направили като наши иновации - специални мазилки, бои. Гранитогресните плочи са на български производител, изработени са много прецизно. На откритата тераса подът е двоен, направен е по специален начин като хидроизолация, така че водата не се събира, а се оттича и дори и в лошото време терасата остава суха. Офисът е правен с мисъл за бъдещето. Въпреки че на този етап нямаме амбиции да се разширяваме, ако и когато това се случи - двойно може да се увеличи управленско-административният персонал в сградата.

 

Посрещате годишнината и като изпълнител на най-мащабния жилищен комплекс в София – „Ривър парк“. Как се стигна до избора на компанията и бихте ли разказали повече за самия проект?

Инж. Павел Калистратов: Конкурсът беше проведен от избрана от възложителя консултантска компания. За съжаление, както на повечето конкурси, и тук се появиха 2 - 3 измислени фирми, които служат за сваляне на реалната стойност и принуждават истинските строители да влизат в руслото на много ниската цена. Това е явление, което се наблюдава отдавна, но се засилва напоследък. Преди време КСБ тръгна да прави нещо в посока да се елиминира възможността подобни некоректни фирми да участват в търговете, но не можа да го доведе до край. Според мен и самите инвеститори са наясно, че такива фирми не могат да изпълнят проекта, но те се използват срещу реалните фирми като натиск за цена и срок. Мисля, че Камарата определено трябва да се намеси в тази насока.

[caption id="" align="alignleft" width="494"] Advance Business Center II[/caption]

В нашия случай инвеститорът е от Израел, но живее тук и има прекрасно отношение към българите и България. При избора ни за изпълнител той каза, че не е търсил цена, а имиджова фирма, която да гарантира реализацията на строителството. Мисля, че ние сме такава сигурна фирма, която може да гарантира, че проектът ще бъде изпълнен, и то в срок и с необходимото високо качество. Най-характерно е, че ние не гледаме на този проект като на източник на голяма печалба. Сега имаме договор за първата фаза с опция за втора и трета. Този проект ще се изпълнява в рамките на 4 години и половина или пет. Договорът за първата фаза е за 24 м. Заради пандемията е ясно, че 2021 - 2022 ще са тежки години за икономиката и за всички. В тази ситуация за нас е по-важно, че ще ни има, ще работим по този проект, ще сме атрактивни. Има голям интерес към проекта от наши партньори, от подизпълнители, в момента сме търсени. Ние заложихме на дългосрочността и си­гур­ност­та, че ще имаме работа, а не толкова на голямата печалба. Заложихме на договор във времето.

 

[caption id="" align="alignright" width="437"] Инж. Камен Наумов, управител[/caption]

Инж. Камен Наумов: Мястото е едно от най-добрите в София, голямо, над „Ринг мол“, с цялата инфраструктура и панорама. Едновременно си в град, но и извън града. Има автобусна спирка, ще има метро. Малко са комплексите с толкова добър достъп до обществен транспорт. Това ще бъде най-зеленият комплекс, който някога е правен в България. Проектантският колектив е на Иво Петров, екипът е много силен и е мислил много при проектирането на комплекса. Рядко се среща такова съчетание на планировка, на конструкции, на инфраструктура - всичко го има и е направено много икономично, за да се даде зона на зеленината. Другото, което е много характерно, проектантът постоянно се интересува, контролира процеса, а това е много важно. Всички знаем, че ако един ръководител контролира нещо лично, хората работят по различен начин. СО и община „Витоша” от своя страна са педантично стриктни за хигиената и спазването на противоепидемичните мерки - и кметът, и зам.-кметът, и инспекторатът. Подчертавам, че това помага, а не ни пречи да работим нормално.

 

Инж. Павел Калистратов: Освен сградите ние ще изградим и 100% от инфраструктурата - ще има стадион, магазини, пречиствателна станция, водопровод, канали. Мислено е във всяка една посока и са отпуснати изцяло пари.

 

Звучи като един нов квартал на София. Когато бях в Будапеща, видях нещо подобно – и те правят един изцяло нов квартал с всичко необходимо за обитателите му.

Инж. Павел Калистратов: Така го разбирай и тук. Ще има всичко, включително паркоместа към къщите за живеещите в тях, плюс паркоместа за гости. Мислен е много този комплекс. Ще бъде добро място за живеене. Аз например съм впечатлен от Виена и винаги казвам, че градът е направен така, че да обслужва гражданите - и инфраструктурата, и транспортът, всичко е направено за удобство на хората. В „Ривър парк” виждам именно такава идея - проектът е насочен към живеещите в този квартал.

 

[caption id="" align="alignleft" width="487"] Аквапарк „Възраждане“[/caption]

Инж. Камен Наумов: Наистина е помислено за всичко, не е гледано само пари да се изкарат.

 

Инж. Павел Калистратов: Мен много ме е яд на злепоставянето на нас, строителите, заради предприемачите. Хората се настройват срещу строителите, а всъщност предприемачите са комисионерът, който гледа да изкара пари. Но хората казват: строителите продават на двойна и на тройна цена, а не е така. Алчността за пари не е в строителите.

 

Колко къщи ще бъдат изградени в първия етап? И колко за целия проект? Какъв е основният таргет?

Инж. Камен Наумов: 110 къщи, разположени в 39 сгради, са включени в първия етап. Като се очаква в края на 2022 хората вече да живеят в тях. Общо са 318 за целия проект. Таргетът е всеки, който би искал да живее едновременно в къща, но и в града. Голям е интересът от млади семейства, работещи хора, които искат да са близо до местоработата си в столицата, както и до многобройните възможности, които тя предлага, но и да се възползват от спокойствието и природата за отглеждането на деца, които животът в къща дава.

 

Дали и името на „Калистратов Груп” помага за големия интерес към проекта?

Инж. Павел Калистратов: Със сигурност сме помогнали с името си, защото инвеститорът го обяви навсякъде. Ние гарантираме сигурност и качество. Нашата философия е, че пазарът рано или късно ще се балансира, всички измислени фирми и лошокачествени продукти ще отпаднат и на пазара ще останат само фирмите, които строят качествено. „Ривър парк” е хубав проект, изпълняваме го в график, умишлено дори дърпаме малко напред, за да изпреварим студовете и дъждовете. Финансово е подсигурен. Сигурен обект, сигурна работа за две години и перспектива за още три.

 

Кои са другите обекти, които компанията в момента реализира?

Инж. Павел Калистратов: Ще насоча вниманието към Бизнеспарка в „Младост“, където сме в процес на предаване на сграда Advance Business Center (АВС) II. Това е смесена сграда, с над тридесет хиляди кв. м площ, като в нея наематели ще бъдат много значими институции, като Световната банка, която има три етажа, Комерц Банк – Германия, и др. През миналата седмица започна работа приемателната комисия. Сградата е много хубава. Илиян Илиев е автор на проекта, добър архитект, направи ни интересна фасада, трудна конструкция. Инвестицията отново е частна. Ние малко преструктурирахме фирмата, намалихме участието си в обществени поръчки и се пренасочихме повече към международни частни инвеститори и успяхме. Над 90% от дейността ни е от реални частни инвеститори, всяка година вървим с марж 20 млн. лева. Тази година маржът ни е 100 млн. лева. Само този месец предаваме пет или шест обекта, натоварено е, но успяваме.

 

Инж. Камен Наумов: Друг обект, който завършваме и предаваме, е „Соната”. Това е жилищна сграда. пак с около 30 хил. кв. м площ. Друго интересно е - правим 15 блокчета в „Симеоново” на много комуникативно място с един много интересен инвеститор, пак частен. Този проект ще продължи и през 2021 г. Той е някъде около 40 хил. кв. м застроена площ.

В „Манастирски ливади“ изпълняваме комплекс „Мона” - жилищни сгради с около 35 хил. кв. м. Подобен е на „Ривър парк”, но по-малък като мащаб. Друга концепция и друга визия има проектът ни от къщи във „Владая”. Той също е с перспектива да се разрасне. Там правим първи етап, като перспективата на втори етап е двойно по-голяма, този комплекс ще се работи и догодина.

 

Казахте, че намалявате участието си в сферата на обществените поръчки.

Инж. Павел Калистратов: Не сме се изтеглили изцяло, продължваме да работим и в това направление, въпреки че в по-малки обеми. Сега предаваме едно ОДЗ във „Връбница”. Продължаваме с мостовото строителство с АПИ. Предадохме „Марина бара” в Перник. Работим на Гълъбово по едно мостово съоръжение, предаваме го сега. Правихме моста при Банкя. Работим като подизпълнител на „Щрабак” по всички мостови съоръжения - и металните, и подлези, и надлези, и други по скоростния път до Калотина. За СО изпълняваме пътна връзка на общината, предстои да започнем велоалея. Предадохме втората част на парк „Възраждане”. Ще участваме и в търговете за детски градини, обявени от Столичната община. Както писахте и Вие, СО пусна пакет от три обществени поръчки за 6 детски градини на стойност 20 млн. За първи път принципът е 70% - цена, и 30% - срок. Няма връзки, няма лобиране, няма измислени правила, няма най-добри и красиви. Ако бяха отшили докрай - да елиминират най-високата и най-ниската цена, тогава щеше да е точно по европейски. Тогава няма как да има дъмпинг и пазарът ще се регулира от само себе си честно и справедливо, без корупционни сделки. КСБ и Етичната комисия в тази посока трябва да се борят. Трябва да се излиза с категорична позиция, когато е видно, че фирми участват на търговете с очевадно дъмпингови цени.

 

Кой реализиран обект бихте определили като най-голямо предизвикателство и кой като най-голям успех?

Инж. Павел Калистратов: В „Калистратов Груп” сме въвели принципа, че няма голям и малък обект. Има такива, на които ние работим, има ни на пазара и печелим. На този въпрос ще отговоря по този начин. Към всички обекти подхождме еднакво - няма голям, няма малък. Има обект, на който влагаш усилия, сърце, емоции. Има по-леки и по-трудни.

 

Инж. Камен Наумов: Това е като отговора за децата - не може да кажеш кое обичаш повече. Всеки обект си има неговата спецфика, но ги обичаме всички.

 

А кой определяте като най-труден?

Инж. Павел Калистратов: Най-труден е с най-калпавия инвеститор, когато срещу себе си имаш тотално некомпетентен човек, който не знае за какво става въпрос. Повечето са предприемачи, които са наели някакви нереализирали се инженери, сложили са им инвеститорска функция и говорят глупости.

 

Инж. Камен Наумов: И ако има и слаб проектант - край. Това е най-лошата комбинация.

 

Инж. Павел Калистратов: Касовият център на БНБ е един от знаковите ни обекти. Него бих определил като уникален, сложен и труден. Каквато и квалификация да сложим, трябва да добавим и плюс квалификация като висша степен на административен бюрократизъм. В България има два такива касови центъра. По стечение на живота аз съм правил и двата касови центъра - този до сградата на КСБ и сега същите хора правим касовия център в Пловдив, може би и затова ни избраха. Интересен обект, интересен проект. Заедно с „Геострой” го изпълняваме като ДЗЗД. Перфектно е сътрудничеството ни.

 

Инж. Камен Наумов: Като говорим за сложни и трудни обекти, не мога да не спомена Клиниката по изгаряния на институт „Пирогов”. Изключително висока степен на иновации, там системите, стерилността са различни според различните степени на изгаряния на човек. Този обект е завършен. Сега във ВМА изпълняваме ремонтни дейности в неврохирургията.

 

Широко портфолио. Наистина впечатляващо.

Инж. Павел Калистратов: Имаме доста работа. Сигурно си имаме и кусури, но едно нещо нямаме - нямаме пропуснат срок на обект. Гордея се с това. Вървим напред. Константно вече 4 - 5 години печалбата на „Калистратов Груп”, обявена след внесен данък на държавата, е 4 млн. лв.

 

Повлия ли кризата с коронавируса на работата Ви?

Инж. Павел Калистратов: Не се отрази като цяло. Взели сме всички мерки, дезинфекцират се обектите, спазва се дистанция, работните места, залите също. Нямаме нито един случай на коронавирус. Продължаваме да сме много твърди към дистанцията и хигиената на работниците и на всички останали. Ние не сме изолирани от случващото се, но на нашия бизнес ситуацията не се отрази. Мисля, че на гилдията също, на който обаче искаше да работи.

 

Ваши обекти са включени в 7-ата изложба по повод Деня на строителя. Какво е значението на това станало вече традиционно за София събитие?

Инж. Павел Калистратов: Ако се върна години назад, си спомням как заедно с кмета г-жа Фандъкова откривахме първата изложба. Тогава беше едно плахо начало - как ще го приемат хората, влюбените дали няма да пишат по паната. Страхотна е инициативата! Наложила се е. Тя е хубава със своята кокетност като размер. Не виждам нищо да се надстройва над тази изложба. Показва това, което се е случило в София. Не съм видял пристрастие. Не съм чул от гилдията, от колегите негативно мнение. Трябва да я поддържаме и да я пълним с нови и нови обекти. Категорично.

 

Четете ли в. „Строител”? Как оценявате ролята и значението на изданието?

Инж. Павел Калистратов: Четем го, разбира се. Липсва ми рубриката за обществените поръчки, преди имаше една такава страница. В провинцията хората не знаят, че в тяхното кметство или тяхната област, или град се прави някаква поръчка. Направете ги по области заедно с ОП на КСБ. Аз говорих някога КСБ да има представители в оценителните комисии. Нищо не пречи примерно в Благоевград в комисията по тръжната процедура да участва представител на ОП на КСБ, нищо лошо няма в това.

 

Инж. Камен Наумов: Показвайте и по-непопулярни лица от бранша, подизпълнители, някои малки, но наистина коректни фирми. Нека да представят дейността си. Така ще се отсеят онези, които много обичат да говорят, и тези, които наистина работят.

 

Какво ще пожелаете на колегите си по повод Деня на строителя?

Инж. Павел Калистратов: Аз съм в една възраст - 66. Господ е дал два пъти отличник да съм. Съвсем човешки пожелавам здраве, много здраве и пак здраве и спокойствие. Това е критерият, че на човек му върви бизнесът, семейството и всичко е наред. Това пожелавам на всички колеги: здраве и спокойствие.

 

Инж. Камен Наумов: Здраве. Другото ще се нареди.

Реклама