Тема

Единадесетата година на вестник „Строител“

Изминаващата 2020 г. бе различна и изпълнена с предизвикателства за екипа на в. „Строител“, но също и успешна, защото в кризата медията откри нови възможности да се усъвършенства и също като строителите не спря да работи. Въпреки ограниченията, наложени от пандемичната обстановка, изданието продължи да информира първо читателите си за дейността и политиките на Камарата на строителите в България, представяше исканията и срещите на ръководството на УС на КСБ с институциите, местните власти и сродните браншови организации в подкрепа на сектора, беше и в непрекъснат контакт с председателите на Областните представителства на Камарата. Успоредно следеше развитието на всички ключови строителни проекти, напредъка по изпълнението на европейските програми, законодателните инициативи в страната, касаещи строително-инвестиционния процес, работата на правителството, министерствата, Народното събрание, общините, ресорните агенции и администрации, като представяше и мненията на ключови за сектора личности и експерти. През 2020 г. в. „Строител“ отново доказа, че е чудесен организатор, след като проведе няколко събития, които преминаха при изключително голям интерес. Екипът работи и по организацията на няколко мероприятия, които бяха отложени във времето заради продължаващата пандемия.

За поредна година изданието бе търсен медиен партньор, получаваше награди и сертификати. Важна част от дейността на медията беше насочена и към подобряването на интернет сайта й.

[caption id="" align="alignleft" width="769"] Акад. Ячко Иванов поздрави екипа на вестник „Строител“ по повод настъпилата 2020 г.[/caption]

Януари започна с равносметка за свършеното от вестника през 2019 г., която направи прокуристът и главен редактор Ренета Николова в рубриката „Код Строител“ – съвместното предаване на КСБ, в. „Строител“ и Радио София – БНР. Николова подчерта, че 2019 г. е била специална, защото изданието е отбелязало своя 10-годишен юбилей. „Вестник „Строител“ е с нов съвременен сайт от декември“, информира още тя. Главният редактор разказа и какви цели си е поставила медията за новата 2020 г., като съобщи, че в края на 2019 г. е стартирала

инициативата на в. „Строител“ за открити приемни в областните градове, и обяви, че тя ще продължи и през 2020 г.

 В първите дни на януари екипът беше приятно изненадан от председателя на Научно-техническия съюз по строителството в България (НТССБ) акад. Ячко Иванов, който донесе в редакцията поздравителен адрес за в. „Строител“ по повод настъпилата 2020 г. „Имам приятното задължение от името на Общото събрание на НТССБ, УС на Съюза и лично от мое име да изразя на Вас и на екипа на в. „Строител“ нашата голяма благодарност за много доброто и плодотворно сътрудничество през целия 5-годишен мандат на ръководството на НТССБ. Ние високо ценим дейността на в. „Строител“ като медиен партньор при провеждане на организираните международни конференции, кръгли маси, национални семинари и форуми, а така също и предоставянето на трибуна на наши членове за представяне на високи постижения и проблеми на науката и образованието“, пише в поздравлението.

На 24 януари вестник „Строител” стартира новата рубрика „Строител пита“. Чрез нея медията започна да задава въпроси по най-актуалните за бранша теми. Така с възможностите си на професионална и обективна медия в. „Строител“ се противопоставя на рецидивиращата дезинформация и произвеждането и разпространението на фалшиви новини.

[caption id="" align="alignright" width="736"] Инициативата за изнесените приемни на в. „Строител“ през 2020 г. стартира от Бургас[/caption]

Инициативата за изнесените приемни на в. „Строител“ през 2020 г. стартира от Бургас. Събитието се проведе в първия месец на годината в офиса на ОП на КСБ – Бургас, и в него се включиха кметът на града Димитър Николов и зам.-кметът по „Строителство, инвестиции и европейски програми” инж. Чанка Коралска. Това беше шестата от поредицата приемни след форумите в Смолян, Кърджали, Пазарджик, Пловдив и Варна, реализирани през 2019 г. „Приветствам провеждането на срещи в подобен формат. Ментор в този диалог е една медия, доказана в защитаването на интересите на българския строител и потребителите на този вид услуги. Това е гаранция, че посланията ще достигнат до голям брой читатели”, подчерта кметът Димитър Николов. Той представи плановете на община Бургас в сферата на инвестиционната политика както за 2020 г., така и за целия четиригодишен мандат на неговия екип.

В последните дни на януари

в. „Строител“ пусна мобилно приложение за Android.

Чрез него читателите могат да получават бързо и удобно най-актуалните новини, свързани със строителния и инвестиционния процес, с дейността на КСБ, с работата на институциите и важните законодателни промени, с тенденциите и предизвикателствата пред сектора в България и в света. Апликацията бе създадена специално за нуждите на изданието и с мисъл за заетото ежедневие на потребителите на интернет сайта на медията.

„Областното представителство на Камарата в Габрово винаги е имало отлично партньорство с вестник „Строител“. Сигурна съм, че то ще продължи да се развива и през следващите години.“ Това каза председателят на ОП на КСБ – Габрово, инж. Мария Башева при откриването на седмата изнесена открита приемна на в. „Строител“. В нея се включиха кметът на града Таня Христова, зам.- кметът по „Устройство на територията, инфраструктура и екология“ арх. Николай Меразчиев, зам.- председателят на УС на КСБ инж. Николай Николов, Богомил Петков, член на УС на КСБ, и прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова. В събитието участваха още членове на Областния съвет на местната структура. „Изключително важно е провеждането на подобен род срещи между Областните представителства на Камарата и местната власт“, изтъкна инж. Николай Николов и допълни, че се радва, че те стават все по-регулярни.

Февруари продължи с

осмата открита приемна на в. „Строител”.

[caption id="" align="alignleft" width="800"] Открита приемна на в. „Строител“ в ОП на КСБ – Габрово[/caption]

 Събитието се проведе в офиса на Областното представителство на КСБ във Видин, след като КСБ и община Видин подписаха споразумение за сътрудничество. Домакин на приемната беше председателят на ОП Видин Орлин Бишков, а гост бе изп. директор на КСБ Валентин Николов.

Февруари завърши с интересна изява на медията, която допринесе за популяризирането му. Вестник „Строител“ бе представен на специално изградения щанд за КСБ на 20-ото изложение Архитектурно-строителна седмица, което се проведе в Интер Експо София.

На 13 март правителството обяви извънредно положение в цялата страна заради пандемията от COVID-19. Ръководството на медията реагира своевременно и взе необходимите мерки, за да осигури безопасна работна среда за екипа. Изданието не просто продължи своята дейност, но бе и максимално полезно за бранша, като представяше най-актуалната и важна информация, касаеща строителите.

На 3 април в. „Строител“ навърши 11 години.

[caption id="" align="alignright" width="800"] Открита приемна на в. „Строител“ в ОП на КСБ – Видин[/caption]

През 2020 г. медията отбеляза своя рожден ден в работна атмосфера в ограничен състав и в съответствие с разписаните мерки за безопасност срещу разпространение на коронавируса. В телефонен разговор председателят на СД на „Вестник Строител“ ЕАД инж. Пламен Пергелов поздрави редакцията. „За мен е чест и удоволствие да Ви поздравя за 11-ата годишнина на този любим за целия бранш вестник. Искам от името на Съвета на директорите да Ви благодаря за това, което правите. Пожелавам Ви преди всичко много здраве и да сте все така креативни“, каза инж. Пергелов. „Благодаря на всички за изключителната работа, за страхотните усилия и за видимите резултати. Пожелавам Ви здраве и само здраве“, от своя страна се включи изп. директор на КСБ Валентин Николов. „За мен е удоволствие да съм с този екип в продължение на 11 години. Пожелавам да сме здрави и да работим все така с хъс и професионализъм“, не скри вълнението си главният редактор и прокурист Ренета Николова. Поздравителни адреси пристигаха цял ден на мейла на редакцията.

 По време на двумесечното извънредно положение в страната вестник „Строител“ направи поредица от интервюта с председатели на Областните представителства на КСБ за това как работят в условията на пандемия, с какви проблеми се сблъскват, как комуникират с ръководството на браншовата организация и получават ли необходимата подкрепа в настоящата трудна ситуация. Те разказаха как се отразява случващото се на строителния бизнес по места. Екипът представи серия от репортажи от строителни площадки в София, като разговаря със строителите на място – и с техническите ръководители, и с работниците, които споделиха как се справят в пандемията със задълженията си и какви мерки за безопасност са взети на обекта.

 Медията информираше и какво прави ЕС за справянето с кризата от COVID-19, както и за мерките, които предприемат различните държави по света. В редица броеве представихме анализи по темата и потърсихме за коментар икономисти, финансисти и експерти от различни сфери. Екипът съобщаваше непрекъснато и как работят местните власти и институциите в пандемията, за да обхване всички гледни точки и да покаже трудностите, които срещат институциите и бизнесът в стагнацията.

През май вестник „Строител“ пусна мобилно приложение за iPhone в App Store за читателите на изданието, които използват операционна система iOS.

На 29 май бе публикувано първото интервю от

новата съвместна рубрика на в. „Строител” и НСОРБ „Общини: Кметовете говорят“.

Неин гост беше кметът на Враца Калин Каменов. „Поздравявам целия екип на в. „Строител“, който повече от 10 години с ентусиазъм, упоритост и вдъхновение дава най-доброто от себе си за професионалното израстване на националното издание. Пожелавам успех на рубриката „Общини“ с новото мото „Кметовете говорят“. Убеден съм, че по този начин се представят постиженията, предизвикателствата, но и проблемите, които възникват пред местната власт, свързани с инфраструктурни проекти. Вярвам, че заедно ще обединим усилия и ще работим за изграждането на по-красива, достъпна и съвременна градска среда“, каза Каменов.

В края на юни вестник „Строител“ бе медиен партньор на Бала на строителите и архитектите, организиран от сдружението Балканска медийна асоциация. Престижното събитие беше част от благотворителната кампания „За величието на храма“, целта на която бе да бъдат събрани средства за належащия ремонт на подпокривната част на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. За поредна година и Imoti.net покани изданието на КСБ да бъде партньор на Годишните си награди, които бяха връчени за пети път. Церемонията се състоя на 1 юли.

Кръгла маса на тема „Инвестиции за устойчив растеж – стратегия и развитие на Индустриална зона Варна“

[caption id="" align="alignright" width="791"] Кръгла маса на тема „Инвестиции за устойчив растеж – стратегия и развитие на Индустриална зона Варна“[/caption]

се проведе в зала „Юнашки салон“ във Варна. Тя бе организирана от Областното представителство на КСБ в морската столица, община Варна, Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД (НКИЗ ЕАД) и вестник „Строител“. Форумът премина при голям интерес и при спазване на всички нормативни изисквания за социална дистанция и въведените противоепидемични мерки в страната. Официален гост на събитието бе министърът на икономиката Емил Караниколов, а в него взеха участие Иван Портних, кмет на община Варна, Стоян Пасев, областен управител на Варна, Антоанета Барес, изп. директор на НКИЗ ЕАД, зам.-председателят на УС на КСБ инж. Христо Димитров, Валентин Николов, изп. директор на Камарата на строителите в България, инж. Пенко Стоянов, председател на ОП на КСБ – Варна. В срещата се включиха и зам.-кметът на община Варна инж. Христо Иванов, гл. архитект Виктор Бузев, кметовете на Аксаково инж. Атанас Стоилов, на Девня - Свилен Шитов, представители на регионалните камари на архитектите и на инженерите в инвестиционното проектиране, на Стопанска камара, на ИА „Морска администрация“, членове на областната структура на Камарата и други. Модератор на кръглата маса беше Ренета Николова, прокурист и гл. редактор на в. „Строител“.

След като вестник „Строител“ създаде модерните мобилни приложения за iPhone и Android устройства, направи и следваща крачка, като даде възможност на читателите си да се абонират за PDF версията му. Тя може да бъде четена на всички мобилни устройства.

Традиционно в. „Строител“ бе медиен партньор на форума на Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ (ББАПБ). Шестата конференция „Безопасна пътна инфраструктура“ се проведе в края на септември в Хисаря. Тя бе представена на страниците на вестника в подробен материал, като екипът направи и интервюта с председателя на УС на ББАПБ д-р ик.н. Николай Иванов, който е и член на УС на КСБ, и с почетния член на ББАПБ инж. Алекси Кесяков, в които те разказаха подробно какви са резултатите от проведеното събитие.

На 12 октомври на официална церемония по повод Деня на българската община вестник „Строител” бе отличен от Националното сдружение на общините в Република България с

наградата „Глас на общините“

[caption id="" align="alignleft" width="800"] Вестник „Строител” спечели наградата на НСОРБ „Глас на общините”[/caption]

в категория „Медии“. Отличието – плакет и почетна грамота, бе присъдено на екипа за професионалното и обективно отразяване на проблемите на българските общини. Призът бе връчен на Ренета Николова от кмета на Самоков и член на УС на НСОРБ Владимир Георгиев на официална церемония в резиденция „Бояна”. „Благодаря на НСОРБ, на неговия председател инж. Даниел Панов, на изп. директор г-жа Силвия Георгиева за ползотворното сътрудничество, което изградихме. Специални благодарности и на нашия колега Кремена Цветкова от екипа на НСОРБ, която много помогна за старта на рубриката „Общини: Кметовете говорят”. Рубриката е една от най-четените във в. „Строител” и за това заслуга имат всички кметове, които ни се довериха“, отбеляза Николова. Сред официалните гости на събитието бяха председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и Любомир Пейновски, член на ИБ и УС на Камарата. Инж. Терзиев поздрави екипа на „Строител“ и подчерта, че наградата на официалното издание на КСБ е признание за работата на всички строители.

През октомври КСБ и вестник „Строител“ организираха със съдействието на Столичната община седмата поредна изложба, посветена на Деня на строителя - Димитровден. Експозицията „Виж София – заедно строим за хората“ бе открита на 22 октомври на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и кмета на София Йорданка Фандъкова. Традиционно експозицията бе съставена от 60 пана със снимки, показващи знакови здания, съоръжения и места в столицата.

[caption id="" align="alignright" width="787"] За поредна година вестникът беше медиен партньор на 19-ото издание на строителния конкурс „Златен отвес“[/caption]

„Рядко имаме възможност да видим, да се убедим, че градът ни се развива и променя благодарение на усилията на много хора, на работата на строители, проектанти и архитекти и на инвестициите от страна на администрацията. По-голямата част от показаните обекти са финансирани от бюджета на Столичната община и от ЕС”, каза Йорданка Фандъкова.

„Искам да поканя софиянци и гостите на столицата да отделят малко време, да се разходят по моста до НДК и да видят в показаните 60 пана колко много и прекрасни неща са направени в нашия град“, каза председателят на КСБ.

За поредна година вестникът беше медиен партньор на 19-ото издание на строителния конкурс „Златен отвес“, организиран от ОП на КСБ - Варна. Екипът отрази подобаващо инициативата на Областното представителство и представи в специално интервю носителя на „Златен отвес 2020“ - „Ай Ви Сейлингс“ ООД и нейния управител Валентин Димов, който е и член на УС на КСБ.

В началото на ноември вестникът бе основен медиен партньор и на онлайн форума на тема „Обнови България - Спести енергия!”, организиран от Камарата на строителите в България и Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС). В събитието участваха вицепремиерът Томислав Дончев, Валентин Николов, изп. директор на КСБ, инж. Йордан Николов, изп. директор на БАИС, и Драгомир Цанев - изп. директор на ЕнЕфект.

[caption id="" align="alignleft" width="800"] На 22 октомври бе открита фотоизложбата „Виж София – заедно строим за хората“[/caption]

 През ноември екипът на в. „Строител“ започна работа по подготовката на луксозно издание, в което ще събере свои знакови интервюта, направени през последните 10 години с личности, имащи значителна роля в европейския и българския политически и обществен дневен ред, а също и в развитието на КСБ и строителния бранш. Планира се книгата да бъде официално представена през април 2021 г., когато вестник „Строител” става на 12 години.

В края на миналата година изданието сключи Меморандум за сътрудничество с Комисията за защита от дискриминация (КЗД). Документът бе парафиран от председателя на КЗД доц. д-р Ана Джумалиева и главния редактор и прокурист на вестник „Строител“ Ренета Николова.

През декември 2020 г. Вестник „Строител“ бе отличен от КЗД с

престижния сертификат „Работодател без дискриминация“.

Високата оценка за официалното издание на КСБ бе дадена по време на онлайн кръгла маса за обсъждане на Националната стратегия за противодействие на дискриминацията на пазара на труда, организирана от КЗД.

Честита Нова 2021 година! Съветът на директорите и екипът на в. „Строител“ благодари сърдечно за подкрепата на УС на КСБ и неговия председател, на почетния председател, на изп. директор на Камарата, на ОП на КСБ и областните председатели, на КС и неговия председател, на Комисията за ЦПРС и нейния председател.

Специални благодарности и на нашите партньори и рекламодатели!

Пожелаваме Ви здрава, успешна и благодатна 2021 година!

Реклама