Тема

Благородството задължава

Noblesse oblige – благородството задължава… Много добре са го казали братята французи, и това в пълна сила се отнася за едно благородно решение на Министерството на физическото възпитание и спорта, за което искаме да ви разкажем.Поводът – откриването на многофункционалната спортна зала „Арена Армеец София”, която „Глав­болгарстрой” предаде на столичани, на спорта и на цяла България. Преди това - малко история, ако изминалите две години могат да се смятат за някакъв исторически срок. Точно в 11:00 часа на 2 юли 2009 г. председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева заедно с председателя на БФ „Спортна гимнастика” Йордан Йовчев, шефа на БФ „Художествена гимнастика” Мария Гигова, шефа на БФ „Борба” Валентин Йорданов и председателя на БФ „Волейбол” инж. Данчо Лазаров хванаха лопатите на мястото, където започна строежът на многофункционалната зала на 4-ти км, до комплекс „Червено знаме”.
„Това ще бъде цял спортен комплекс, обяви преди две години арх. Жеко Тилев, проектант на спортното съоръжение. „Освен основната зала ще има и тренировъчна плюс допълнителна площ с по-нисък таван за тренировки на спортове като борба, бокс и други”, каза Тилев. Архитектът добави, че отвън залата ще разполага с 1100 паркоместа и допълнителен паркинг в близост до футболния терен. В залата ще има два ресторанта и кът за изложби.
Вестник „Строител” многократно разказва и показва знаковите моменти от изграждането на спортното съоръжение. Особено впечатляващо бе монтирането на предварително сглобената гигантска покривна конструкция. Тази операция инженерите от „Главболгарстрой” определиха като уникална за нашите географски ширини.
„Преценихме, че на този етап не е необходимо да има инсталация за зимни спортове, тъй като Зимният дворец е добре оборудван и може да изпълнява функциите на голяма представителна зимна зала. В Зимния дворец вече се е провеждало Световно първенство за юноши и девойки по фигурно пързаляне и мисля, че тази база напълно задоволява потребностите на този спорт“, обясни преди две години Весела Лечева.
Разказваме всичко това, защото утре, след две години и 28 дни зала „Арена Армеец София” ще бъде домакин на първото спортно състезание – приятелската среща по волейбол между националите на България и Република Сърбия. Двата състава безспорно са в първата осмица на света и интересът към двубоя е оправдан и закономерен. И функционирането на тази великолепна придобивка за столичани, а и за цялата спортна общественост ще стане реалност.
Преди това, в понеделник, на 25 юли,  касите на блестящата „Арена Армеец София” отвориха гишета за определено благородната идея -  откриването на новата софийска зала да стане безплатно, с пропуски.
Хиляди хора оформиха опашки пред залата далеч преди обявения начален час. Направих си труда да изчисля на око – най-малко 2000 души – млади и стари, мъже и жени, деца и дечица, стояха на слънцето и чакаха. Огромен, невиждан за нашите спортни състезания интерес… Спортът, разбира се,  не знае прегради, особено волейболът - момчетата на Радослав Стойчев са световна сила. Залата, а и невероятно оформеното околно пространство предполагаха и опашките, и стоенето на слънце. Хората бяха с настроение, и което е за отбелязване – не се бутаха и пререждаха.
На опашката бяха и  фенове на волейбола, и вчерашни, днешни и утрешни  спортисти, и особняци, и онези типичните момци, които от ранна утрин надигаха пластмасовите двулитровки с бира…
Разбирах и поведението на лелите, излезли на разходка, и на бабите, чиито внуци от морето са заповядали, че им трябват пропуски, и… И още много и много варианти. Имаше резон в разсъжденията на четиримата младежи от кв. „Дружба”, с които разговаряхме и които бяха най-отпред на една от опашките още от пет и половина сутринта. Те бяха фенове, но и играещи волейбол. Е, сега на квартално ниво, но знае ли човек… „Основно ме привлече волейболната среща, но искам да видя и самата нова зала”, сподели един от тях. „За първи път в България се прави такъв строеж и сме нетърпеливи да го видим отвътре”, добави присъединил се към разговора ни по-възрастен господин. Това също го разбираме. Залата е красива, няма спор. Касите отвориха точно в 10:00 и предизвикаха аплодисментите на множеството от точността на организаторите. От това обаче се възползваха по-предвидливи мушмороци, които направиха няколко слаломни движения ала Петър Попангелов-син от най-добрите му години, за да минат няколко врати, пардон, няколко четворки хора към заветната каса.
Милионният град предполагаше предоставянето на мечтаните пропуски да стане и на други места, но това не е наша тема. Жегата все пак си каза думата и две жени станаха  „клиентки” на линейката, която „предвидливо” чакаше в началото на опашката. Тук ние си помислихме, че мястото на  припадналите на опашката лели и чичовци - върли любители на тази красива игра, която те… никога, дори и на телевизионния екран, не са гледали, беше по-скоро в парка, на сянка, но…
И тук завършваме – благородното дело да направиш щастливи 5 или 10 хиляди души (за толкова на другия ден се разпореди премиерът Борисов) с един красив жест има и много голям емоционален смисъл. Да приобщиш хората към един спортен спектакъл и към  една зала - мечта за спортната общественост, си струва усилията.
А утре е 30 юли и гвоздеят на програмата – приятелската волейболна среща между мъжките национални отбори на България и Сърбия, ще стартира под оглушителните аплаузи на зрителите. Кметът на София Йорданка Фандъкова призова гражданите да използват градския транспорт в деня на откриването на спортния комплекс, за да не се създава напрежение при евентуално запълване на паркоместата.
На около 400 м от централния вход на залата в двете посоки има спирки на още няколко автобуса и на трамвай №20. Относно програмата за откриването пък организаторите разкриха, че освен вече обявените - волейболния двубой България-Сърбия и участието на Елица и Стунджи, за зрителите ще се грижат участничката в „Евровизия” Поли Генова, рокендрол формации, а краят на програмата ще бъде отбелязан с пищна заря в 21:30 часа.
Безплатните билети са и застраховка срещу злополука и други рискове, така че зрителите могат да се чувстват максимално подсигурени.
Официалното откриване на „Арена Армеец София” ще стане, надяваме се, в присъствието на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и президента на Сърбия Борис Тадич. И тогава нека да чуем онова неистово „Българи - юнаци!”, което взривява и зали, и сърца. И ни прави малко повече българи.