Тема

Видин е в очакване да стартира нова програма за енергийно обновяване на сгради

От НПЕЕМЖС са доволни не само собствениците на обновените имоти, но и строителите, и местната администрация

Въпреки че област Видин не заема челно място в официалната статистика на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за напредъка по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС), крайдунавският регион е поредното доказателство за това, че санирането има многобройни положителни ефекти. Във Видин с финансиране от НПЕЕМЖС са обновени 22 блока, като 14 от тях са в областния център, 6 обекта са в Белоградчик, а в градовете Димово и Кула има по един. От реализираните дейности по програмата са

доволни не само собствениците на имотите в сградите, имали шанса да получат одобрение по НПЕЕМЖС, но и строителите, и местната голяма администрация.

Гражданите отчитат по-ниски сметки за отопление и охлаждане и се радват на хубавите фасади и облагородени общи площи. Строителите споделят, че Националната програма им е осигурила заетост, но не само с това ще запомнят работата си – а и с благодарността на хората за уюта, който са получили. Чрез програмата населените места на територията на об­ласт­та видимо са започнали да се променят – да стават по-модерни и красиви. Кметът на Видин д-р Цветан Ценков споделя, че за него е огромно удоволствие да види стар панелен блок обновен. „Вече и ние тук, във Видин, можем да се похвалим с прекрасно санирани жилищни сгради като в Германия и Румъния“, каза той пред в. „Строител“.

[caption id="" align="alignleft" width="525"] Виолета Тодорова от бл. 15[/caption]

Виждайки резултатите, хората, които не са успели да се включат в НПЕЕМЖС, са в очакване да стартира нова програма за енергийно обновяване, за да бъдат санирани и техните сгради и те също да постигнат така желаното понижение на сметките за електро- и топлоенергия.

Областният град има пълна готовност при възобновяване на финансирането за ЕЕ да се включи с две жилищни кооперации,

които са с подписани договори с Българската банка за развитие, но са в етап на изчакване поради изчерпан ресурс по НПЕЕМЖС. Освен това през последната година в града активно тече процес на създаване на сдружения на собствениците, като вече са обособени 24 такива обединения. Те желаят зданията, в които живеят, да придобият съвременен вид като обновените

в кв. „Химик“ – един от районите, в който разликата между санираните и несанираните сгради е изключително контрастна.

Екип на вестник „Строител“ посети квартала, за да разгледа отблизо два панелни блока. Първо видя бл. 15, където хората са в очакване да се стартира програмата, а след това разгледа свършеното по НПЕЕМЖС в бл. 20.

Посрещна ни председателят на сдружението на собствениците в бл. 15 Виолета Тодорова. Тя разказа, че сградата е строена през 1976 г. и е въведена в експлоатация през 1977 г. Зданието има 8 входа, като всеки от тях е с по 8 етажа. Апартаментите в блока са общо 192. Тодорова сподели, че през годините ремонти от собствениците са извършвани само при нужда. От пръв поглед там се забелязва, че входовете са в лошо експлоатационно състояние и се нуждаят от обновяване. „Санирането във Видин стартира преди 4 - 5 г. Тогава гражданите не вярваха, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е нещо добро. За изминалото време видяхме положителни примери в града и с останалите собственици на жилища в блока решихме, че и ние трябва да се включим в енергийното обновяване. Още повече че експлоатационната годност на жилищната кооперация е 50 години“, обясни Виолета Тодорова.

[caption id="" align="alignright" width="620"] Георги Тодоров от бл. 20[/caption]

Тя добави, че през зимата в апартаментите е студено независимо от отоплението, което се използва. „През лятото последните етажи са много горещи и не може да се постигне нормална за обитаване температура“, сподели председателят на сдружението. По думите й повечето ремонтни дейности, реализирани в блока през годините, не са осъществявани качествено, като понякога са използвани и подръчни средства, и даде пример, че дупки в панелите са запушвани с вестници.

„Задължително програмата трябва да бъде продължена и сградите да бъдат обновени.

Ще ходим, където трябва, ще правим, каквото е нужно, само и само да може санирането да продължи“, изтъкна Тодорова. Тя сподели още, че при създаването на сдружение на собственици, в което участват много хора, неминуемо възникват и трудности. Но в крайна сметка в блока е постигнато съгласие за това, че сградата трябва да бъде санирана, което е декларирано на проведено събрание. Имало е и друга спънка, свързана с административния адрес на блока. „През годините той е променен, а не всички собственици са знаели и съответно не са коригирали изменението в книжата на имотите им. Наложи се да го направят, за което са нужни средства и време. След това около 3 месеца ни отне да подготвим цялата необходима документация. Представителите на общинската администрация ни съдействаха по всякакъв начин и ако не бяха те, нямаше да успеем да се справим. Сега изчакваме програмата да започне да се изпълнява отново, за да стартира ремонтът и на нашия блок“, пожела си Виолета Тодорова.

Тя ни показа и съседния

[caption id="" align="alignleft" width="400"] Блок 20 в кв. "Химик"[/caption]

бл. 20, който е обновен по НПЕЕМЖС, и изрази надежда и сградата, в която живее, скоро да има такъв европейски облик.

[caption id="" align="alignright" width="522"] Блок 15 в кв. „Химик“[/caption]

Георги Тодоров, председател на сдружението на собствениците на блок 20, ни разказа подробно за целия процес, през който е преминал, за да се случат нещата. Зданието е пуснато в експлоатация през 1980 г. Състои се от 4 входа с по 21 апартамента във всеки от тях. Тодоров обясни, че блокът е бил с известна степен на амортизация преди обновяването му, което е водело до високи разходи за електроенергия за отопление, а и за охлаждане.

„Проведохме събрание на всички живущи – и собственици, и наематели. Наложи ни се да минем през 9-те кръга на ада. Сериозен проблем беше, че има собственици в чужбина, а трябваше да получим и тяхното съгласие. Имаше и невярващи в Националната програма, които смятаха, че ще им се вземат апартаментите и ще плащат големи данъци. Всички, които бяхме убедени в ползите на програмата, работихме да опровергаем подобни неверни информации“, припомни си той. Поради наличието на несъгласни блокът да се включи в НПЕЕМЖС първото събрание е нулирано и сдружението се е наложило да започне процеса отново и да подготвя необходимите документи втори път.

„Направихме второ събрание, не спряхме, докато не успяхме да получим пълното съгласие на хората. Някои издирвахме в околните населени места, и то със собствени средства. След като най-накрая подадохме документи, започна чакането да ни дойде редът, защото санирането започва според това кога са внесени документите и кога са сключени договорите. Трябваше да сме трети по ред, но докато изпълним всички необходими условия, станахме 13-и в списъка“, заяви още председателят на сдружението.

Тодоров се похвали, че бл. 20 е получил безвъзмездна помощ в размер 890 хил. лв., за да придобие сегашния си вид. „Дейностите започнаха през декември 2019 г. и в рамките на 8 месеца – до август 2020 г., всичко, заложено в проекта, беше изпълнено. Направи се техническо обследване. Реалните ремонтни работи стартираха с поставянето на топлоизолация, която по проекта е 10 см. Обновиха се стълбището, смени се осветлението в общите части, направи се и изолация на покривите“, добави Георги Тодоров.

В края на разговора си с нас той изказа благодарности на изпълнителя „КИД Плюс“ ЕООД за добре свършената работа.


Валентин Кръстев, управител на „КИД Плюс“ ЕООД, Видин: НПЕЕМЖС променя визията на градовете

 

Г-н Кръстев, по колко обекта сте изпълнявали дейности, свързани с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС)?

„КИД Плюс“ ЕООД, което ръководя, изпълни два блока на територията на Видин. Знаем, че в България собствениците нямат възможност да поддържат общите части на зданията и тези, на които работихме, не бяха в най-добро състояние. Реализирахме дейности по топлоизолацията на сградите, по подмяната на осветлението в общите части, по покривите.

 

А какво беше отношението на живущите в тези блокове към строителите?

Не сме имали трудности в контактите си с тях. Даже при завършването на едната сграда хората ни организираха малко парти за благодарност.

 

Програмата трябва ли да има продължение?

Да, защото чрез нея се променя визията на градовете. Когато погледнеш един саниран блок и съответно - несаниран, разликата между тях е огромна. Отделно от това хората казват, че сметките им за електричество са поне с 20% по-ниски, радват се на обновената заобикаляща среда. Дори когато влезеш на стълбище, реновирано по НПЕЕМЖС, разликата е видима. Обикновено, когато не са ремонтирани, са мрачни, а след реновирането стават уютни. Винаги ще има хора, които не са доволни от нещо или ще искат нещо да се подобри вътре в апартаментите. Но целта на НПЕЕМЖС не е това.

 

Въвеждането на изискването за 20% съфинансиране на дейностите по програмата от страна на собствениците ще създаде ли затруднения за нейното реализиране?

Доколкото имам наблюдения, етажните собствености и в момента имат проблеми с по един-двама от живущите в блоковете. Когато един обитател е извършил някакъв ремонт на дограмите на жилището си или го е санирал, той трудно се съгласява да се прави каквото и да е в блока, дори и при 100% осигурено външно финансиране. Съгласието на такива хора се взима трудно. А когато такива собственици трябва да платят и 20% от сумата, необходима за реализирането на дейностите, считам, че отказите ще бъдат много повече. Ще се стигне дотам, че един няма да иска да плати, на друг ще му липсва възможност да го направи. Трябва да се вземе предвид, че има и такива, които не обитават вече жилищата си и не проявяват интерес. Според мен е нужно да се направи промяна на законодателно ниво и ако по-голямата част от живущите са съгласни да се включват в следващата програма, тогава те по административен начин да получават съгласието на останалите. Ако нещата останат на ниво „по желание“, винаги ще има несъгласни, които да стопират изпълнението.


Орлин Бишков, председател на ОП на КСБ - Видин: В областния център са изпълнени 14 блока

 

Г-н Бишков, като председател на ОП на КСБ – Видин, как оценявате резултатите от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС) в област Видин?

Резултатите от реализирането на програмата са положителни. Във Видин са изпълнени 14 блока. Не само живеещите в обновените обекти са много доволни, но и строителите от областта. През периода, в който се осъществяваха дейностите по НПЕЕМЖС, фирмите от бранша имаха доста работа, включително и доставчиците на различни материали, които се влагаха в зданията.

Според мен обаче трябва да се положат усилия в информиране на сдруженията на собствениците. Те очакват повече дейности да бъдат изпълнени в рамките на Националната програма. Ще дам пример - питаме хората дали са удовлетворени и чуваме отговори като: „Не, защото пералнята ми не работи”, което няма отношение към изпълнените дейности.

Но ползата от санирането на сградите е огромна – бизнесът има работа, а живущите намаляват потреблението си на електрическа енергия за отопление и охлаждане. Дори НПЕЕМЖС има отражение и върху пазара на недвижими имоти, защото се повиши цената на санираните жилища.

 

А какви са данните, с които Вие разполагате, колко от изпълнителите бяха членове на ОП на КСБ - Видин?

Повечето от тези, които работиха в областта по програмата, не бяха от Видин. Но нито една от тези външни компании не разчиташе на работници от други части на страната. И затова видинските фирми бяха привлечени като подизпълнители.

 

А какви са очакванията за изпълнението на последващ етап от програмата и според Вас въвеждането на изискването за съфинансиране от страна на собствениците ще бъде ли пречка?

Осигуряването на известен обем от средствата за саниране от страна на гражданите няма да бъде проблем само за регион Видин, а за цялата държава. Ако това се приеме, като строител мога да кажа, че на нас като изпълнители това няма да ни се отрази, но като човек считам, че политиците трябва да решат въвеждането на тази стъпка с доста предизвестия. Подобно изискване трябва да се отнася за сдружения на собственици, които тепърва се създават и в бъдеще ще се включват. Това не е приложимо за хората, които вече са създали такива и към момента са в период на изчакване, защото най-малкото тези разходи не са предвидени в семейните бюджети. За да бъде успешна програмата, тя трябва да продължи и в следващия си етап, както е била досега.

 

Какъв е Вашият призив към хората - да участват ли в програмите за саниране?

Със сигурност ефектът от НПЕЕМЖС е положителен. Гражданите няма от какво да се притесняват. Те трябва да са сигурни, че всички дейности се изпълняват в съответствие с изискванията на нормативната уредба. Дори и да има малък процент сгради, които се нуждаят от следгаранционно обслужване, това се прави от страна на строителите. Затова съм категоричен, че и от страна на възложителите в лицето на общините, и от страна на хората не би трябвало да има каквито и да е притеснения.

Позволете ми да Ви кажа един любопитен факт. Останалите населени места от област Видин разполагат с много по-малък брой многофамилни жилищни сгради, но обновяването им ще има огромен ефект. В Белоградчик програмата се реализира успешно и там единици здания останаха несанирани.


Д-р Цветан Ценков, кмет на Видин: Удоволствието да виждаш един стар панелен блок саниран е огромно

Резултатите от сътрудничеството между КСБ и община Видин са налице

 

Д-р Ценков, какви са резултатите от изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС) на територията на община Видин? Колко сгради бяха обновени и на каква стойност е инвестицията?

НПЕЕМЖС е изключително важна национална програма от гледна точка на това, че даде друг прочит на изразходваните държавни средства, с които се донесоха ползи за хората по отношение на разходите им за отопление, за състоянието на имотите им. За съжаление Видин не беше сред водещите общини по нея и не можем да се похвалим с голям брой обновени жилищни блокове. На територията ни по НПЕЕМЖС са изпълнени 14 здания. Общо сме усвоили около 14 836 000 лв. В последната година и 8 месеца сме подготвили документите на нови 4 сгради, тоест имаме готовност при обявяването на нова програма.

Според мен обаче в досегашната имаше много пропуски, например не беше заложено поставянето на слънчеви колектори. Чрез тях може да се осигури подгряването на водата и гражданите няма да заплащат високи сметки. От друга страна Законът за управление на етажната собственост не е много дообмислен. Според него трябва да бъде постигнато задължително 100% съгласие от страна на собствениците на имоти, за да се включи дадена сграда в програмата. Ако един е против, се блокира цялата процедура.

Напоследък се говори, че в новата програма за енергийно обновяване ще се въведе изискване за 20% съфинансиране. Но ако посетим който и да е блок в града, ще видим, че поне половината от обитателите му са пенсионери и техните доходи са доста ниски. Грубо може да се каже, че съфинансирането на апартамент ще е на стойност 1000 лв., което е проблем за голяма част от хората.

Сега на дневен ред е Зелената сделка на ЕС, България трябва да усвои сериозен финансов ресурс за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградите. Темите „Екология“, „Енергийна ефективност“, „Нови технологии“ са ключови за бъдещото развитие на страните от ЕС. Всички тези области трябва да бъдат заложени в новата програма за енергийно обновяване, да се помисли не само за поставянето на слънчеви колектори, но и за използването на друг тип изолация, за климатичния пояс, в който сме, трябва да е не 10 см, а от 15 см нагоре. Надявам се да се обърне внимание на подобни мерки и те да се случат.

 

Кои са най-важните решения, които трябва да се вземат, за да бъде успешна следващата национална програма за ЕЕ?

Тя трябва да продължи да бъде 100% грантова. Но най-важното предизвикателство е свързано със 100-процентовото съгласие. Необходимо е законодателят да направи промяна и да се изисква съгласие на 2/3 от собствениците в дадена сграда. Например, ако един от съкооператорите е в чужбина, това блокира възможността цял блок да се санира. Аз смея да твърдя, че във Видин има над 20 хил. семейства, които живеят по света. Съответно това води до проблем, често няма как да се издирят, а от техните наследници няма как да се получи съгласие. Въпросът категорично трябва да се реши законодателно.

Всички програми, включително европейските, са така разписани, че негативите изцяло са за сметка на общината. Има много проблеми, които трябва да се решат на национално ниво, защото независимо от това, че строителните фирми, които изпълняват проектите, се опитват да отговарят на всички изисквания, се създават трудности, които рефлектират върху местните власти. Съответно хората не са доволни от управлението на администрациите. Поради тази причина във Видин сме направили звено за т.нар. инвеститорски контрол и ние контролираме всички стъпки, докато текат договорите за саниране. Много важен проблем, с който се сблъскахме по време на пандемията, е двойното повишаване на цените на строителните материали. Това рефлектира върху компаниите от бранша и те не искат да се включват в търговете. Вече няма почти никакъв марж на печалби и фирмите работят на себестойност. Всички перипетии, които споменах, задължително трябва да бъдат преодолени, за да бъде успешна следващата програма за енергийно обновяване.

Нека да припомня, че община Видин е първата, която подписа Меморандум за сътрудничество с Камарата на строителите в България и с ОП на КСБ – Видин.

 

Разполагате ли с данни какъв е броят на сградите, които се нуждаят от обновяване? Според Вас такъв тип програма има ли бъдеще в регион като Видин?

Работим по въпроса да съберем актуална информация. Но на първо място се доверяваме на желанието на хората да се включат в програмата за саниране. За да имаме данните, обработваме документите на тези, които са изрядни и са ги входирали за одобрение при наличен финансов ресурс. Това са обектите, които залагаме за следващия период на реализация на програмата. Само между октомври – декември 2019 г. документално бяха обработени и готови 13 блока.

В България за съжаление жилищният фонд е преобладаващо панелен. Но пак ще подчертая, че ползите от НПЕЕМЖС са огромни – и тези панелни блокове не само изглеждат различно, но и падат разходите за отопление през зимата или за охлаждане през лятото.

 

През Вашия поглед как тази програма промени Видин?

Преди 15 години, когато посетих Германия, не можех да повярвам на очите си, че това са стари панелни блокове. Същата промяна е видима и в Румъния. Вече и ние тук, във Видин, можем да се похвалим с прекрасно санирани жилищни сгради. Удоволствието да виждаш един стар панелен блок саниран е огромно. Може да се сравни с възстановяването на ретро кола.

Винаги съм казвал, че Видин е перлата на Дунав. Когато изпълним проектите ни за осветяване на каменната стена по брега на реката и на всички исторически ценности – крепостта „Баба Вида“, Конака, когато санираме старите блокове, тогава градът ни ще стане модерен и още по-прекрасен.

 

Какъв е Вашият апел към хората?

Нека собствениците още отсега да се организират и спазвайки изискванията на закона, да създадат т.нар. сдружение на етажната собственост, да получат съгласието на своите съседи и да кандидатстват в община Видин за енергийно обновяване на тяхната сграда. Когато се разхождам из града, хората ме питат какви са стъпките за получаване на финансиране. Обикновено, след като приключат дейностите по обновяване на здание, живущите в съседното започват да изявяват желание и техният блок да бъде саниран.

В очакване сме на новата програма. Много ме радва фактът, че вече всички сгради – и държавна, и общинска собственост, както и еднофамилните жилища, могат да кандидатстват за безвъзмездни средства за ЕЕ. Но пак обръщам внимание, че трябва да се помисли за възможностите санирането да бъде финансирано от държавата на 100%, както досега. Смисълът на програмата е изключително голям, чрез нея ще се намали въглеродният отпечатък в атмосферата, Видин и цяла България ще станат по-чисти, а и текущите разходи на хората ще се редуцират.

 

Изминаха почти две години от настоящия мандат на местните власти. Каква е Вашата равносметка за този период?

За времето довършихме обновяването на целия градски център. Отне ни около 3 месеца да успеем да подготвим всички документи така, че контролните органи на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да приемат обекта. Планираме да продължи модернизирането на централната зона до пазара и до спортната зала.

Успяхме да завършим реновирането на двете училища в града, в които се инвестираха средства по Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020“. Едното е СУ „Цар Симеон Велики“, което наистина изглежда фантастично. Другото е Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“. Там изградихме спортни зали, корт и басейн, материалната база беше модернизирана.

Друг обект, който довършихме, е Пречиствателната станция за отпадни води, в която са вложени усилията на трима кметове. Надяваме се до края на годината да успеем да разплатим всички дейности. Също така обновихме и Драматичния театър „Вида“. Ремонтирахме фасадата и зданието изглежда много добре. Интересна инициатива, която реализираме в община Видин и ще сме първи в страната, е създаване на собствено енергийно дружество. Това трябва да стане факт до средата на септември.

В момента работим и по проекта за саниране на сградата на общината, който също трябва да стартира през септември. Постройката е на 70 години. За времето, когато е строена, дограмата е била от най-висок клас, но вече не е така. Тя ще бъде изолирана отвътре, ще бъде изградено и централно отопление, но моята идея е да бъдат поставени слънчеви колектори.

 

Строителният сезон вече е в ход. През това лято колко средства е планирано да бъдат вложени в ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в града и селата? Какви други големи обекти ще се изпълняват в общи­ната?

Предстои да стартира изпълнението на проектите, свързани с асфалтиране на улици и с обновяване на междублокови пространства.

От друга страна за първи път тази година чрез бюджета на общината дадохме възможност всяко населено място на територията ни да разполага със собствени средства за капиталови ремонтни дейности. Предстои да се обявят поръчките за изпълнение на проектите на отделните села. Те са свързани с ремонт на сгради общинска собственост, подмяна на уличното осветление, поддръжка на пътната мрежа.

Следващия месец ни предстои на общински съвет да разгледаме актуализация на бюджета, за да заложим още 60 хил. лв. без ДДС за баластриране. Проведохме разговори с Областното пътно управление и се договорихме да ни бъде доставен над 1000 т обрязан асфалт, които ще използваме за изработка на насипи по пътната инфраструктура в селата.

Подготвен е проектът за водния цикъл на Дунавци – най-големия град в общината след Видин, който ще бъде подаден за финансиране към програма „Околна среда 2021 - 2027“. Предстоят ни редица предизвикателства, но ние имаме много идеи за бъдещото развитие на общината. Например проектираме всички зелени пояси във Видин, в които влизат Градската градина – от крепост „Баба Вида“ до Колодрума и от „Баба Вида“ до пазара. По тези дейности са ангажирани два екипа и когато приключим всичко, ще търсим финансиране за реализирането им.

Разработваме и проектите за сепарация и компостиране на битовите отпадъци. Това също е важно в контекста на стремежа за подобряване на качеството на атмосферния въздух. За тези инвестиционни намерения също ще разчитаме да ни бъдат отпуснати европейски средства.

Отделно от това работим по проектите за обновяване на четирите подхода на Видин. С развитието на общоевропейския транспортен Коридор 4 - това е трансевропейският път Атина – Солун – Видин – Виена, трябва да се обърне внимание и на подходите към нашия град. Затова екип от млади докторанти в пътностроителния бранш подготвят много качествени проекти по мое мнение. Те се разделят на четири лота и ще се реализират догодина. В момента с експерти изготвяме и проект за подмяна на осветлението във всички населени места от общината. В това направление инвестираме средства от Норвежката програма. Поставяме акцент върху историята, както споменах - цялата стена по брега на р. Дунав ще бъде осветена.

 

Проектите за пътя Видин – Ботевград и тунелът под Петрохан са важни за общината. Може ли да разкажете повече за тях и какво ще бъде отражението им за развитието на региона?

Реализацията на тези важни обекти е свързана със сага, която продължава вече 20 години. Написах писма до президента на Република България Румен Радев, до служебния премиер Стефан Янев, до ресорните министерства - МРРБ и МОСВ. Твърдо заявих, че ако се стигне до спиране на изграждането на Коридор 4, аз и моите съграждани ще обявим гражданско неподчинение. Проверките, които кабинетът прави на действията на „Автомагистрали“ ЕАД, са право на всеки нов управленски екип и това никой не го оспорва. Но важното е да не се спира строителството. Според много статистики през Дунав мост 2 минават над 3 хил. товарни автомобила. Постоянно се случват огромни задръствания и пътни инциденти с жертви.

Аз като гражданин, като лекар и кмет ще подчертая, че ще е крайно неправилно, ако някой реши да възпрепятства строежа на Видин – Ботевград. Той е необходим на България, чрез него ще се свържем с Европа. Пътищата за държавите от ЕС минават през България и Румъния, а не през Сърбия. Същото е мнението ми и за жп коридора София – Видин – Виена. Изграждането му ще намали времето за придвижване, ще донесе развитие на икономиката както на региона, така и на страната.

Тунелът под Петрохан също е ключов за нас. Централната власт, независимо коя е, трябва да проумее важността на този коридор до Видин. Ние сме готови да отворим очите на управляващите. Имаме пълната подкрепа на жителите на региона. Ще припомня, че преди 4 години имаше огромно напрежение и протести за реализирането на тези проекти. Сега отново сме готови да направим същото, защото пътят през Видин и Румъния до Унгария е с около 150 км по-кратък в сравнение с този през Сърбия. Много ми се иска държавата също така да помисли и за възстановяване на водния път по Дунав, защото българският и румънският участък от реката са единствените, които не са развити. Неслучайно ние подготвяме и проект за изграждане на две яхтени пристанища, защото ако имате лодка и живеете във Видин, няма къде да я пуснете на вода.

Изправени сме пред немалко проблеми, но за щастие ще ги решаваме заедно със строителния бранш.

 

Изтъкнахте, че Видин е първата община в България, която подписа Меморандум за сътрудничество с Камарата на строителите в България. Какви са резултатите от съвместната Ви дейност?

Те са налице, ние си сътрудничим по различни теми. Търсим подкрепата на КСБ, когато подготвяме различни обществени поръчки. В търговете има строителни задания или други специфични елементи. Колегите изключително много ни помагат в това отношение.

Бих отправил апел към КСБ да си сътрудничат с отговорните институции, да обсъдят всички трудности, които се пораждат от основните за сектора закони - ЗУТ и ЗОП, за да се подобри и дейността на местните власти.

Реклама