Тема

След 160 години в Самоков бе открит нов православен храм

В Самоков с първа света Божествена литургия беше открит храмът „Св. Пантелеймон”, който е изграден в двора на „МБАЛ-Самоков” ЕООД. Тържественото събитие събра граждани, лекари и медицински сестри, пациенти на болницата, духовници от Самоковската духовна околия и от Светия синод на Българската православна църква, дарители и участници в реализацията на проекта. Сред официалните гости бяха управителят на болницата д-р Красимира Ковачка, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев, кметът на Самоков Владимир Георгиев, народният представител Валентин Милушев, Красимир Милушев, зам.-председател на ОП на КСБ – София, първият зам.-председател на Националния клуб на строителите ветерани инж. Виктор Шарков. На освещаването присъства и инж. Камен Пешов, председател на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД. Дружеството е основният дарител за построяването на храма, инициатива, подкрепена от големия строител инж. Симеон Пешов.

„Открихме този храм, който в продължение на осем години се строеше и който привлече към духовен подвиг десетки ктитори, дарители, хора, спомогнали всеки посвоему църквата да бъде изградена, украсена и осветена“, каза Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. „Нека си спомним за онези дни, когато беше направена първата копка. Тогава се събра инициативен комитет, а впоследствие и църковното настоятелство, с желанието да бъде изграден тук, в двора на самоковската болница, храм на целителя, великия лечител Св. Пантелеймон. Този, който приживе се прослави и прослави Бога и показа, че няма невъзможни неща за хората, за човеците, а всичко със силна вяра, с постоянство и смирение пред Бога се постига”, добави той.

Преди началото на литургията разговаряхме с арх. Райна Куманова от „АР ЕМ Проект“ ООД, която безвъзмездно е изработила проекта за Божия дом. „Предизвикателството за мен беше, че трябва задължително да се спазва канонът при проектирането на храма, но затова ми помогна отец Михаил, който служи в новата църква. Проектирането и реализирането на света обител е нещо особено, много различно от обичайната ни дейност и мисля, че това е мечта за всеки архитект”, сподели тя пред в. „Строител“.

[caption id="" align="alignright" width="405"] Кметът на Самоков Владимир Георгиев и Красимир Милушев, зам.-председател на ОП на КСБ – София[/caption]

На освещаването присъства Емануил Хаджийски от Самоков, който учи в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Той заяви, че е прекрасно, че в града му, и то на територията на болницата, е построена такава Божа обител. Хаджийски изрази надежда, че пациентите на болницата по-бързо ще оздравяват. „Самата църква изглежда приказно като строително изпълнение – всички детайли по конструкцията са прецизно изпипани. А изписването на храма влияе много силно на всеки посетител”, добави Емануил Хаджийски. Това потвърди и инж. Борислав Апостолов, директор на „ГБС София“ АД - клон Самоков. „По волята на собственика на „Главболгарстрой Холдинг“ АД и на спонсорите строителството на църквата беше възложено на самоковското поделение на дружеството. Специфичното по отношение на изграждането беше спазването на канона”, бяха думите на инж. Апостолов.

След освещаването поискахме мнение за новата придобивка на населеното място и от кмета Владимир Георгиев. „Голям празник, събитие не само за болницата и квартала, но и за града и общината. Факт е, че от 160 години в Самоков не е откриван Божи храм. Това е и първият от западната страна на р. Искър. Всички църкви в града са на другия бряг на реката. А в района зад болницата се разви най-големият ни квартал - „Самоково”, и символиката с построяването на храма в двора на болницата има много измерения“, посочи той. С кмета коментирахме и името на обителта. Според житието св. Пантелеймон е живял в края на III и началото на IV в. Учил медицина при известния по онова време лекар Ефросин и станал придворен лечител. Впоследствие приел християнството. Отказал да се поклони на езическите богове, заради което бил подложен на страдания, които изтърпял без болка с помощта на Христа. По-късно бил провъзгласен за светец от църквата.


Красимир Милушев, зам.-председател на ОП на КСБ - София: Чрез в. „Строител“ искам да благодаря на дарителите, както и на строителя за положения високопрофесионален труд

 

През 2008 г. в града се създаде църковно настоятелство, в което бях поканен да участвам, за да помагам в строителството на бъдещия храм. Реално още оттогава се започна с отреждането на терена. През 2013 г. направихме първата копка, но същинското строителство започна на 16 април 2019 г. При една от срещите ни в КСБ с инж. Симеон Пешов – светла му памет, му обясних, че сме се захванали в Самоков с едно свято дело и трябва да го доведем докрай. Разказах му за намерението на обществеността и на строителите от района да издигнем църква. Той дойде на следващата ежемесечна сбирка на настоятелството и категорично заяви, че може да се разчита на него за храма. До преждевременната му кончина инж. Симеон Пешов осигури финансирането на грубия строеж. След това синовете му – инж. Камен Пешов и инж. Калин Пешов, активно поеха довършването на строителството. Не мога да не отбележа, че близо 90% от даренията за изграждането на църквата са от фамилия Пешови. Останалото – газификацията на храма безвъзмездно се изпълни от самоковска фирма с управител Петър Георгиев, електрическата част – от компанията на Ивайло и Диана Конярски. Не мога да не спомена и че проектът е дарение от арх. Райна Куманова, а отделно имаме множество по-малки или по-големи спонсори, които също спомогнаха, за да имаме храм.

В рамките само на 26 месеца от издаването на строителното разрешение имаме Акт 16, което е и особена гордост за строителната гилдия. Затова позволете чрез в. „Строител” да благодаря на управителя на местното поделение на „Главболгарстрой“ инж. Борислав Апостолов за положения високопрофесионален труд.


Д-р Красимира Ковачка, управител на „МБАЛ-Самоков” ЕООД: Духовността е силата, която помага на нашите пациенти

 

Идеята за построяването на храма възникна спонтанно и тя беше подкрепена от обществеността на града, от местната администрация и Общинския съвет. Началото, разбира се, беше трудно, не разполагахме с нищо – отреден терен, средства, проект. През 2013 г. направихме дарение от 150 кв. м на Софийската митрополия с решение на нашия принципал - Общинския съвет. След това бяха изработени проектите, като ползвахме идеи от черквата „Св. Марина“ в София.

На 13 април 2013 г. със Знеполския епископ Йоан положихме капсулата на времето. Открихме дарителска сметка и поставихме дарителски кутии в магазини, църкви, на обществени места, в нашата болница. Впечатляваща беше подкрепата от гражданите на общината. Идваха пенсионери и даваха цялата си пенсия.

Всичко се случи благодарение даренията и на строителите, за които нямаше студ, мраз, пек – сроковете изрядно се спазваха.

Откриването на храма съвпада с продължаващата пандемия, която показа колко са ни необходими медицината и лекарите. Но аз смятам, че и духовността е силата, която помага на нашите пациенти.

Реклама