Тема

В Ямбол отчитат социални и финансови ползи от Националната програма за енергийна ефективност

38 блока в града с подготвени документи очакват продължаване на инициативата

Ямбол не се нарежда на първите места в статистиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството по брой изпълнени обекти по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради (НПЕЕМЖС), но местната администрация, строителите и собствениците на имоти в санираните обекти считат, че общината е отличник по отношение на постигнати ефекти. Отчитат се социални и финансови ползи. Обновените блокове са не само с приятна визия, но и апартаментите в тях са по-комфортни, по-топли през студените месеци и с по-ниски температури през лятото. Това е довело до сериозни енергийни икономии и съответно до по-ниски разходи за хората.
Екип на в. „Строител“ посети Ямбол и се запозна на място с постигнатите резултати по НПЕЕМЖС. От общо 128 допустими обекта

по Националната програма са обновени 21 блока.


С изпълнението им хората са се убедили в ефектите, които носи санирането, и интересът за участие се е увеличил. „Поради ограничения ресурс на НПЕЕМЖС, който беше изчерпан, 38 сгради в Ямбол имат документна готовност и изчакват възобновяване на процеса на енергийно обновяване с безвъзмездно финансиране.“ Това заяви пред в. „Строител“ Ниязи Ашиков, главен експерт в отдел „Европейско финансиране и програми“ в община Ямбол, като изрази надежда в следващата програма да няма условие за съфинансиране от страна на собствениците, за да не се откажат.
Разговаряхме и с инж. Красимир Инджов, председател на ОП на КСБ – Ямбол, и управител на „Инджов 19“ ЕООД. Дружеството е работило по обекти на НПЕЕМЖС, като сред изпълнените е бл. 1 на ул. „Стара планина“ в града. Според него с обновяването на панелните жилища се е променил обликът на кварталите, като в същото време собствениците плащат по-ниски сметки за ел. енергия. „Ние продължаваме да поддържаме връзка с гражданите от всички санирани обекти. Няма отрицателно настроени ползватели на жилищата, всички са доволни от това, което са получили“, каза инж. Инджов.
Вестник „Строител“ разгледа три санирани блока в Ямбол и разговаря с живущите. Първата ни спирка беше


бл. 19 на ул. „Димитър Благоев“,


където ни посрещна инж. Павлина Колева, председател на сдружението на собствениците.

Инж. Павлина Колева

Сградата е построена по системата пакетно повдигани плочи. Състои се от 6 входа, като в нея има общо 192 апартамента и над 20 търговски обекта на партерния етаж. Инж. Колева сподели, че когато се е настанила през 1979 г., всичко в блока е било ново, но след години ползване състоянието му се е влошило сериозно – покривът течал, а в помещенията е било много студено. „А сега температурата в апартамента се повиши и дори в една от стаите не пускам отопление. Резултатът от програмата е прекрасен“, сподели тя, като си припомни през какви трудности е трябвало да преминат и колко много усилия са вложени. „Но накрая успяхме. Събирахме всички документи заедно с комшийка, която тогава живееше тук. Помагаха ни домоуправителите на различните входове. Обикаляхме всички собственици, разговаряхме с тях. Събирах хората вкъщи да им показвам как ще изглежда блокът ни. Наложи се да пращаме писма и до Германия, за да се свържем със собственичка, която ни изпрати нужните документи по интернет“, обясни тя и отправи благодарност към домоуправителите за съдействието.
Мнението си за резултатите от санирането споделиха и други живущи в сградата - Кристина Димитрова и Жасмина Стефанова. Димитрова изтъкна, че НПЕЕМЖС е изключително добра инициатива. „Зимата е много топло. Температурата в жилището ми, което е 70 кв. м, се повиши и се отоплявам само с 1 климатик. Сметките ми са намалели с между 25 и 30 лв. Да не говорим за визията на блока“, каза Кристина Димитрова.
Стефанова потвърди, че има положителна промяна след енергийното обновяване.


„Много добра работа, изключителни строители, възхитени сме.

Кристина Димитрова


Фирмата изпълнител е от Ямбол. Възхитени сме от професионализма й, от трудолюбието на служителите. Сметките ни за ток намаляха, стана по-чисто и уютно. Нямаше да можем да си го направим толкова добре сами, ние не разполагаме със средства за това“, коментира Жасмина Стефанова.

Жасмина Стефанова


Вторият блок, който посети екипа на вестник „Строител“, бе с номер 64 в жк „Граф Игнатиев“,

Блок 64 в жк „Граф Игнатиев“


където се срещнахме с Иванка Господинова, председател на сдружението на собствениците.
Сградата е построена през 1976 г. Блокът е със 158 апартамента и 6 входа. „Нанесохме се през 1977 г. и след години на ползване се появиха течове от покрива и по фугите. Нямаше апартамент, който да не е засегнат от този проблем“, започна тя. За да се включат в НПЕЕМЖС, в бл. 64 е създадена работна група от 7 души, които са си разпределили задачите. „Не беше лесно да получим съгласието на хората. Те се притесняваха, че след това ще трябва да плащат за ремонта, а ако не могат - ще им вземат апартаментите. Събирахме се всички пред блока да говорим. Правехме и индивидуални разговори с нежелаещите да участват вход по вход. Пътувахме до някои гранични села, където живееха някои собственици. Накрая имахме само 1, който отказваше да се включи. И аз написах писмо до тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. В него отбелязах, че в природата нещата не се случват на 100% и молба ни е да се намали изискването за съгласие на собствениците на жилища на 95 - 96%. Не е редно заради 1 човек 158 апартамента да не се възползват от възможностите НПЕЕМЖС. След седмица от министерството ми отговориха и се допусна участие с от 3 до 5 несъгласни собственици“, разказа Господинова. Тя заяви, че въпреки първоначалното колебание и съмнения на съкооператорите й сега няма нито един в блока, който да не е доволен от резултата от НПЕЕМЖС. „Невъзможно беше сами да си направим ремонт на сградата така, че тя придобие настоящия вид.

Иванка Господинова


Това е една от най-добрите програми с изключителен социален ефект,

която се погрижи за хората,


създаде топлина в домовете им. Във всеки един апартамент независимо от разположението му разходите за енергия за отопление намаляха. А много от съседите ми споделят, че не ползват отопление, и това е голямо постижение“, добави Господинова. Последната ни спирка беше


бл. 1 на ул. „Стара планина“,

Блок 1 ул. „Стара планина“

където ни разведе Румен Радулов, представител на етажната собственост в зданието. Блок 1 е въведен в експлоатация 1980 – 1981. Състои се от 78 апартамента, разположени в 4 входа. Два от тях са с 16 апартамента, а другите с по 23. „Ние се включихме в програмата, когато се позволи да има някакъв процент на несъгласни съкооператори. При първите събрания имаше скептици, които смятаха, че ще плащат дограмите, а други подстрекаваха останалите да не се включат. Трудното беше, докато се преборим и докажем, че на никого нищо няма да му вземат“, каза Радулов. Той определи като трудност и намирането на собствениците, живеещи в други градове, в чужбина. „През 2015 г. събрахме целия набор от документи и ги внесохме в общината, а през 2019-а блокът беше саниран. Истината е, че не може да угодиш на хората на 100%, но няма такива, които сега да са недоволни от санирането. Резултатът е изцяло положителен“, допълни той.

Румен Радулов

По думите му температурата в сградата се е повишила между 6 и 8 градуса. Общите части са в добро състояние – няма найлони на счупените прозорци, за да се спира вятърът и дъждът. Румен Радулов си спомня и за неприятните моменти, свързани със самите дейности, като къртене, тропане, шум, но си е струвало да бъдат изтърпени. „Сега има живущи в съседни блокове, които искат да се включат в НПЕЕМЖС и техните здания да бъдат обновени, но пък няма възможност“, каза на финала той.


Видео репортаж, изработен от в. „Строител“, може да се види на сайта на изданието https://vestnikstroitel.bg/ и на YouTube канала на вестника.


Инж. Красимир Инджов, председател на ОП на КСБ – Ямбол, и управител на „Инджов 19“ ЕООД“:
НПЕЕМЖС даде различен облик на кварталите 

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради показа, че е много полезна, желана от хората, и постигна невероятно добри резултати. Реновираха се всички общи части на блоковете, покривите, фасадите. Тя даде различен облик на кварталите, в които се изпълниха обекти. Санираните сгради имат нова визия, а домакинствата в тях реализират икономия на енергия за отоплението и охлаждането. Социалният ефект е много голям.
Ние продължаваме да поддържаме връзка с гражданите от всички санирани обекти. Няма отрицателно настроени ползватели на жилищата, всички са доволни от това, което са получили. А нека да не забравяме, че това са блокове, строени преди 30 години и повече. Много от собствениците в тях са на преклонна възраст и не могат да си позволят сами да извършат необходимите ремонти. Ако се въведе съфинансиране за гражданите при продължаване на Националната програма за ЕЕ, със сигурност считам, че ще се затрудни изпълнението й. Хората ще се отдръпнат. Дори с риск да се направят по-малко сгради, условията трябва да останат същите или някаква финансова част да се поеме от общините. В противен случай етажните собствености няма да се включат.
Един от обектите, които „Инджов 19“ ЕООД изпълни по НПЕЕМЖС, е блок 1 на ул. „Стара планина“. Сградата беше в окаяно състояние, имаше течове, дограмите бяха компрометирани. Фасадите също бяха в лошо състояние. Общите части не бяха ремонтирани и имаше необходимост от цялостно обновяване. В продължение на около 5 месеца работихме с около 30 души и постигнахме много добър резултат.Ниязи Ашиков, гл. експерт в отдел „Европейско финансиране и програми“ в община Ямбол:

Местните фирми показаха, че работят с европейско качество

В Ямбол интересът към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради беше много сериозен още при стартирането й през 2015 г. Разбира се, наред с големите очаквания имаше много притеснения заради неверни информации, разпространени в публичното пространство. Постоянно обяснявахме на хората, че ако се включат, няма да загубят своята собственост. В самото начало на изпълнение на НПЕЕМЖС в общината беше създадено специално звено от експерти, което работи в следващите 5 години. Допустимите сгради в Ямбол по програмата бяха 128. Още в първите няколко месеца събрахме 20 заявления за интерес, а по-късно постъпиха документи за още един блок. Започнахме провеждането на търговете за възлагане на дейностите. След избирането на изпълнителите собствениците се срещнаха с тях, комуникацията помежду им беше много добра. От общината съдействахме по всякакъв възможен начин през цялото време. Санирахме успешно всичките 21 сгради, въпреки че нашето желание бе да са много повече. В НПЕЕМЖС не се включиха още обекти поради две причини – недоверието на хората и изискването да се постигне 100% съгласие от собствениците на имоти.
Като цяло смятам, че в Ямбол програмата протече по възможно най-добрия начин. В града бяха инвестирани 35,1 млн. лв. по
НПЕЕМЖС. 8 от сградите бяха изпълнени от местни фирми, които показаха, че работят с европейско качество. До момента за тези здания нямаме нито едно оплакване от собствениците.
През 2016 - 2017 г. продължихме да приемаме заявления за интерес, но финансовият ресурс беше изчерпан. Сега 38 сгради очакват финансиране. Резултатът е ясен и категоричен – такава програма трябва да има. Но желанието ни е да продължи при същите условия – да бъде 100% безвъзмездна за собствениците. Според мен, ако има условие за осигуряване на съфинансиране, хората ще се откажат.
Година след приключване на всички СМР по НПЕЕМЖС от Министерството на регионалното развитие и благоустройството ни помолиха да направим анкета сред собствениците на сградите, които вече са санирани, и тези, които очакват финансиране. В допитването над 95% от хората, живеещи в енергийно обновените обекти, посочиха, че са изключително доволни, и заявяват, че отчитат различни ефекти – не само икономически, но и социални. А хората от 38-те сгради, които имат готови документи, споделиха, че очакват Националната програма да продължи по същия начин.

Реклама