Тема

КСБ и вестник „Строител“ откриха осма фотоизложба

Експозицията се реализира по повод Деня на строителя със съдействието на Столичната община

 Председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев и зам.-кметът на Столичната община (СО) по направление „Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов откриха осмата фотоизложба „Виж София – заедно строим за хората“, посветена на Деня на строителя – Димитровден. Експозицията, организирана от КСБ и в. „Строител“ със съдействието на СО, е разположена на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. На събитието присъстваха и главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис, членовете на УС на КСБ Любомир Пейновски и инж. Егмонт Якимов, инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на FIEC и председател на ОП на КСБ - София, членове на Областното представителство на Камарата и представители на строителни компании, инж. Пламен Пергелов, председател на СД на „Вестник Строител” ЕАД, прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова, директорът на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия  „Христо Ботев“ ландш. арх. Добрина Андреева, ученици от гимназията, студенти от УАСГ и ВСУ, медии и др.

Инж. Терзиев посочи, че изложбата показва труда на строителите. „Благодаря на кмета на СО Йорданка Фандъкова за доброто партньорство, за това, че за осми път КСБ реализира тази прекрасна експозиция заедно с в. „Строител“ и със съдействието на общината“, каза председателят на УС на КСБ.

„Съжалявам, че днес г-жа Фандъкова не може да бъде с нас, и искам да й пожелая бързо възстановяване. Всички сме изправени пред предизвикателствата, наложени от ковидпандемията. Но фактът, че въпреки всичко сме тук и можем да представим пред Вас тези прекрасни фотоси, показва, че българските строители не спират да отдават своя труд в полза на обществото“, посочи инж. Терзиев. Той специално подчерта, че на откриването на изложбата са поканени ученици от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев”, както и студенти от УАСГ и ВСУ „Л. Каравелов“. „Радвам се, че виждам днес толкова млади хора, защото те са бъдещите кадри на бранша, и ги очакваме скоро при нас“, каза председателят на КСБ. Той покани жителите и гостите на София да посетят изложбата и да видят резултатите от дейността на българските строители. „Искам да използвам случая и в навечерието на Димитровден да поздравя всички строители. Да им пожелая здраве и весел празник. Надяваме се и догодина да се видим на откриването на 9-ата изложба, където да продължим да показваме нашите постижения“, допълни инж. Терзиев.

„Искам да Ви поздравя от името на кмета на СО г-жа Фандъкова и от свое име за експозицията, която се реализира за поредна година”, каза инж. Ангел Джоргов. „Много често по медиите се акцентира върху лошото. Но когато видите всички тези обекти, реализирани по един прекрасен начин, и то от български строители, можете да се убедите, че в София се случват хубави неща в сферата на строителството. Добре е да показваме и хубавото“, подчерта още той. „Искам да поздравя и всички фирми, чиито обекти са намерили място в изложбата, защото това е един критерий за тяхната отговорност към столичани, а и не само“, каза още той. „Позволете ми да отправя и моите поздрави във връзка с предстоящия професионален празник на строителя - Димитровден“, завърши зам.-кметът на Столичната община.

До 31 октомври жителите и гостите на София ще могат да видят паната с включените снимки, някои от които заснети с дрон. Те ще се запознаят със знакови обекти от пътната, образователната, екологичната инфраструктура в столицата, сред които са новите станции от третата линия на метрото, новоизграденият участък на Софийския околовръстен път, нови сгради на детски градини и училища, облагородени паркове и зони за отдих и др. Автори на фотографиите са Румен Добрев, Владимир Ангелов, Галя Герасимова, Ренета Николова и др.

Видео репортаж от събитието, изработен от в. „Строител“, може да се види на сайта на изданието ­www.vestnikstroitel.bg и на YouTube канала на вестника. Снимките от изложбата са качени в галерията на сайта на в. „Строител“.

[caption id="" align="aligncenter" width="800"] Гости на откриването бяха управителите на „Калистратов Груп“ АД инж. Нина Стоянова и инж. Камен Наумов, както и арх. Камен Маринов[/caption]

 

 

[caption id="" align="aligncenter" width="612"] Изложбата уважиха Любомир Пейновски, член на ИБ и УС на КСБ, г-жа Бисерка Пешова, инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“[/caption]


Инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ:

Снимките показват, че българският строител може много

 

Изложбата показва, че българският строител може много. Това е осмата ни експозиция. Инициативата се реализира като общо усилие на Камарата и в. „Строител“, със съдействието на Столичната община. С нея доказваме на жителите и гостите на столицата, че това, което се прави в България, се прави за гражданите на страната и за техния по-добър живот.


Инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на FIEC и председател на ОП на КСБ – София:

Всички се научихме да работим по европейски модел

 

Изключително щастлив съм, че за поредна година имаме прекрасна изложба, най-вече защото показваме какво правят строителите. Повечето проекти са дело на членове на Областното представителство на КСБ - София. Ние сме най-голямата регионална структура и софийските проекти се реализират основно от софийски фирми.

Важното е, че всички се научихме да работим по европейски модел. Обектите са страхотни и по нищо на отстъпват на тези, които могат да бъдат видяни във Виена, Брюксел или навсякъде в Европа.


[caption id="" align="alignleft" width="586"] Главният редактор на в. „Строител“ Ренета Николова подари на инж. Ангел Джоргов книгата „Строител. Интервюта“, в която е публикувано негово интевю[/caption]

Инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет по направление „Обществено строителство“ в СО:

Нека всяка фирма, която попада в изложбата, да си даде сметка, че това е отговорност

 

Мога само да отправя адмирации за представянето на изложбата „Виж София - заедно строим за хората“. Традиционно посещавам експозицията като гражданин, за да се полюбувам на фотографиите, а това е първото ми откриване. Приветствам начинанието, защото то дава възможност да се види, че родните строителни компании работят качествено. Нека всяка една фирма, която попада в изложбата, да си даде сметка, че това е и отговорност. Независимо дали изгражда обект в София, България или чужбина, нека да знае, че трябва да надгражда постигнатото. Благодаря на в. „Строител“ и на КСБ, че помагат в процеса фирмите да предлагат високо качество на своя труд.


Арх. Здравко Здравков, главен архитект на СО:

През работата на строителите ние виждаме претворени нашите идеи като архитекти

 

Благодаря за поканата да присъствам на откриването. Поисках да застанем точно пред паното, което показва пасарелката на Софийския околовръстен път (СОП), защото това съоръжение съм го отгледал като малко дете. Започнахме с архитектурен конкурс, със създаване на визията и завършихме с реалното изграждане от „Главболгарстрой“.

Винаги, когато минавам оттам, си спомням цялата тази процедура. Очаквам през 2021 г. да приключим отчужденията и да успеем да направим още 2 такива съоръжения. През работата на строителите ние, архитектите, успяваме да видим идеите си, претворени в дела. Изключително е удовлетворението да видиш нещо, което е замислено като концепция, сложено е на чертожната дъска, минало е през умовете на всички конструктори и вече служи на хората. Огромно е удоволствието да създаваш. Поздравления за всички, които участват в този процес - от идеята до крайния резултат.


Инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“ и председател на Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – „Подкрепа“:

Браншът допринася мотото на София да продължава да бъде „Расте, но не старее“

За мен за пореден път е удоволствие да присъствам на събитието и силно се надявам то да продължи по същия начин още много години. Тук е мястото да кажа, че браншът определено допринася мотото на София да продължава да бъде „Расте, но не старее“, а дори, че благодарение на всички строители в нашия град можем да добавим – „и хубавее“. Неминуемо тези фотоси показват качествената работа на българските фирми. Всички виждаме как благодарение на труда на хората в тях градът се превръща в една модерна европейска столица.

Като председател на Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – „Подкрепа“ искам да използвам възможността да пожелая на колегите здраве, повече мъдрост, професионално и кариерно развитие, но най-вече моята мечта да успеем ние като българи да обединим усилията си и да имаме възможност да дадем хоризонт за развитие на нашата държава. Намираме се в изключително важен момент в развитието ни като държава.


Младите хора оценяват красивото

Ученици от СГСАГ „Христо Ботев” споделиха впечатленията си от изложбата на КСБ и в. „Строител”

След официалното откриване на осмата фотоизложба „Виж София – заедно строим за хората“ вестник „Строител“ получи покана от директора на СГСАГ „Христо Ботев“ ландш. арх. Добрина Андреева да посети престижната гимназия, за да се срещне с част от възпитаниците на професионалното училище, които са били на изложбата. Причината бе масовото присъствие на учениците от СГСАГ „Христо Ботев“ на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК.

В 11:45 ч. на следващия ден в междучасието попитахме младите хора от ХI клас за впечатленията им от включените снимки в експозицията. 15-те минути между учебните часове се оказаха недостатъчни за тях, за да изразят всичките си емоции от видяното, но и повече от достатъчни, за да разберем начина на мислене на учениците, избрали още отсега професионалния си път.

Михаил Александров, който се обучава в направление ландшафтна архитектура, веднага направи връзка между паната и това, което изучава. „Прекрасен кадър на сградата - многофункционален комплекс, където на покрива е развита зимна градина. Изключително приветливо и красиво. Това, което ни направи впечатление е, че има решение за топлоустойчивост, за ветроустойчивост и положено специално покривно покритие, което коментирахме със съучениците от нашата специалност. Обектът е уникално българско постижение“, сподели той. Михаил Александров обърна внимание, че подобен подход е задължителен, ако искаме да променим визията на сградния фонд и, разбира се, на българските градове.

Рая Михайлова се възхищава на представените в изложбата учебни заведения с класни стаи, в които има характерно озеленяване. Тя се надява след една година да продължи образованието си в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Рая Михайлова ни разказа, че при избора на средното си образование в семейния съвет е надделяло мнението, че СГСАГ „Христо Ботев“ е сред най-престижните училища и възпитаниците му имат бъдеще.

За Бояна Капрелова от особен интерес е била японската градина в Зоологическа градина София. Тя подчерта, че в тези градини се използват орнаментни камъни, всичко е цветно, мястото е с неповторимо усещане за уют. Желанието й е да продължи образованието си в УАСГ, но заяви, че вероятно ще бъде задочно, за да може да работи и да прилага на практика придобитите знания от Професионалната гимназия, а като иска и да открие собствена фирма.

И Момчил Измирлиев се оказа много интересен събеседник. Той учи специалността „Строителство и архитектура”. От изложбата за него се откроява сграда с озеленен покрив, разчупена като визия и запомняща се като архитектурно и строително постижение. Той също е наясно как ще продължи да се развива след ХII клас – ще се насочи към университетите, където се изучава строителство и архитектура. „Архитектурата ми е много интересна. Това е перспективна и отговорна професия. Ако интересите ми в тази област се задълбочат, УАСГ е на една ръка разстояние от нашата гимназия”, усмихва се Момчил Измирлиев.

Пресиян Димитров също е посетил изложбата. Неговата специалност е „Строителство и архитектура”. Възхищава се на фотосите, които показват пътната инфраструктура, и счита, че снимките от Софийския околовръстен път са изключителни. „Оценявам това шосе като много добро решение за трафика в столицата, а и реализацията му е перфектна. Трябва да отчетем и направените отклонения към кварталите под Витошката яка”, казва той. Пресиян Димитров е привлечен от строителството на сгради, но е категоричен, че дори и да не влезе в някое от предпочитаните висши строителни училища, светът няма да свърши. Ще кандидатства в университети, където се изучават компютърни науки, информатика и др., защото те в бъдеще ще участват все повече в работата на строителните и архитектурни фирми.

На разговора ни с Каролина Игнатова присъстваха две нейни съученички, които все още не са успели да разгледат изложбата, но и трите са влюбени в изучаваното от тях „Водно строителство“. На пръв поглед – доста тежка специалност за момичета, но Каролина Игнатова не смята така. Те споделиха, че е чудесно, че в експозицията са използвани и снимки от дрон. „Това е достатъчно, за да предизвика интереса ни. Знаем, че при тежките проектирания, включително и на водни магистрали, новите технологии изключително много помагат”, обсъждаха младите дами. Каролина Игнатова ни изненадва с амбицията си след ХII клас да се опита да влезе в специалност „Строителство и архитектура на сгради и съоръжения”, която се изучава само във ВСУ „Любен Каравелов”. Тя добавя, че нейните родители някога са се дипломирали именно в това висше училище.

Ралица Ангелова е последната ни събеседничка. Тя набляга на английския език в специалността „Строителство и архитектура”. Определя изложбата като широкообхватно представяне на успехите на българската архитектура и строителство през последната година. „Столицата е представена по един много красив начин и колкото повече такива ефектни обекти в София се популяризират, толкова повече ще бъдат хората, които ще останат влюбени в нашия град”, сподели Ралица, преди да удари звънецът за следващия час.

„Градът се развива и това именно показва „Виж София – заедно строим за хората“. Няма значение дали нашите ученици са коментирали впечатленията си от архитектурни постижения, от строежа на метрото, от инфраструктурното строителство или от ландшафната архитектура. Важното е, че младите хора оценяват красивото”, каза накрая ландш. арх. Добрина Андреева.