Тема

Дванадесетата година на вестник „Строител“

Изминалата 2021 г. бе динамична и изпълнена с предизвикателства както за бранша, така и за в. „Строител“ заради продължаващата пандемия от COVID-19, политическата и икономическата нестабилност в страната, липсата на редовно правителство в продължение на месеци и редица проблеми, през които премина строителният сектор. Всичко това направи годината наситена със събития, които екипът съумя да отрази безпристрастно и професионално, като отново първи информирахме за дейността и политиките на Камарата на строителите в България, представяхме срещите, позициите и исканията на ръководството на УС на КСБ с институциите, политическите формации, местните власти и сродните браншови организации в подкрепа на сектора. Успоредно с това бяхме в непрекъснат контакт с председателите на Областните представителства на Камарата, за да показваме как работи браншът в условията на пандемичната криза. В. „Строител“ следеше и отразяваше и всичко, случващо се в Европейския съюз, мерките и решенията на европейските институции, както и най-важните събития в света, винаги търсейки значението и отражението им върху строителния сектор. Вестник „Строител“ първи от всички медии постави на дневен ред темата за драстичния скок на цените на строителните материали и суровините, като в поредица от публикации представи и добри европейски практики като отговор на проблема. Темите за необходимостта от промени на законодателството, касаещо строително-инвестиционния процес, за енергийната ефективност на сградите, за пътната безопасност, за професионалната квалификация бяха сред водещите през годината. През 2021 г. възобновихме и провеждането на изнесените открити приемни на в. „Строител“ в ОП на Камарата, които се радват на много голям интерес.

Предизвикателствата през 2021 г. не спряха медията да продължи да се развива и да въвежда новости както в печатното издание, така и в интернет сайта. Сред тях бяха заснемането на собствени видео клипове за сайта и за YouTube канала на в. „Строител“. Реализирахме поредица от видео репортажи за ползите от енергийното обновяване на сградите в различни градове в страната, изпълнено по Националната програма за ЕЕ. Екипът изготви и видео материали от важни събития през цялата година, включително такива, на които вестникът бе медиен партньор или организатор. Въпреки пандемията в. „Строител“ имаше възможност да се прояви като добър организатор, като първото мероприятие през 2021 г. бе свързано с представянето на

книгата „Строител.

Интервюта“,

която медията издаде по случай своята дванадесета годишнина. Работата по нея стартира още в първите дни на януари и отне повече от половин година, тъй като тя течеше паралелно с ежедневните ангажименти, свързани със списването и отпечатването на вестника. Подготовката на книгата беше предизвикателство за сформирания екип, защото крайната цел бе да бъде не само полезна, но и да остане във времето като един безценен документ за развитието на строителния сектор в последните 12 години. Процесът бе трудоемък, тъй като селекцията трябваше да се направи от над 1000 интервюта, взети от екипа през този период. Изборът измежду толкова много значими личности бе сложен, но след селекция на няколко етапа бяха определени 74 интервюта. Безспорно една от емблемите на 2021 г. за екипа на медията е книгата „Строител. Интервюта“, но преди тя да бъде представена официално, вестникът пожъна и редица други успехи.

През март изданието на КСБ получи за пореден път покана от Българска браншова асоциация „Пътна безопасност“ (ББАПБ) да бъде медиен партньор на церемонията по връчването на Годишните награди за „Принос в пътната безопасност“. В. „Строител“ не само отрази в голям материал мероприятието, но и направи специално интервю за инициативата с д-р ик.н. Николай Иванов, председател на УС на ББАПБ и член на УС на КСБ, в което насочи вниманието и към връзката между състоянието на пътната мрежа и безопасността.

Същия месец интернет сайтът ни vestnikstroitel.bg регистрира рекорд - 65 000 прочитания на интервюто с премиера Бойко Борисов, който в края на третия си мандат реши да направи равносметка за свършеното като министър-председател именно на страниците на в. „Строител“. „Подобно мащабно строителство, каквото ние реализирахме, не e извършвано в нито един друг период от развитието на държавата след 1989 г.“, отчете Борисов в ексклузивното интервю.

На 3 април в. „Строител“ навърши 12 години.

Поради продължаващата пандемия екипът отбеляза своя рожден ден в работна атмосфера в ограничен състав и в съответствие с разписаните мерки за безопасност срещу разпространението на COVID-19. По традиция колективът направи равносметка за постигнатото и набеляза идеи за бъдещото си развитие. Поздравителни адреси пристигаха цял ден в редакцията. Един от най-ценните бе този на председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „Използвам случая да благодаря на Вас, на СД и екипа за неуморната работа, която вършите ежедневно, за това строителните фирми, институциите и обществеността да са своевременно, професионално и обективно информирани. През всичките тези 12 г. неотлъчно сме заедно във всяка една инициатива, в делник и празник, във всяко Областно представителство, при всяко предизвикателство. Благодаря Ви за медийната подкрепа и популяризирането на дейността на Камарата. Без вестника Камарата нямаше да е това, което е“, се казваше в поздрава от инж. Терзиев.

На 15 юли се състоя дългоочакваното от екипа на в. „Строител“ събитие

– официалното представяне на книгата „Строител. Интервюта“. То се проведе в „София хотел Балкан“. Водещ и символичен домакин бе прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова. На събитието присъстваха председателят на СД на „Вестник Строител“ ЕАД инж. Пламен Пергелов и Любомир Качамаков, член на СД, председател на ОП на КСБ – София, и вицепрезидент на FIEC. КСБ бе представена от председателя на УС инж. Илиян Терзиев, изп. директор Валентин Николов и членовете на УС на Камарата д-р инж. Владимир Вутов, Любомир Пейновски, инж. Иван Моллов, инж. Тодор Андонов, Светослав Борисов. Представянето бе уважено от доц. д-р инж. Георги Линков, председател на Комисията за воденето, поддържането и ползването на ЦПРС, инж. Валентин Зарев, председател на секция „Проектиране и строителен надзор“ в КСБ, инж. Живко Недев, зам.-председател на секция „Транспортна инфраструктура“ в КСБ, инж. Виктор Шарков, първи зам.-председател на НКСВ, представители на фирмите партньори на в. „Строител“ и приятели на изданието. Сред официалните гости бяха и Искрен Веселинов, председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 44-тото НС, инж. Галина Василева, ръководител на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020“, Дончо Барбалов, зам.-кмет на СО, арх. Любомир Георгиев, директор на ОП „Софияплан“, инж. Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа“ и председател на Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – „Подкрепа“, инж. Цветелина Иванова, председател на Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ, Цветелина Бикарска, зам.-председател на ФНСС, Мая Косева, управител на „Научноизследователски строителен институт – НИСИ“ ЕООД.

Инж. Любомир Качамаков поздрави екипа на изданието и специално главния редактор. „Създали сте един чудесен и стойностен продукт, който съм сигурен, че много хора ще прочетат с удоволствие“, каза той и добави, че книгата показва не само историята на в. „Строител“, но паралелно с нея и тази на КСБ и на бранша.

„През всичките тези 12 години зад бранша стои в. „Строител“. Безкрайно сме благодарни на екипа и най-вече на ръководителя му Ренета Николова за всичко това, което те правят. В книгата можем да видим какви бяхме и какви сме, надявам се да станем още по-добри“, посочи инж. Илиян Терзиев. „Благодаря Ви много, бъдете живи и здрави и продължавайте напред! За бранша ще бъде добре, ако правите такива книги на всеки 5 години!“, пожела на екипа инж. Илиян Терзиев.

Изп. директор Валентин Николов сподели, че вестникът винаги е бил актуален и адекватен на събитията, които се случват. „Преди известно време си купих всички вестници, които можеха да се вземат в този ден - нещо, което не бях правил от много години, и просто се поразих от това, което видях. Истината е, че такъв вестник като нашия няма. Браво!“, заяви той.

След края на официалната част в. „Строител“ отбеляза заедно със своите гости 12-годишнината на медията с коктейл и специалното участие на група „Акага“. Всеки присъстващ получи и подарък – един брой на книгата „Строител. Интервюта“. Вестник „Строител“ се погрижи и за тези, които не успяха да дойдат на тържеството, да имат копие от книгата. През август Ренета Николова се срещна с изп. директор на „Метрополитен“ ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев и му връчи издадената от вестника книга. Проф. Братоев благодари за добрите взаимоотношения и за обективното отразяване на строителството на метрото в София.

В началото на септември последва среща на прокуриста и главен редактор на в. „Строител“ с еврокомисаря по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел в сградата на Представителството на ЕК в България, където й подари „Строител. Интервюта“. „Много рядко се среща такъв професионализъм като Вашия, който вдъхновява и дава надежда“, сподели от своя страна еврокомисар Мария Габриел. Тя изрази своите благодарности, че темите, които намират място на страниците на изданието, винаги са на достъпен език и високо ниво. „Те позволяват на човек да разшири своя кръгозор, дават перспективи и носят много ползи, което е безценно. За мен е чест да бъда в тази книга“, посочи Мария Габриел.

Деветата открита приемна на в. „Строител“

се проведе през септември в Ямбол и бе организирана съвместно с Областното представителство на КСБ. „Изключително много се радвам, че изданието провежда подобни инициативи в страната и ние сме поредното Областно представителство, на което те гостуват“. Това каза при откриването на приемната инж. Красимир Инджов, председател на ОП на КСБ – Ямбол, който заедно с прокуриста и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова бе домакин на събитието. Специален гост бе председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев.

Ренета Николова припомни, че идеята за приемните е на Съвета на директорите на изданието. „Целта е да отидем на място в Областните представителства, за да презентираме по-добре тяхната работа, да разберем повече за състоянието на сектора в съответните области и какво е взаимодействието с местните власти. Според нас е много важно браншът по места да знае какво предстои и е заложено в инвестиционните програми на общините в краткосрочен и дългосрочен план“, посочи тя.

Приемната включи не само дискусия за проблемите на строителния бранш, част от събитието премина в сградата на община Ямбол с представяне на инвестиционната програма и предстоящите проекти на местната власт.

В края на септември

в. „Строител“ бе медиен партньор на Годишната среща на местните власти

в кк „Албена”, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). В импровизирано студио екип на медията, ръководен от главния редактор Ренета Николова, направи интервюта с някои от най-активните в дискусиите кметове и с други участници в срещата. Екипът изработи и видео репортаж за сайта на изданието и за YouTube канала си.

Успоредно се проведе и Седмата годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура“ на ББАПБ, на която изданието също бе медиен партньор. По традиция събитието бе отразено на страниците на изданието, където бе публикувана и съвместната декларация, приета от участниците в конференцията.

Областното представителство на КСБ в Русе бе домакин на

10-ата открита приемна на в. „Строител“.

„За мен е чест и удоволствие да приветствам екипа на в „Строител“ с добре дошли в Русе. Откритата приемна е чудесна възможност да поставим заедно актуалните строителни проблеми и да потърсим тяхното решение.“ С тези думи инж. Красимир Атанасов, председател на ОП на КСБ - Русе, откри събитието заедно с Ренета Николова. Специални гости бяха кметът на Русе Пенчо Милков, председателят на УС на Камарата на строителите в България инж. Илиян Терзиев и инж. Благой Козарев, председател на Контролния съвет на КСБ. В срещата се включиха и зам.-кметът на община Русе с ресор „Устройство на територията“ инж. Магдалина Илиева и членове на Областния съвет на ОП Русе.

„Искам да благодаря на всички и най-вече на екипа на в. „Строител“ за инициативата за това събитие“, каза от своя страна кметът на Русе Пенчо Милков. По време на срещата зам.-кметът инж. Магдалина Илиева представи акцентите в капиталовата програма на община Русе за 2022 г. Коментирани бяха темите за законодателството в областта на обществените поръчки, ценообразуването и покачването на цените на материалите, инженеринга и липсата на кадри.

Над 400 000 прочитания регистрира сайтът на в. „Строител“ в първите две седмица на октомври. Сериозен интерес бе отчетен в материалите за Годишната среща на общините в „Албена“ и проведената 10-а открита приемна на в. „Строител“ в Русе. Към този момент над 15 000 прочитания имаше темата в бр. 40 от 1 октомври – „Драстичният скок на цените на строителните материали поставя бранша пред най-сериозните предизвикателства“. Над 35 000 уникални посещения само за няколко дни регистрира сайтът, когато екип на изданието проследи на място протеста на пътностроителните фирми пред Министерския съвет и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На 18 октомври председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и зам.-кметът на Столичната община по направление „Обществено строителство“ инж. Ангел Джоргов откриха

осмата фотоизложба „Виж София – заедно строим за хората“,

посветена на Деня на строителя – Димитровден. Експозицията, организирана от КСБ и в. „Строител“ със съдействието на СО, бе разположена на пешеходния мост над бул. „България“ до НДК. На събитието присъстваха и главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков, вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис, членовете на УС на КСБ Любомир Пейновски и инж. Егмонт Якимов, инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на FIEC и председател на ОП на КСБ - София, членове на Областното представителство на Камарата и представители на строителни компании, инж. Пламен Пергелов, председател на СД на „Вестник Строител” ЕАД, прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова, директорът на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ ландш. арх. Добрина Андреева, ученици от гимназията, студенти от УАСГ и ВСУ, медии и др.

„Искам да Ви поздравя от името на кмета на СО г-жа Фандъкова и от свое име за експозицията, която се реализира за поредна година. Много често по медиите се акцентира върху лошото. Но когато видите всички тези обекти, реализирани по един прекрасен начин, и то от български строители, можете да се убедите, че в София се случват хубави неща в сферата на строителството. Добре е да показваме и хубавото“, каза инж. Ангел Джоргов.През 2021 г. срокът, в който можеше да се види изложбата, бе удължен до 14 ноември.

Членовете на ОП на КСБ - Велико Търново, поставиха проблемите си на

11-ата открита приемна на в. „Строител“.

Събитието премина в две части – началото бе дадено в офиса на Областното представителство на КСБ, след което последва среща в общината. Приемната откриха председателят на ОП Велико Търново Ина Минчева-Кържилова, инж. Илиян Терзиев, председател на УС на КСБ, и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на в. „Строител“. В сградата на местната администрация домакинството пое председателят на УС на НСОРБ и кмет на Велико Търново инж. Даниел Панов. На срещата бе договорено да бъде подписан меморандум за сътрудничество между КСБ и НСОРБ.

През октомври в. „Строител“ отрази подробно и XIV Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие, на която за пореден път бе медиен партньор. Следващото значимо събитие, на което в. „Строител“ е дългогодишен медиен партньор, бе „Златен отвес 2021“. В. „Строител“ бе търсен и за отразяването на втория за България „Ден на обновяването“ (Renovation daу - REDay). През годината вестникът бе медиен партньор и на проекта SuSodCo, изпълняван от КСБ, на I Младежка научна конференция с международно участие, организирана от НТССБ, на седмото издание на Националната конференция Inspire to higher на НСНИ и на международната конференция и изложение „CasaClima: Да построим бъдещето“.

В Деня на народните будители акад. Ячко Иванов, доайен на българската строителна наука, гостува в офиса на в. „Строител“ и получи книгата „Строител. Интервюта“. „За мен „Строител. Интервюта” е своеобразна история на КСБ. История на строителството в трудното време на прехода. Защото когато кажеш нещо, то отлита, а когато го напишеш, остава. И след 20 г., и след 50 г. тези, които ще ни наследят, ще четат и ще възкликват: „я в миналото как са го правили“, както ние сега четем за Кольо Фичето“, бяха думите на акад. Иванов.

Само седмица по-рано специализираната техническа библиотека на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), която е една от най-модерните в България, прибави във фонда си и „Строител. Интервюта“.

Следващата специална среща на Ренета Николова за връчване на книгата бе с инж. Розета Маринова, член на ИБ и УС на КСБ. „Благодаря на екипа на изданието за възможността да бъда част от тази чудесна книга. Вие сте пример за професионализъм. Продължавайте все така да се развивате и да покоряване нови върхове“, каза инж. Маринова.

През декември Ренета Николова подари „Строител. Интервюта“ и на члена на Контролния съвет на КСБ Андрей Цеков, сега зам.-министър на финансите. „С работата си през годините „Строител“ се наложи като един неформален регулатор на общественото мнение относно сектор „Строителство“. И в това си качество е чудесен и за мен няма по-добро четиво в сферата на инвестиционния процес, аз поне не знам да има“, сподели Цеков.

В края на декември за първа година в. „Строител“ проведе конкурс за кореспондентите от всички Областни представителства на КСБ. Идеята на инициативата, която трябва да се превърне в традиционна, е да се поощрят усилията на сътрудниците на изданието в местните структури на КСБ, които спомагат за това браншът да бъде информиран за случващото се в сектора в различните части на страната. След проведено явно гласуване в екипа първото място беше присъдено на Недялка Маргаритова, кореспондент от ОП на КСБ - Смолян. На втора позиция бе класирана Анелия Кулинова от ОП на КСБ – Пазарджик, а трета е Роза Никова от ОП на КСБ - Кюстендил. В. „Строител“ отличи и председателя на ОП на КСБ – Габрово, инж. Мария Башева с грамота за областен председател с най-много авторски публикации.

Вестник „Строител“ благодари сърдечно за подкрепата на УС на КСБ и неговия председател, на почетния председател, на изп. директор на Камарата, на ОП на КСБ и областните председатели, на КС и неговия председател, на Комисията за ЦПРС и нейния председател. Специални благодарности и на нашите партньори и рекламодатели! Желаем Ви здрава, успешна и благодатна 2022 година!