Тема

Програмата за реновиране на студентските общежития трябва да бъде продължена

Блокове в София и Велико Търново са с коренно променена визия

Националното представителство на студентските съвети (НПСС) отправи покана до в. „Строител“ да посети някои от реновираните студентски общежития в страната, за да се запознае с ползите от свършеното от българските строители. Изданието прие идеята и негов екип веднага се срещна с председателя на НПСС д-р Даниел Парушев, за да набележим заедно кои обновени обекти да представим във в. „Строител“. Той ни посрещна в работна обстановка в сградата на Националния студентски дом на пл. „Народно събрание”. В срещата се включи и управителят на „Красстрой” ООД Красимир Милушев, който е и зам.-председател на Областния съвет на ОП на КСБ – София. Причината да се присъедени към нас бе, че дружеството, което ръководи, е изпълнител на обновяването на някои от студентските общежития.

[caption id="" align="alignleft" width="708"] Д-р Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети[/caption]

„В страната студентските общежития са 140 и в болшинството от тях условията за живот, учене и отдих са прилични. От всичките сгради само около 20 са в окаяно състояние. С част от финансирането, което „Студентски столове и общежития” ЕАД получи от държавата през 2021 г., се изпълни или се довършва пълното реновиране на общежития в Пловдив, Велико Търново, Русе, Шумен, София и Стара Загора. Голям дял от средствата бяха прехвърлени на университетите, които стопанисват свои сгради, за да могат сами да ги обновят”, каза д-р Парушев.

След проведени разговори между Министерството на образованието и науката, КНСБ и Съвета на ректорите Националното представителство е направило анализ на всички сгради, за които отговаря „Студентски столове и общежития” ЕАД. Резултатите показват, че програмата на държавата за реновиране на студентските общежития трябва да бъде продължена. Д-р Даниел Парушев заяви, че

в Националния

план за възстановяване и устойчивост са заложени почти 150 млн. лв.

за обновяването на около 23 общежития. „Ако тези инвестиции се случат, с увереност ще можем да твърдим, че студентската общност ще живее и ще се развива в подходящи битови условия. Едно от първите изисквания на родителите, а и на самите студенти при избора на учебното заведение са условията, в които ще живеят, учат, спортуват, забавляват и т.н. Нашата мисия е да им го осигурим”, подчерта д-р Парушев и добави, че ако искаме да се сравняваме с европейските университети и с обучението в Западна Европа, трябва да оправим общежитията. Д-р Даниел Парушев изрази надежда тази година бенефициентите да усвоят средствата по Плана и около 10 000 студенти да живеят в много по-добри условия към края на 2022 г. Председателят на НПСС уточни, че в момента 53 000 са младите хора, които обитават тези сгради.

Д-р Парушев обаче обърна внимание, че през тази година университетите вероятно ще имат затруднения с ремонтите на своите сгради. „Цените на строителните материали и на труда нараснаха значително и това неминуемо ще се отрази. А при сегашните цени на електроенергията, газта, водата и т.н. наемът резонно няма да покрива разходите. Трябва да е ясно, че общежитията не са бизнес организации и от тях не трябва да се търси печалба“, каза на финала д-р Парушев.

След това с Красимир Милушев посетихме

блок 58 в столичния Студентски град,

който се намира срещу Зимния дворец. Общежитието се състои от три корпуса, всеки с по осем етажа и задачата на „Красстрой” ООД е била да направи основен ремонт на покрива, различни тенекеджийски обшивки, нова гръмозащитна инсталация, фасадна топлоизолация, подмяна на дограми, външни мазилки по цоклите, парапетите и т.н.

„Строително-монтажните работи на блок 58 започнаха на 14.04.2021 г., извършихме ги точно за 350 дни и предадохме обекта предсрочно на 14.01.2022 г. Отбелязвам това специално, защото благодарение на стегнатата организация, която постигнахме, успяхме да избегнем поскъпването на строителните материали и на труда”, сподели Милушев.

Той ни разказа за свършената работа и на друг обект на „Красстрой” ООД –

блок 1 във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”.

Проектът е включил цялостно реновиране на зданието, състоящо се от три отделни корпуса. „Договорът за изпълнение беше на инженеринг, а срокът за осъществяване на всички дейности - 690 дни. Нашата организация и тук беше много стегната и предадохме обекта за 265 дни, считано от датата на издаването на разрешението за строеж. СМР включиха пълна топлоизолация на фасадите, отговаряща на изискванията за енергийна ефективност, подмяна на дограма и ремонт на покрива, тотално обновяване на 99 апартамента и 15 стаи. Изцяло направихме нова ВиК, ел. и ОВ инсталации, ремонтирахме и оборудвахме санитарните възли. Блокът беше и газифициран”, обясни Красимир Милушев.

[caption id="" align="alignleft" width="710"] Блок 1 във Велико Търново след основния ремонт[/caption]

Във Велико Търново разговаряхме с техническия ръководител на „Красстрой” ООД инж. Георги Георгиев. Студентските общежития в старопрестолния град се намират на хълма Света гора. Строителите са се съобразили с това визията на сградата да съответства на гледката, която се открива практически от цялата територия на града – от Царевец, Трапезица, Арбанаси, Шереметя и, разбира се, от Света гора.

Инж. Георгиев подчерта, че блок 1 е построен през 1970 - 1972 г. и от тогава не е правен ремонт. „Искам да обърна внимание, че изградихме газово котелно съоръжение за всеки корпус. В резултат отоплението премина на гориво, което освен че е относително по-евтино от електричеството или дизела, e и много по-екологично и по-функционално и не се влияе от атмосферните условия“, бе категоричен той. По думите му през  отделните фази на ремонта на обекта са работили до 110 души от различни строителни специалности. Дейността на изпълнителя се е подпомагала от местната структура на „Студентски столове и общежития” ЕАД, клон Велико Търново, и неговия управител Иван Момински.

„Строителите промениха коренно визията на трите корпуса и на условията за живот на студентите.

Това е от изключителна полза за университета, който е сред най-търсените висши училища в страната. Заедно с останалите сгради ние можем да настаним 1396 младежи, а конкретно в блок 1 – около 420, и то при условия, които може да предложи  един луксозен хотелски комплекс”, коментира Момински.

С Александър Узунов, д-р по политология и председател на Студентския съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, разгледахме и реновираните корпуси.

„Позволете да използвам високата професионална трибуна на в. „Строител“, за да изразя своята и на колегите ми благодарност към държавата, че осигури средства за реновиране на студентските общежития в страната. Ще припомня, че досегашните стандарти за живот в това здание не отговаряха на изискванията на XXI век. След ремонта имаме едно страхотно общежитие, което е изпълнено по всички европейски норми. Благодарност и на българските строители за чудесното изпълнение“, заяви председателят на Студентския съвет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

[caption id="" align="alignnone" width="710"] Инж. Георги Георгиев, д-р Александър Узунов и Иван Момински от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”[/caption]