Индексация сега!

Липсата на метали застрашава изпълнението на строителните проекти в страната

Емил Христов

Ренета Николова

 

В първите месеци на 2022 г. светът започна да се възстановява от икономическата и здравната криза, причинени от пандемията от COVID-19, но оптимизмът и надеждата, че тази година нещата ще се нормализират, се оказаха напразни, след като в края на февруари Русия обяви, че започва военна операция в Украйна, която прерасна във война. За кратко време конфликтът засегна основни икономически сектори и постави бизнеса в условия на форсмажор. Русия и Украйна спряха износа от големите си производствени заводи, в това число и тези за желязо и стомана. Пред сериозно изпитание са доставчици, инвеститори и строители, за които липсата на основни суровини и материали или намирането им на в пъти по-високи цени поставя под риск изпълнението на строителните проекти. Екипът на в. „Строител“ потърси коментар на създалата се ситуация от експерти и управители на компании в сферата на производството и търговията с метали, за да получим информация от първо лице как спирането на доставките на строителни метали за България се отразява на бизнеса. Общото мнение е, че през последната седмица нещата са се влошили драстично, инвеститорите и строителните фирми са в изключително сложна ситуация, под реална опасност е реализацията на редица обекти, както и на изпълнението на оперативните програми. За в. “Строител“ председателят на Съвета на директорите на „ХМЦ“ АД Кирил Василев алармира, че

конфликтът между Русия и Украйна се отразява катастрофално на доставките на стомана в България.

„От началото на седмицата цената се е променила три пъти, и то само на вътрешния пазар, не говоря за международния. Ситуацията ескалира за часове. Нещата са наистина много сериозни“, заяви Василев.

Той обясни, че Русия и Украйна са едни от най-големите износители на метали, като страната ни е разчитала на доставки от около 40% от тях. „Сега основната ни алтернатива остава Турция. За там обаче има квоти. Единственото решение е ЕС да промени тези квоти и да даде възможност за по-големи количества внос на необходимите суровини от нашата съседка“, категоричен бе ръководителят на „ХМЦ“ АД.

Според него големите български вносители на метал имат запаси за не повече от 2 месеца. „Какво ще се случва и как ще се развият нещата след този период, никой не може да каже със сигурност“, коментира Василев.

Дискутирахме темата и с изп. директор на „Юпитер холдинг“ АД д-р ик.н. Николай Иванов, който е член на УС на КСБ и председател на УС на ББПБ. „Като ползватели на тези продукти търсим решение на казуса. Нашата компания работи горещовалцувани рулони, които представляват листове стомана. Ние купуваме основно от европейски производители, но те също използват руска и украинска руда. При последните ми разговори с представители на металургични комбинати в Сърбия и Румъния ни казаха, че имат суровина за около 45 дни. След това комбинатите около нас няма да могат да произвеждат какъвто и да е метал, а да не говорим как ще се промени цената“, коментира Иванов.

Председателят на Съвета на директорите и изп. директор на „Монтаж строителни конструкции“ АД и председател на секция „Метални конструкции“ в КСБ инж. Евгени Борисов заяви, че създалата се ситуация ще промени плановете на всички в сектор „Строителство“ и със сигурност ще доведе до невъзможност за дългосрочно планиране.

„Ситуацията в момента е наистина тревожна. КСБ не е спирала да търси разрешаване на проблема както с драстичното нарастване на цените на строителните материали, така и с придобиващия все по-сериозни размери проблем със забавянето на доставките“, коментира за в. „Строител“ председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. Той посочи, че Камарата ще продължи в поредица от срещи с политическите партии и всички отговорни институции да търси и настоява за предприемане на мерки в подкрепа на бранша.


Кирил Василев, председател на Съвета на директорите на „ХМЦ“ АД:

Няма как да изпълним заявените проекти при липса на нужните ни метали

Г-н Василев, може ли да ни дадете актуална информация как се отразява конфликтът между Русия и Украйна на доставките на желязо и стомана в България?

Нещата са много притеснителни, бих казал катастрофални за бранша. Ние сме производители на метални конструкции. Но колегите знаят, че като нямаш 5 или 10% от металите, които са в проекта - нямаш 100% от конструкцията. Нямаш нищо, защото не можеш да произведеш 90% конструкция, ако ти липсват 5% профили. Ако нямаш откъде да ги доставиш или можеш да ги доставиш, но след 3 месеца, как ще работиш следващия месец? Наблюденията ми са, че в България няма да влязат повече от 60 000 – 70 000 т стомана, която е договорената до този момент от страна на българските компании. Тези количества или са на път към България, или престояват на някое от пристанищата в Украйна. На този етап повече доставки не можем да очакваме. В същото време Турция ограничи продажбите, а българските заводи дават неголеми количества на потребителите. Това означава, че нито една строителна компания няма да може да направи дългосрочно планиране, а да не говорим да поеме ангажимент за изграждането на голям инфраструктурен проект, за който трябва да имаш поглед поне за няколко месеца напред. За съжаление положението е лошо и за другите видове стомани, които се използват в строителството. Това, което ще се случи по отношение на рулонната стомана, от която се произвеждат профилни тръби, а от тях конструкции за строителството, е драстично. Почти 80% от доставките са само от Русия и Украйна. Големите предприятия в Италия, Белгия и Франция няма да имат материал, който да преработват. Ще настане Ватерлоо.

 

Предстои активният строителен сезон и предполагам имате много поръчки. На каква част от тях можете да отговорите в настоящата ситуация?

Всички сме изправени пред един огромен проблем, защото няма как да изпълним заявените проекти при липса на нужните ни метали. На ден имаме във всяка една от базите си запитвания за около над 1000 т. И това е само от началото на седмицата. Проведох съвещание с ръководителите на производствените ни фабрики и представителите на търговските ни офиси, с които обсъдихме какво ще можем да изпълним и какво не от поръчките. Вече се случва дори при подписани договори да ни отказват, само днес за 3500 тона има отказани договори. Как да приемем някоя поръчка и да сме сигурни, че ще я изпълним в следващите месеци?

 

Това означава, че строителните фирми ще останат без най-необходимите материали. Какво следва?

Точно така. Ако нямаш стомана, то не можеш да строиш само с тухли и цимент. Никой не може да каже в момента през следващите 1 - 2 месеца накъде ще вървят нещата, но при всички положения тази година няма да са добри.

 

Как ще повлияе на цените тази ситуация?

От началото на седмицата всеки ден цената е нова. Сутринта ти казват една, на обяд обявяват, че спират продажбите, а на следващия ден стойността е вече различна. Аз не мога да поема ангажимент в момента за производство след 15 март при положение, че не знам откъде ще купя метал, за да приема поръчката.

 

Има ли нещо, което може да направи държавата, за да Ви подкрепи?

 Нашата държава и въобще страните от ЕС трябва да поискат подкрепа от ЕК, да бъдат отменени квотите за трети страни. Говоря за държави, които се намират близо до Съюза, като Турция, Алжир, Индия, Иран. Ако това не се случи, трябва да очакваме сегашните цени да се умножат по 3. Със сигурност обаче следващите няколко месеца ще са нулеви за нашия бранш. В момента всеки работи с това кой колкото има като наличности в складовете и кой колкото може да издържи.

 

Вие за колко месеца напред имате наличност?

За април ще изпълним ангажиментите, които сме поели. За май нямаме решение на този етап.


Д-р ик.н. Николай Иванов, изп. директор на „Юпитер Холдинг“ АД, член на УС на КСБ и председател на УС на ББАПБ:

Правителството трябва да намери час по-скоро работещ механизъм за индексация на цените

Д-р Иванов, как войната в Украйна се отрази на бизнеса в сферата на металите и металните конструкции?

Вече има сериозен недостиг на метали. Нашата компания работи предимно с горещовалцувани рулони, което представлява листове стомана. Ние я купуваме от европейски производители, но дори и те използват руска и украинска руда.

По отношение на цената – в последната седмица всеки ден се повишаваше с по 20 - 30 долара. А в средата й се покачи със 170 долара. За едни и същи пари не може да вземеш същото количество метал като предния ден. Ако това положение не се нормализира или войната не приключи, не ни чакат хубави неща. Със сигурност ситуацията ще рефлектира върху изпълнението на поръчките от строителните фирми, защото ако няма възможност за корекция на цените, това ще вкара всички нас в нерешим ребус. Казусът има две страни - необходимо е държавата час по-скоро да намери механизъм за индексация на договорите в изпълнение, а при всички нови обществени поръчки да се предвижда в договорите клауза за корекция в цената съобразно инфлацията. Договорите за строителство са с дълъг хоризонт от 1 - 2 - 3 г. напред, не е възможно който и да е изпълнител да предвиди промените в цените за подобен срок. Тук държавата трябва да се намеси и да помогне.

 

Какво според Вас може да се направи в създалата се ситуация?

На първо място трябва да има много добър диалог на КСБ с представителите на правителството и да се намери час по-скоро някакъв работещ механизъм, с който цените да бъдат индексирани, особено при инфраструктурното строителство. Тук трябва да се намери справедливо решение, при което нито държавата, нито обществото, нито изпълнителите да бъдат ощетени. В противен случай има риск проектите да не бъдат завършени.

Народното събрание прие държавния бюджет за 2022 г. и всички знаем колко много средства са отделени за строителство. Поради тази причина ние трябва съвместно с отговорните институции да намерим най-подходящия път за изход от създалата се криза. Идеята не е да кажем ние сме изпълнители, вие сте възложители, а да работим заедно за благото на България, защото строителният сектор е сред най-важните за икономиката на страната.

 


Инж. Евгени Борисов, председател на СД и изп. директор на „МСК“ АД, председател на секция „Метални конструкции“ на КСБ:

Неминуемо ще има намаляване на новите проекти

Кризата се задълбочава. Доставките от Украйна са спрели, а заради несигурността заводите в Европа не оферират, всички изчакват да видят какво ще се случи. Проблемът не е само с металите, има например сериозен проблем с доставките на вата. Само за седмица цената на газта се е вдигнала с 80%, това означава, че циментът ще поскъпне с около 65%. Нещата са навързани. Сривът ще бъде неминуем, тъй като не виждам как ще се разреши ситуацията.

Неминуемо ще има намаляване на новите проекти, докато няма по-дългосрочна визия за доставките и цените на материалите. Засега колегите все още имат някакви налични материали и затова работят. Но в ситуация, в която ти нямаш визия какво ще се случи с доставките и с цените не в близките месеци, а утре, как да поемеш строителство на един обект, което продължава година-две?

На мен днес ми дадоха оферта, която важеше 3 часа. За моята компания мога да кажа, че имаме материали за 1 - 2 месеца. След това няма яснота. Ситуацията се усложнява допълнително и от задаващата се хуманитарна криза. Държавата  трябва да се подготви за хората, които ще дойдат и се нуждаят от помощ. Ние като Камара също можем да се включим.