Тема

Връчиха престижните награди „Нов европейски Баухаус“

Емил Христов,

Ренета Николова,

Брюксел

Първият по рода си фестивал „Нов европейски Баухаус“ (НЕБ) се проведе в периода 9 - 12 юни в Брюксел, Белгия. Той бе организиран от Европейската комисия, като включи три основни мероприятия – форум, панаир и изложение. Успоредно с богатата програма в Брюксел НЕБ бе отбелязан и в редица европейски държави с повече от 200 съпътстващи събития, организирани независимо от партньори на инициативата „Нов европейски Баухаус“. Кулминацията на фестивала бе церемонията, на която бяха наградени 18 проекта в 4 категории във второто издание на наградите „Нов европейски Баухаус“. Отличията връчиха еврокомисарите Мария Габриел - по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, и Елиза Ферейра - по въпросите на сближаването и реформите. „Радвам се, че имам възможност да участвам в това наистина невероятно събитие, което ни дава възможност да видим труда на толкова много талантливи хора“, заяви в началото на церемонията еврокомисар Мария Габриел. Вестник „Строител“ като посланик на движението „Нов европейски Баухаус“ бе сред медиите, поканени да присъстват на фестивала и церемонията по награждаването. На събитието бе разпространено специалното двуезично издание на медията на КСБ, отразяващо участието на делегацията на Камарата на конференцията на високо ниво в Европейския парламент.  Новост в церемонията на тазгодишните награди „Нов европейски Баухаус“ бе, че във всяка от категориите бяха присъждани две отличия – победител и подгласник. Освен това призове получиха и два проекта, избрани от гражданите на Европейския съюз чрез открито публично гласуване. Награди бяха връчени на разработки и идеи, които допринасят за красиви, устойчиви и приобщаващи места. Те отразяват четирите тематични оси на трансформацията на инициативата „Нов европейски Баухаус“.

Еврокомисар Мария Габриел изтъкна, че е изключително важно за

държавите членки да продължават да развиват градската среда и малките населени места,

защото само по този начин може да се подобри начинът на живот в тях. От думите й стана ясно, че победителите във вторите награди „Нов европейски Баухаус“ дават успешни примери за това как пространствата около нас може да се използват за обмен на идеи и изграждане на общности. „Инициативите на участниците ни показват, че чрез обединяване на изкуство, образование, научни изследвания и иновации можем да изградим устойчива и достъпна среда, която води до по-добро качество на местата за живеене в полза на хората“, допълни еврокомисарят. Габриел благодари на всички включили се в конкурса. Тя ги определи като истински посланици на движението „Нов европейски Баухаус“, като добави, че техните проекти са вдъхновяващи. „Нека продължим заедно да следваме пътя към по-екологичен и по-красив свят“, сподели още тя.

Еврокомисар Елиза Ферейра посочи, че

„Нов европейски Баухаус“ има амбицията да достигне до всички територии на ЕС.

„Това носи положителна енергия в нашите колективни усилия за осигуряване на по-добро бъдеще за Съюза“, каза тя. Ферейра заяви, че инициативата на ЕК дава възможност на участниците в нея да почувстват, че са част от една голяма общност. „Важно е да създадем силно и отговорно общество и да подобрим взаимоотношенията помежду си“, бе категорична Елиза Ферейра. След приветствията на еврокомисарите събитието продължи с обявяване на победителите в конкурса. Мария Габриел връчи отличията на наградените участници в 

категория „Възстановяване на връзката с природата“.

В направление А подгласник е проектът R-Urban Bagneux (Франция).

R-Urban създава серия от екологични съоръжения, които имат за цел да допринесат за „зеления” преход в градските квартали. Те са прототипи за нови начини за изграждане и управление на жилищните райони и демонстрират положителните въздействия на „зеления” преход, генерирайки икономически, екологични и социални ползи. 

Победител в категорията е проектът „Регенериране на системи за плажни дюни“ (Испания).

Основната му цел е да подобри и защити дюните и да смекчи последиците от изменението на климата по крайбрежието в южната част на Барселона. Проектът е част от интегрираното управление на плажовете в испанския град. Той включва поредица от действия, насочени към реновиране, опазване и подобряване на тези пространства. Чрез него ще се повлияе за промяна на възприятието на хората, така че да се засили тяхната отговорност към опазването на плажовете, разпознавайки ги като ценни местни природни зони.

В направление Б второто място е за Modular Shutter Gardens (Полша).

Идеята представлява модулни градини с капаци, които позволяват на всеки да има свое собствено зелено пространство. Системата е създадена най-вече за апартаменти във високи сгради без индивидуални балкони. Дървените клетки на капаците съдържат филцови слоеве, които осигуряват среда за отглеждане на растенията. Всяка може да бъде засадена поотделно и да се върти на 360 градуса.

Победителят в направление Б е Symbiotic Spaces Collective (Германия).

Той представлява трансдисциплинарен проект, който изследва възможностите на многовидови местообитания за див живот в градска среда. Symbiotic Spaces Collective включва използването на технологии в тях, като 3D печат с местни глини. Проектът се фокусира и върху бъдещето на биоразнообразието и връзката на хората с организмите, които поддържат живи екосистемите. Наградите в категория „Възстановяване на усещането за принадлежност“ бяха връчени от еврокомисар Елиза Ферейра.

В направление А второто място е за Genius loci - инструмент за цифрово картографиране (Литва).

Проектът дава възможност за извършване на цифрово картографиране и проектиране от общности, в които няма експерти. Целта на Genius loci е да защити уникалното културно наследство и да се подобри градската среда.

Първа награда в направление А взе Gleis 21 (Австрия).

Gleis 21 представлява дървена хибридна конструкция, която се намира в сърцето на новия квартал на Виена – Sonnwendviertel. Сградата образува мост между десетия квартал и централната част на австрийския град.

В направление Б второто място бе за проекта Reclaim Žižkov (Чехия).

Той е насочен към празни общински имоти в някога оживения квартал „Жижков“ в Прага, като цели да възроди пустеещите жилища. Reclaim Žižkov е нов модел за създаване на споделени възможности за живот във взаимосвързана мрежа от жилищни сгради.

Победителят в това направление е FOLK concept (Полша).

Проектът обобщава няколко години научни и изследователски дейности по отношение на селската архитектура. Той дава втори живот на характерните за провинцията сгради в Полша, в които уникалното е, че при изграждането им са използвани декоративни релефни блокове. Концепцията FOLK включва устойчиво адаптиране на тези къщи в места за обществено ползване, в които ще се популяризира полското архитектурно наследство.

Наградите в категорията „Отдаване на приоритетно значение на местата и хората, които имат най-голяма нужда от това“

бяха връчени от еврокомисар Мария Габриел.

В направление А почетното второ място бе за Odyssea Academy (Гърция).

Проектът дава възможност на млади хора да реализират пълния си потенциал, като използват силата на знанието за личностно развитие.

Първо място спечели De Korenbloem (Белгия).

Той представлява иновативен жилищен проект за уязвими жители в белгийския град Кортрейк, който съчетава нов модел на резидентни грижи за хора с ранна деменция, увреждания, свързани с инсулт, и др. De Korenbloem разполага с мрежа от обекти, включително дневни заведения и квартален център за обслужване. В допълнение към две новопостроени жилищни сгради, по проекта са реновирани и две исторически вили, разположени в паркова зона.

В направление Б подгласникът е CoolCo's – Охлаждащи ъгли и коридори (Унгария).

Целта на проекта е да даде насоки за създаването на малки по мащаб устойчиви пространства в населените места в Европа, които да противодействат на ефекта на градския топлинен остров. CoolCo's означава Co-design, Cooling Corners и Cooling Corridors.

Отличеният на първо място проект е Topolò/Topolove – The Village as House (Италия).

Желанието на създателите му е да върнат хората в село Тополо (Италия), като за целта се опитват да придадат нов облик на изоставените пространства в населеното място, с което да привлекат нови жители. Наградите в последната категория 

„Насърчаване на интегрираното, дългосрочно и обхващащо целия жизнен цикъл мислене в промишлената екосистема“

бяха връчени от еврокомисар Елиза Ферейра.

В направление А подгласник е Dăm Click pe România (Румъния).

Проектът е предназначен да намали образователните различия в Румъния, които продължават да се задълбочават, особено в ущърб на децата в неравностойно положение. Dăm Click pe România отговаря на нуждата на училищата и децата от уязвими групи, като осигурява необходимата инфраструктура за провеждане на уроци по информационни и комуникационни технологии или други дейности, които могат да помогнат на учениците да придобият основни дигитални умения.

 

Проектът REPLAY (Португалия) спечели първото място в направление А.

Ръководен от Zero Waste Lab и Precious Plastic Portugal, той има за цел да спре изхвърлянето на играчки в сметища и инсинератори и да насърчи създаването на общински кръгови мрежи за събиране, ремонт и рециклиране на качествени материали за играчки.

В направление Б втората позиция е за Rico srl (Италия).

Проектът включва разработването на два продукта от картон. Първият е велосипед от 99% картон, който се сглобява семейно – родители с децата си, за да прекарат времето си заедно и да споделят знания. Вторият представлява картонено укулеле.

За победител е избран Flaux - Flower Matter (Финландия).

Flaux е иновативен текстилен материал, разработен в рамките на проекта Flower Matter. Той е създаден на базата на изследване на начини за устойчиво валоризиране на отпадъците от цветя. По време на церемонията бяха връчени и двете награди на публиката. Едното от тези отличия е за проекта „Градините на бъдещето“ (Кипър), който има за цел да трансформира изоставено пространство в сърцето на политически разделения град Никозия в Кипър. Това е иновативен проект за устойчивост, свързващ хората помежду им чрез създаването на зелено пространство. Награда от гражданите получи и проектът „Биофотоволтаици за природата и хората“ (Испания). Той позволява да бъдат споделяни научни знания за нова технология за производство на енергия от възобновяеми източници - биофотоволтаици. Проектът представя иновативен прототип на градско строителство на зелени площи с приложена биофотоволтаична технология. Програмата на четиридневния фестивал включи и редица кръгли маси и беседи. Темите, които бяха обсъдени по време на конферентната част на фестивала, бяха „зеленият” преход, архитектура, научноизследователска и развойна дейност, култура, образование, регионално развитие и международни предизвикателства. Сред по-значимите съпътстващи събития в рамките на фестивала бе конференцията „Реконструкция на бъдещето за хората и планетата – нова европейска инициатива Баухаус“ в Рим, организирана от Папската академия на науките. Откриващият форум бе излъчен на живо в Белгия. В него се включиха от място и онлайн председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и еврокомисарите Мария Габриел, Елиза Ферейра, Йоханес Хан - по „Енергетика“, и Кадри Симсън - по „Бюджет и администрация“, които очертаха предизвикателствата и перспективите пред „Нов европейски Баухаус“.

Урсула фон дер Лайен сподели, че инициативата на ЕК е проектирана от всеки за всеки. „Трябва да обединим всички хора, които искат по-здрава планета, по-добро качество на живот, които искат да бъдат част от решението“, каза тя.

„Важно е ценностите на инициативата да бъдат адаптирани към местните нужди, за да са от полза на гражданите. Ето защо искам да откроя ролята на държавите и местните власти при създаването на синергии между националните планове за възстановяване и устойчивост с „Хоризонт Европа“, „Еразъм +“ и другите програми на ЕС, така че да имаме повече проекти, включващи философията на „Нов европейски Баухаус“, сподели Мария Габриел. Общото мнение на участниците в конференцията бе, че инициативата на ЕК се стреми към проекти, които да демонстрират въздействието на образованието и културата върху устойчивото изграждане на местните общности. По време на дните на фестивала жителите и гостите в Брюксел имаха възможността да посетят и щандове на над 100 проекта за създаване на по-красиви, устойчиви и приобщаващи места за живеене. Те бяха разположени на Gare Maritime и на различни места в белгийската столица. В допълнение НЕБ предложи

и „Пътуващо изложение“ в централната част на Брюксел.

То представи инициативи в сферата на образованието, историята, мобилността, текстила и културата. В него се включиха представители на страни от цяла Европа, чиято единствена цел е да приближат Зеления пакт до ежедневието на хората и да изградят мост между света на науката и културата, технологиите и изкуството. Посетителите на първия по рода си фестивал „Нов европейски Баухаус“ имаха възможност да видят и редица инсталации, да се срещнат с дизайнери, да посетят интерактивни работилници да се включат в беседи. За по-малките участници бяха организирани танци и обиколки с екскурзовод. Наградите на публиката връчи Ксавие Трусар, ръководител на отдел „Нов европейски Баухаус” в Съвместния изследователски център на ЕС. Главният редактор на в. „Строител“ Ренета Николова с Анджела Мелидони, прес координатор на фестивала. 

 

 


 

Вестник „Строител“ стъпи на фестивала „Нов европейски Баухаус“

Специалното издание на български и английски език за участието на КСБ в конференцията „Дигиталните и иновационни предизвикателства пред строителния сектор в България“ бе разпространявано на „Пътуващото изложение“ и в рамките на фестивала

Лизи Питер, представител на ALDA и участник в „Пътуващото изложение“: Фестивалът дава възможност на различни хора да открият общото помежду си

Изключително съм развълнувана, че имам възможността да участвам на фестивала „Нов европейски Баухаус“. Аз съм представител на Европейската асоциация за местна демокрация (ALDA). На събитието презентираме проекта Part-Y, който е насочен към институции и организации на гражданското общество. Той им предоставя насоки и препоръки за това как да създадат място за младата аудитория. Идеята е да се привлече общност от млади хора и да им се покаже как могат да помогнат за положителното развитие на заобикалящата ги среда. Проектът има за цел да активизира участието на младите в обществения живот, да насърчава тяхното включване в процеса на вземане на решения и за популяризиране на концепция за равенство между поколенията. За мен фестивалът дава възможност на различни хора да открият общото помежду си. Щастлива съм да видя толкова много млади хора, които говорят за изкуства, за науки, за инженеринг и за подход към планирането. Всички тук показват какво са постигнали до този момент.

Stroitel Newspaper took part in the New European Bauhaus festival

The special edition in Bulgarian and English for the participation of BCC in the conference "Digital and innovative challenges for the construction sector in Bulgaria" was distributed at the "Moving Exhibition" and within the festival

Lisy Piter, ALDA representative and participant in the “Moving Exhibition”:

The festival gives different people the opportunity to discover what they have in common

I am extremely excited to have the opportunity to take part in the New European Bauhaus festival. I am a representative of the European Association for Local Democracy (ALDA). At the event we present the Part-Y project, which is aimed at institutions and organizations of civil society. The project provides them with guidelines and recommendations on how to create a place for young audiences. The idea is to attract a community of young people and show them how they can help the positive development of their environment. The project aims to increase the participation of young people in public life, to promote their involvement in the decision-making process and to promote the concept of equality between the generations. For me, the festival gives different people the opportunity to discover what they have in common. I am happy to see so many young people talking about the arts, science, engineering and planning. Everyone here is showing what they have achieved so far.

 

 


 

Каталина Врабие, мениджър „Комуникации“ към проект ОТТЕR:

Искаме да върнем интереса на децата към образованието

Проектът ОТТЕR е насочен към децата на възраст между 6 и 14 г., като основната му цел е да изведе обучението извън класната стая. Вярваме, че правейки науката забавна, учениците ще бъдат по-съзнателни по отношение на опазването на околната среда, като същевременно ще придобият когнитивни, социални и поведенчески умения. За съжаление през последните няколко години интересът на децата към обучението намаля главно заради пандемията. Това е причината ние да искаме да пречупим традиционния модел на преподаване. За целта могат да се използват посещения на ботанически градини, научни и исторически музеи, с които да предизвикаме децата да се включат по-активно в процеса на обучение.  Фокусирали сме работата си в четири европейски държави – Испания, Финландия, Ирландия и Унгария. Така обхващаме 4-те краища на Европа. Чрез ОТТЕR се опитваме също така да научим децата да използват по-малко пластмаса, да ги запознаем с възможностите с малко усилия да направят света много по-приятно място за живеене. Смятам, че нашият проект наистина се доближава до философията на фестивала „Нов европейски Баухаус“, а именно за по-устойчива и приобщаваща Европа. С фокуса ни да намалим употребата на пластмаса ние се борим за по-устойчив ЕС. Убедена съм, че всичко това зависи от образованието на децата. Това е нашата възможност да променим Европа към по-добро.

 

Cătălina Vrabie, Communications Manager of the OTTER Project: We want to return children's interest in education

The OTTER project is aimed at children between the ages of 6 and 14, and its main goal is to take learning outside the classroom. We believe that by making science fun students will be more aware of the environment while acquiring cognitive, social and behavioral skills. Unfortunately, in the last few years, children's interest in learning has declined mainly due to the pandemic. This is why we want to break the traditional model of teaching. For this purpose, visits to botanical gardens, scientific and historical museums can be used to challenge children to become more actively involved in the learning process. We have focused our work on four European countries - Spain, Finland, Ireland and Hungary. This is how we cover the 4 corners of Europe.  Through OTTER we also try to teach children to use less plastic, to introduce them to the possibilities with little effort to make the world a much more pleasant place to live. I believe that our project is really close to the philosophy of the New European Bauhaus festival, namely for a more sustainable and inclusive Europe. With our focus on reducing the use of plastics, we are fighting for a more sustainable EU. I am convinced that all this depends on the education of the children. This is our opportunity to change Europe for the better.

 


 

Йос Хорбах, DJ с проект Le Triporteur sound system: 90% от звуковата система са направени от рециклирани материали

Аз съм тук, за да се погрижа за доброто настроение на участниците във фестивала. Le Triporteur представлява симбиоза между оригинален мотоциклет Meteore Triporteur 54TM, в който е вградено радио Comedia. Искам да подчертая, че над 90% от тази уникална по рода си звукова система са от рециклирани материали. Реших, че ще е много интересно да дам живот на този стар мотоциклет. В началото той не се движеше, но по екологичен начин го върнах към живота. Вече не замърсява въздуха, а само дава наслада на хората. Le Triporteur е създаден да бъде „мобилна звукова система“, която да може да бъде поставена навсякъде, където колелата могат да се търкалят. Всички технически съоръжения са вградени, има нужда само от ток. За гостите на фестивала приготвих невероятна селекция от Swing парчета и се надявам, че ще им хареса. Чудесно е, че журналисти от такова сериозно издание проявяват интерес към фестивала. Надявам се, че ще ми изпратите линк към публикацията за да мога да я споделя на ФБ страницата на проекта.

Jos Horbach, DJ with the project Le Triporteur sound system: 90% of the sound system is made from recycled materials

I am here to take care of the good mood of the participants in the festival. Le Triporteur is a symbiosis between the original Meteore Triporteur 54TM motorcycle and Comedia radio. I want to emphasize that over 90% of this unique sound system is made of recycled materials. I decided that it would be very interesting to give life to this old motorcycle. At first he didn't move, but I brought him back to life in an ecological way. It no longer pollutes the air, but only delights people. Le Triporteur is designed to be a "mobile sound system" that can be placed wherever the wheels can roll. All technical equipment is built-in, they only need electricity. I have prepared an amazing selection of Swing songs for the guests of the festival and I hope they will like them. It is great that journalists from such a serious newspaper are interested in the festival. I hope you will send me a link to the post so I can share it on the project's FB page.

 


 

Пако Моузих, доброволец: За първи път Брюксел е домакин на подобно събитие

За първи път подобен род събитие се провежда в Брюксел, и то на няколко различни места в града. Богатата програма включва различни уъркшопи и открити пространства, както и „Пътуващо изложение“, на което участниците могат да представят своите проекти. Изключително интересно е, че всички идеи са различни и дават разнообразни възможности на младите хора да участват в тях. Много силно са представени проектите, които са насочени към образованието, новите технологии, има няколко свързани с храни и подобряване на околната среда.

Paco Mouzih, volunteer: For the first time, Brussels is hosting such an event

For the first time such an event is held in Brussels, and in several different places in the city. The rich program includes various workshops and open spaces, as well as a "Moving Exhibition" where participants can present their projects. It is extremely interesting that all the ideas are different and give a variety of opportunities for young people to participate in them. There are many projects that focus on education, new technologies, there are several related to food and improving the environment.