Тема

Служебните министри представиха своите приоритети

Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства: По НПВУ предстои да се подготвят и стартират процедури за 3,7 млрд. лв.

 

„В идните месеци предстои да се подготвят и стартират процедури по Националния план за устойчивост и възстановяване (НПВУ) на стойност 3,7 млрд. лв“.  Това каза зам. министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов на пресконференция в Министерски съвет, на която представи приоритетите си.

„Поели сме ангажимент и отговорност да работим за осигуряването на този значителен ресурс и да го защитим. По отношение на първото плащане, което е на стойност 1,3 млрд. лв., се прави комплектоване на документите и заверяването им според поставените цели. Надяваме се средствата да дойдат до края на годината“, съобщи вицепремиерът.

По отношение на второто плащане, което ще е в размер на 724 млн. евро, Пеканов посочи, че предстои да се подготвят и приемат 66 мерки, като 22 от тях са законодателни промени. „От тези 22 законодателни промени до момента е приет 1 закон – този за насърчаване на заетостта. Входирани в парламента са още четири проектозакона. Всички други мерки са на различна фаза на изготвяне“, информира Атанас Пеканов.

Той коментира и ситуацията с европейските програми от период 2014-2020, като посочи, че до момента към ЕК са изпратени четири, като три от тях са одобрени. „Остава изпращането на пет програми. Това ще се случи през идните дни, като чакаме одобрение за отпускането на средствата по тях през септември“, заяви Пеканов.

„Ще работим усилено и за придвижване на процеса за бъдещото влизане на България в еврозоната. В момента светът се намира в една доста турбулентна ситуация и ние не можем да си позволим да чакаме и да останем в периферията. Нямаме време за губене, не трябва да се чудим искаме ли, не искаме ли, за да не останем отново назад“, подчерта вицепремиерът.


Министерството на иновациите и растежа ще предостави 735 млн. лв. на малки и средни фирми

„Чрез Министерството на иновациите и растежа (МИР) до края на годината ще се предоставят 735 млн. лв. безвъзмездна помощ на малки и средни фирми“. Това съобщи пред журналисти служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на пресконференция, на която представи приоритетите си и информира каква подкрепа ще получи бизнесът по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027“.

„От предвидените средства 600 млн. лв. са от НПВУ. Това са 5 млн. лв. на ден за най-уязвимите фирми в нашата икономика“, каза Пулев.

По думите му МИР е отворило първата процедура по Плана - „Технологична модернизация в МСП“, с общ бюджет от 260 млн. лв. Тя е стартирала на 22 юли и по нея може да се кандидатства до 21 септември, като вече са подадени 18 предложения. По процедурата ще бъдат подкрепени предприятия в сферите „Преработваща промишленост“, „ВиК услуги“, „Управление на отпадъците“, „Творчески индустрии“, „Медии“, „Далекосъобщения“, „Научни изследвания“. „Парите са осигурени благодарение на добрата работа на хората от Министерството на иновациите и растежа“, посочи министър Пулев.

Следващите процедури, свързани с безвъзмездни средства до края на годината по НПВУ, са за ИКТ решения и киберсигурност за малките и средни фирми с очаквано начало от септември с бюджет 30,6 млн. лв. и подкрепа за 1400 фирми.

„Работим усърдно по още две програми по Плана. Целим те да бъдат отворени също до края на годината. Едната от тези процедури е свързана с инвестиции във фотоволтаици и в съпътстваща инфраструктура – батерии за локално съхранение на енергия. За нея бюджетът е 200 млн. лв.“, добави Пулев.

В рамките на тази година предстои стартиране и на първата процедура по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията 2021-2027“. Тя ще бъде за разработване на иновации в предприятията с бюджет около 145 млн. лв.

Министерството подготвя и подкрепа за иновативни фирми, получили висока оценка по рамковата програма „Хоризонт 2020“ и рамковата програма „Хоризонт Европа“. Общият планиран бюджет по тази схема е 118,5 млн. лв.


Министерството на правосъдието приоритизира строителството на нов затвор

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков ще работи по пет основни приоритета, стана ясно на пресконференция във ведомството. На първо място той посочи законите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). „Въпреки че в момента няма работещ парламент, България се е ангажирала по Плана много от тези закони да бъдат приети до края на годината. Трябва да подготвим нещата така, че политическите сътресения да не се отразят на темпото по изпълнение на НПВУ“, подчерта Зарков. Той изтъкна, че законите са абсолютно условие за получаването на второто плащане по Плана от над 700 млн. евро.

Вторият приоритет е свързан с осигуряването на подходящи условия за ефективната работа на европейските делегирани прокурори у нас.

На трето място ще е предприемането на решителна крачка за реализирането на проекта за нов затвор, за който България може да се възползва от средствата, предоставени по линия на Норвежкия финансов механизъм. Другите две основни задачи за ведомството ще са създаването на Съвет за криминологически изследвания към МП и темата „Шенген“.


Основна задача в работата на Министерството на икономиката и индустрията е подобряване на бизнес средата

„Основният приоритет в работата ни ще бъде подобряване на бизнес средата. Ситуацията в България в момента е такава, че на мен като служебен министър ми се налага да предприемем по-сериозни движения, които няма как да отлагаме, защото кризите ни връхлитат“. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на представянето на приоритетите в работата на ръководената от него институция.

„Ще се опитаме да работим отговорно като едно редовно управление на Министерството на икономиката и индустрията (МИИ), тъй като нямаме време за губене. Целта ни е да изработим решения за бизнеса, които да помагат, а не просто да не пречат. Вече е изготвен списък с мерки. За нас няма да има малки и големи мерки – ще помагаме на бизнеса с каквото можем. В момента събираме и предложения“, заяви Стоянов.

Той изтъкна, че основен елемент в дейността на ведомството ще е и подобряване на инвестиционния климат. „С Министерството на иновациите и растежа ще започнем работа по промени в Закона за насърчаване на инвестициите или за нов закон. Необходима е актуализация“, посочи Никола Стоянов.

Друга важна тема за ведомството е контролът, за който основна роля има Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. „Направи ни впечатление, че в последните години се е вървяло в добра посока и процентът на нарушенията спада. Но това не трябва да ни кара да се отпускаме – целта ни ще бъде да държим злоупотребите на ниски нива, но от друга страна да не натискаме бизнеса в тези тежки времена“, каза още Никола Стоянов.


Министерството туризма ще води активна кампания за посещение на родните курорти

Коректното администриране на мярката за хуманитарна помощ за украинските бежанци, напредък по забавената категоризация на туристическите обекти, активна маркетингова кампания за посещението на родните курорти и мерки за успешно протичане на летния и предстоящия зимен сезон. Това са сред приоритетите на служебния министър на туризма Илин Димитров. Той ги представи по време на нарочна пресконференция в ръководеното от него ведомство.

Целта на Димитров е всеки хотелиер, който е отворил базата си за настаняване и е посрещнал бежанци, да си получи средствата в коректния размер.

Той съобщи, че ще бъде сформирана работна група с участие на сектора за изработване на Закон за единна браншова организация, като за министъра най-работещ вариант е подобен тип камара като тази на строителите. „Проектозаконът трябва да е готов до свикването на новото Народно събрание. Работна група ще се занимава и с подготовката на Закон за гаранционен фонд на туроператорите“, посочи служебният министър на туризма. Сред приоритетите му са още изготвянето на изменения в Закона за туризма за облекчаване на рекламата в международните дигитални платформи, както и промени, свързани с приемането на Правилник за туристическата маркировка, който вече е готов и има само технически детайли по него.