Тема

Акад. Ячко Иванов отпразнува с колеги и приятели 90-и юбилей

На 14 септември акад. Ячко Иванов, член на Комисията за воденето, поддържането и ползването на Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС), председател на Контролния съвет на ОП на КСБ – София, и член на УС на Националния клуб на строителите ветерани (НКСВ), навърши 90 години. На официално тържество в Дома на учения при БАН той посрещна свои приятели, колеги и гости.

 

Събитието уважиха инж. Любомир Качамаков, председател на ОП на КСБ – София, доц. д-р инж. Георги Линков, председател на Комисията за ЦПРС, инж. Тодор Топалски, председател на УС на НКСВ, инж. Виктор Шарков, първи зам.-председател на НКСВ, инж. Петьо Димитров, член на ОблС на ОП на КСБ – София, членовете на Комисията за ЦПРС инж. Валентин Зарев, който е и председател на секция „Консултантска дейност, проектиране и строителен надзор“ към КСБ, проф. д-р инж. Добрин Денев и инж. Таня Каменова, съмишленици на НКСВ.

Екипът на в. „Строител“, воден от прокуриста и главен редактор Ренета Николова, не пропусна да поздрави лично рожденика. Освен последния брой на вестника, в който бе публикувано специално интервю с акад. Иванов по случай юбилея му, медията поднесе и поздравителен адрес от Съвета на директорите на „Вестник Строител“ ЕАД, както и подготвен от изданието колаж със снимки на академика от работата му, свързана с КСБ, НКСВ и, разбира се, от партньорството му с в. „Строител“.

Преди тържеството по време на заседание на Комисията за ЦПРС председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев връчи на акад. Ячко Иванов поздравителен адрес и подарък от името на УС на Камарата.

„Професионалният Ви път е изцяло свързан със строителния бранш и с постигането на един от ключовите приоритети на КСБ – повишаване на качеството на образованието в сектора. Използвам случая да Ви благодаря за приноса Ви за развитието и утвърждаването на КСБ като една от най-авторитетните организации в страната. Изказвам адмирации и към активната Ви дейност като член на УС на НКСВ. Не мога да не отбележа и изключителните Ви научни постижения“, се посочва в поздравлението на КСБ.

„Използваме случая да изразим нашето уважение към богатия професионален път, който сте изминали, към научните Ви постижения, към дейността Ви в КСБ, както и за развитието на Научно-техническия съюз по строителство в България, строителите в България, за всичко изградено за бъдещите поколения. За нас Вие сте пример за подражание с изключително активната Ви професионална, научна и обществена дейност в различни направления“, се казва в поздравителния адрес от в. „Строител“.


Акад. Ячко Иванов: Щастлив съм, че мога да съм полезен на КСБ

 

Един строител на 90 години, при това академик, все пак е дюлгер. Щастлив съм, че мога да съм полезен на колегите в КСБ. Искам да им кажа, че ще продължа да им помагам и занапред. 

Усилено се занимавам и с въпросите на образованието в кризисна обстановка и показвам как трябва да се възпитават инженерите. Не може изцяло онлайн да се обучава. В много мои публикации, които се четат по цял свят, ме адмирират, че се осмелявам да оспорвам онлайн обучението.

На младото поколение искам да кажа да бъдат трудолюбиви и да бъдат честни във взаимоотношенията си с колегите, а също така да бъдат пример в обществото.


Доц. д-р инж. Георги Линков, председател на Комисията за ЦПРС: Акад. Иванов е дар Божий

Акад. Иванов е дар Божий. Нека все така да продължава да ни дава кураж и смелост и да ни показва, че не сме остарели. Той е едно човешко богатство, винаги иска да помага със съвети, с мъдрост, опит, знание и човечност. Той е изключително уважаван човек, към когато тая най-искрени чувства.


Инж. Тодор Топалски, председател на УС на НКСВ: Нека да твори още дълги години

90 години са много сериозен повод за празнуване. За акад. Ячко Иванов каквото и да се каже - не е достатъчно. Нека да знаем, че след 90 има и 100, а след това и 110 г. Пожелавам му много над 110 г. Нека да бъде все така жив и здрав, да не се променя и да продължава да твори.

Той е един от учредителите на НКСВ и заради това бих искал да го поздравя от името на Управителния съвет и хилядния колектив на строителите ветерани – да ни е жив и здрав!


Инж. Виктор Шарков, първи зам.-председател на НКСВ: Всички трябва да следваме неговия начин на живот

Това е човекът, който има такава жизненост, че всички трябва да му подражаваме и да следваме неговия начин на живот, на творец, на българин. Акад. Ячко Иванов е един от петимата инициатори за основаването на НКСВ.

Пожелавам му да ни покани и на 100-ния си юбилей. Да е жив и здрав и дълги години да ни радва със своя опит, житие и битие.


Инж. Таня Каменова, член на Комисията за ЦПРС: Акад. Иванов е пример за строителите

Искам да използвам трибуната на в. „Строител“, за да поздравя многоуважавания от мен акад. Ячко Иванов. Той е пример за строителите с неговата енергия и заразяващ дух. Винаги е намирал време и начин да показва какво и как трябва да се направи. Нека бъде все така енергичен, дълги години да ни дава пример и ние да го следваме!


Проф. д-р инж. Добрин Денев, член на Комисията за ЦПРС: Личност, която се е доказала във всяко едно отношение на нашата професия

Акад. Ячко Иванов е изключителен пример не само за житейско дълголетие, но и за творческо. Той е личност, която се е доказала във всяко едно отношение на нашата професия, при това не само със своите качества и активност, но и с постижения, които малцина от нас имат. За мен той е недостижим пример за подражание, един от строителите на съвременна България. Вярвам, че още дълги години ще имаме възможност да контактуваме и да черпим от неговия богат професионален опит. 

 


Инж. Любомир Качамаков, председател на ОП на КСБ – София: Пожелавам на акад. Иванов да е все така активен и всеотдаен

Много съм щастлив, че съм гост на 90-годишния юбилея на акад. Иванов и имам възможност да му честитя рождения ден. Той е изключително мъдър човек, който винаги дава всичко от себе си в дейността си в Областното представителство. Всички членове на ОблС на ОП – София, му пожелаваме много здраве, да е все така активен и всеотдаен и още много години да работим съвместно.