Тема

КСБ и вестник „Строител“ откриха девета фотоизложба

Експозицията се реализира със съдействието на СО и е посветена на 15-ата годишнина на Камарата и на 15 г. от влизането на България в ЕС

Председателят на Управителния съвет на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Илиян Терзиев и кметът на Столичната община (СО) Йорданка Фандъкова откриха деветата фотоизложба „Виж София – 15 години заедно строим за хората“, посветена на 15-ата годишнина на КСБ и на 15 г. от влизането на България в Европейския съюз. Експозицията, реализирана от КСБ и в. „Строител” със съдействието на СО, е разположена на „Галерия на открито - Мост на влюбените“ до НДК.

На събитието присъстваха зам.-кметовете на СО по направление „Обществено строителство“ и „Финанси и здравеопазване“ инж. Ангел Джоргов и Дончо Барбалов, главният архитект на столицата арх. Здравко Здравков, почетният председател на КСБ инж. Светослав Глосов, членовете на УС на КСБ Любомир Пейновски и инж. Егмонт Якимов, инж. Любомир Качамаков, председател на ОП на КСБ - София, инж. Живко Недев, зам.-председател на секция „Транспортна инфраструктура“ към КСБ, прокуристът и главен редактор на в. „Строител“ Ренета Николова, членове на ОП на КСБ – София, представители на строителни компании, на НКСВ, ученици от Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, медии и др.

Инж. Илиян Терзиев посочи, че за него е изключителна чест и удоволствие възможността да открие 9-ата изложба на КСБ и в. „Строител“, която се реализира с подкрепата на Столичната община. Той заяви, че разглеждайки паната, изпитва огромна гордост и удовлетворение от постиженията на българските строители. „Над 95% от построените обекти са дело на български фирми. Говорим за много сериозни проекти, изпълнени в последните 15 години с професионализъм и високо качество - метрото и прекрасните му станции, булеварди, улици, сгради, училища, детски градини, Арена „София“ и още много други. Виждаме каква огромна промяна и развитие има в София и как градът ни става все по-красив“, подчерта председателят на УС на КСБ. Той коментира и обидното и безотговорно поставяне на етикети на бранша, като покани хората, отправящи обвинения, да посетят и разгледат изложбата, защото показаните в нея обекти са силен и категоричен отговор на всички хвърлени в пространството обиди срещу строителите.

Инж. Терзиев благодари на Столичната община, един от най-големите възложители на работа за бранша, и специално на кмета Фандъкова и екипа й за това, че не спират да инвестират в модернизацията на София, за доброто партньорство и конструктивния диалог, изградени в годините. „Без тази проактивна инвестиционна дейност голяма част от показваните днес обекти нямаше да могат да се осъществят“, изтъкна още инж. Илиян Терзиев. Той посочи, че на 26 октомври, Димитровден, строителите отбелязват професионалния си празник. „Бих искал да благодаря на всички колеги за техния професионализъм, търпение, воля и отдаденост на професията. Трудът на строителя е благороден! Пожелавам им здраве, много успешно реализирани с високо качество и в срок проекти. И нека да се радват на общественото уважение, което заслужават”, каза председателят на УС на КСБ.

„Поздравявам Камарата на строителите в България и в. „Строител“ за прекрасната изложба. Ние сме партньори от години по отношение на развитието и промяната на града. Тази година експозицията е посветена освен на Деня на строителя и на 15-годишнината на КСБ, и на 15 години от влизането на България в ЕС“, заяви кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и допълни, че благодарение на европейската солидарност София се е променила през последните години. „Няма как да изграждаме и да променяме страната си без професионализма, отговорността и компетентността на строителите. Това, което винаги дискутираме на срещите с КСБ, е начинът, по който трябва да се контролира целият строителен процес, така че да имаме не само завършени, но и качествени обекти“, добави тя. „Позволете ми да отправя моите поздрави във връзка с предстоящия професионален празник на строителя - Димитровден. Искам да благодаря и на всички фирми, чиито обекти са намерили място в изложбата, защото това е един критерий за тяхната отговорност към столичани“, завърши кметът на Столичната община.

Фотоизложбата е съставена от 60 пана с професионални фотоснимки, някои от които заснети въздушно с дрон. Те показват знакови съоръжения от пътната, образователната, екологичната инфраструктура в столицата, изградени в последните 15 г. Сред тях са станциите от трите линии на метрото, Софийският околовръстен път, нови сгради на детски градини и училища, облагородени паркове и зони за отдих и др. До 31 октомври гражданите и гостите на столицата ще могат да видят как градът се променя благодарение на реализацията на различните строителни проекти.

По събитието работиха Мартин Стоянов, Галя Герасимова, Влади Георгиев, Мирослав Еленков, Росица Георгиева, Емил Христов, Ренета Николова

Видео репортаж от събитието, изработен от в. „Строител“, може да се види на сайта на изданието ­www.vestnikstroitel.bg и на YouTube канала на вестника. Снимките от изложбата са качени в галерията на сайта на в. „Строител“.


Йорданка Фандъкова, кмет на Столичната община: Благодаря на строителите, че показаното тук се е случило

Имаме дългогодишно сътрудничество с КСБ и с вестник „Строител“. Вече е традиция да организираме изложба, показваща труда на строителите, които работят за развитието на София като европейска столица. Тази година експозицията показва точно това – 15 години София в ЕС. Градът се развива благодарение на европейската солидарност и благодарение на хиляди хора.

Помня всеки един обект, който е реализиран в София – от най-малкия до най-големия, но няма как да не отлича метрото. Когато станах кмет, дадох обещание, че строителството му няма да спира. Сега изграждаме нови 3 км с 3 станции от подземната железница. Другата година планираме да започнем още 6 км с 6 метростанции към жк „Слатина“, въпреки че този участък беше изваден от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Последният ни завършен обект е ремонтът на Минералната баня в Банкя, която вече функционира. Успяхме да възстановим този паметник на културата и така да покажем своето отношение към старите сгради и наследството ни. Която и фотография да погледна от изложбата, мога да разказвам с часове за нея. Благодаря на строителите, че показаното тук се е случило.


Инж. Любомир Качамаков, председател на ОП на КСБ София, член на СД на „Вестник Строител“ ЕАД: Радвам се на постиженията на софийските строители

Като председател на ОП София няма как да не се радвам на постиженията на софийските строители и реализираните от тях впечатляващи обекти. Сътрудничеството на Областното представителство със Столичната община е дългогодишно и конструктивно, имаме работещ диалог както с кмета Фандъкова, така и със зам.-кметовете и с главния архитект на столицата. Много са общите теми, които дискутираме, като инвестиционната програма на общината, подобряването на нормативната и поднормативната база, необходимостта от адекватна индексация, дигитализацията, гарантирането на качеството на изпълнение на обектите, липсата на кадри. Доброто партньорство е ключово за успешната реализация на изключително сложните и мащабни проекти, които се изпълняват на територията на града, и искам и аз да изразя моята и на колегите от ОП София благодарност към г-жа Фандъкова и екипът й. Ще продължаваме да търсим заедно решения на актуалните предизвикателства, пред които са изправени както строителите, така и общината. Благодаря и на екипа на вестник „Строител“, който както винаги се е справил страхотно и ни предлага една чудесна експозиция от изпълнени от българските строители обекти, с които както ние, така и нашата столица можем да се гордеем.


Инж. Ангел Джоргов, зам.-кмет на СО по „Обществено строителство“: Откриването на експозицията е един от най-приятните моменти през цялата година

За последните 15 години столицата много се промени, като особено осезателно е развитието на пътната инфраструктура и метромрежата. За мен денят, в който откриваме експозицията на КСБ и в.Строител, е един от най-приятните моменти през цялата година. Когато разглеждам изложените пана, виждам, че и възложителите, и надзорниците, и изпълнителите са си свършили работата и са направили много хубави неща за софиянци. За съжаление напоследък много рядко се говори за хубавото, което се случва и значението на подобни събития, като днешното е голямо. То дава възможност на жителите и гостите на София да видят колко много неща са направени за това градът ни да бъде по-красив, по-добре устроен и по-добро място за живеене, работа, учене и почивка. Адмирации, че КСБ и в. „Строител“ представят едни от най-значимите реализирани през последните години обекти в София. Явно генерално си вършим работата и доказателство за това са снимките в изложбата.


Дончо Барбалов, зам.-кмет на СО по „Финанси и здравеопазване“: „Виж София – 15 години заедно строим за хората” е много добро обобщение на случилото се в столицата

Изложбата „Виж София – 15 години заедно строим за хората“, организирана от КСБ и в. „Строител“, е много добро обобщение на случилото се в София. Поне половината от обектите в нея са финансирани от Столичната община. Мисля, че сме позабравили някои големи проекти в София – не само метрото, но и кръстовищата на две нива, 28-те училища, които бяха обновени, изградените детски ясли и градини.

Има няколко направления, в които работата далеч не е приключила. Едно от тях е завършването на третия градски ринг, за да извадим движението от централната част и да облекчим връзките между отделните части на града. Това е изключително важно. Друг стратегически обект е продължаването на метрото. Ключово през следващите години е с нашата работа да насочваме инвестициите към хората, да създадем по-приветлива градска среда.