Тема

Вестник „Строител“ събра на обучителен семинар кореспондентите на изданието от ОП на КСБ

Форумът, който се проведе в Девин, обсъди възможностите и предизвикателствата пред съвременния кореспондент и премина при голям интерес

Вестник „Строител“ проведе двудневен обучителен семинар за своите кореспонденти от Областните представителства на Камарата на строителите в България (КСБ). Той се състоя в „СПА Хотел Персенк“ в Девин и премина при голям интерес. Темата на форума бе „Ролята на съвременния кореспондент – възможности и предизвикателства“. Основни лектори на семинара бяха доц. Георги Лозанов, катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, и Драгомир Симеонов, журналист, радио и тв водещ. Специален гост на събитието бе кметът на община Девин Здравко Иванов. Вестник „Строител“ бе представен от инж. Пламен Пергелов, председател на Съвета на директорите (СД) на „Вестник Строител“ ЕАД и член на Комисията за воденето, поддържането и ползването на ЦПРС, инж. Благой Козарев, член на СД на в. „Строител“ и председател на Комисията по професионална етика на КСБ, и Ренета Николова, прокурист и главен редактор на изданието. В него се включи и почти целият екип на медията. Началото на мероприятието дадоха инж. Пламен Пергелов и Ренета Николова, като подчертаха, че се надяват то да стане традиционно.

„За мен е истинско удоволствие да участвам в откриването на обучителния семинар на в. „Строител“ и да Ви приветствам с добре дошли. Сигурен съм, че ще имате възможност да се насладите на нашия град и да се запознаете с природните му забележителности, като същевременно проведете и един ползотворен форум“, се обърна към участниците кметът на Девин Здравко Иванов.

„Радвам се, че имаме възможност да се съберем на това прекрасно място в сърцето на Родопите. Искам да изразя искрената си благодарност за това, че се включихте в събитието, както и за това, че пишете за вестник „Строител“. Оценяваме усилията, които влагате, и ценим изпратените от Вас материали”, се обърна главният редактор на изданието към кореспондентите. Ренета Николова подчерта, че се надява през настоящата година броят на публикациите във в. „Строител“, написани от кореспонденти, да се увеличи значително. Тя представи програмата на семинара и даде думата на инж. Пламен Пергелов.

„От името на Съвета на директорите на „Вестник Строител“ ЕАД и от екипа на медията Ви приветствам с добре дошли в бижуто на Родопите – „СПА Хотел Персенк“, който създава много добри условия за работа и за почивка. Разчитам, че ще успеете да съчетаете и двете“, каза инж. Пергелов. Той добави, че провеждането на обучителния семинар е било планирано още преди 2 години, но пандемията е възпрепятствала организирането на събитието. „Чудесно е, че в началото на 2023 г. успяхме да се съберем. Нека използваме тази възможност да се опознаем по-добре и да сплотим екипа“, посочи председателят на СД на „Вестник Строител“ ЕАД.

По думите му една от основните цели на изданието и хората, които работят в него, е да популяризират работата на КСБ, както и

да затвърдят позицията на в. „Строител“ като гласа на българския строител.

„В задачите на Камарата за 2023 г., които прие Управителният съвет, се поставя акцент на работата и популяризирането на дейността и на Областните представителства на браншовата организация и преди всичко на фирмите. Ще разчитаме на Вашата помощ, за да може читателите на медията да получават най-актуалните новини от различните региони в страната“, каза инж. Пламен Пергелов.

Той информира присъстващите на семинара, че

от 25 януари екипът на в. „Строител“ провежда анкета сред фирмите,

вписани в Централния професионален регистър на строителя. „Целта на проучването е да получим обратна връзка от бранша как изданието на КСБ може да бъде още по-полезно на компаниите от сектора, както и да анализираме необходимостта от балансиране и съчетаване на възможностите, които предлага хартиеният и електронният носител на информация“, поясни инж. Пергелов.

Той изтъкна, че печатното и електронното издание трябва да се разглеждат в комплект. „Залитането само към един от двата формата не е правилно. Ако успеем да развиваме заедно хартиения вестник, сайта, електронното издание, социалните мрежи, ще постигнем много повече и най-важното - това, което цели в. „Строител“ – да информира фирмите за работата на КСБ, а държавните институции и общинските власти за проблемите на бранша и възможните решения“, посочи инж. Пламен Пергелов.

Кметът на Девин Здравко Иванов приветства участниците във форума и благодари за поканата да бъде гост на събитието на в. „Строител“. „Надявам се на обучителния семинар да се чуят добри идеи за взаимодействие между местната власт и медиите. Вярвам, че подобно сътрудничество би помогнало най-вече на обществото“, заяви Иванов.

В първата част на семинара лектор бе доц. Георги Лозанов. Той направи презентация на тема

„Как да построиш къща от думи – журналистическо писане“.

„За мен е голяма чест да присъствам на форума и да предам част от опита си на кореспондентите на изданието, както и да споделя с тях знанията си за това как се правят новини и интервюта“, посочи той. Доц. Лозанов изтъкна, че е много важно обществото да има достъп до качествена журналистика, като даде за пример вестник „Строител“, който по думите му дава фактологична сигурност. В края на лекцията си, която представи важните елементи от писането на журналистически материали, той постави практическа задача на участниците в семинара. Те трябваше да изготвят кратко видео с интервю по избрана от тях тема. Аудио-визуалните записи бяха дискутирани и анализирани от доц. Георги Лозанов, като всички участници получиха и ценни съвети от него.

Във втория ден на събитието Драгомир Симеонов разясни тънкостите в работата на журналиста и даде практически насоки на кореспондентите как

да търсят важната информация, как да извличат новината и да откриват достоверния източник.

„Искам да Ви дам насоки как да разпознаете важната и ценна информация в потока от данни, с който всекидневно се сблъсквате. Защото една от задачите, която стои пред нас, е да можем да създаваме качествено съдържание, което да предложим на своите читатели, зрители или слушатели“, заяви Симеонов. След края на презентацията си той също постави практическо упражнение на участниците, които се разделиха по отбори. Всяка група отся по три-четири важни теми от изминалата седмица, в които потърсиха новината и ценната информация за строителния бранш.

След него експертът от ОП на КСБ – Смолян, Недялка Маргаритова, кореспондент на в. „Строител“ и първият победител в конкурса на изданието „Кореспондент на годината“ за 2021 г., представи гледната точка на пишещите от Областните представителства. „Изключително впечатлена съм от нивото на семинара на в. „Строител“, подбора на темите и избора на лектори, както и от различните задачи, които ни бяха поставени“, коментира тя. Маргаритова заяви, че на двудневния форум кореспондентите на изданието на КСБ са имали възможността да придобият полезни знания и умения. „Важно е да се срещаме и непрекъснато да научаваме нови неща“, подчерта Маргаритова.

Семинарът продължи с

презентация на в. „Строител“, която представи прокуристът и главен редактор на изданието Ренета Николова.

Изложението й започна с кратка информация за медията, като начерта основните й предимства. „Вестникът е основният комуникационен канал на КСБ, чрез който информацията за дейността на Камарата достига до бранша и институциите на централната и местната власт. Като специализирана медия сме концентрирани към точно определен таргет, имащ отношение към отрасъл „Строителство“. Най-голямото ни достижение е завоюваното доверие, като неслучайно казват за в. „Строител“, че е държавният вестник на сектора“, поясни тя. Николова подчерта, че най-големият капитал на изданието е екипът, съставен от доказани професионалисти.

„Една от целите, която сме си поставили през настоящата година, е да развием ролята на кореспондентите на вестника. Съветът на директорите и екипът имаме амбицията дейността и актуалните проблеми пред Областните представителства да бъдат по-добре представени и да заемат все повече място на страниците на изданието на КСБ“, каза Николова. „Няма по-добър начин новините за строителния бранш от различните области и общини да присъстват в печатното и електронното издание на вестника от активната работа на кореспондентите“, подчерта главният редактор на в. „Строител“.

Ренета Николова представи и препоръки от екипа, с които да се подобри качеството на материалите, идващи от Областните представителства, както и комуникацията с редакцията на в. „Строител“.

„Не забравяйте – ние сме екип. И ние като част от в. „Строител“, и Вие като представители на ОП на КСБ работим за една обща кауза – Камарата на строителите в България и за строителния бранш като цяло“, подчерта Ренета Николова. Тя съобщи, че в тази връзка ще бъде създадена специална Viber група „Кореспонденти“. „Целта е да комуникираме по-бързо и лесно, да споделяме идеи, мнения, да коментираме актуалните теми“, каза още Николова и представи членовете на екипа на в. „Строител“, като ги покани да споделят своите идеи и препоръки за подобряване на взаимодействието с кореспондентите от Областните представителства на Камарата.

На финала от екипа на в. „Строител” също бе поставена задача на участниците от местните структури на КСБ – да отразят семинара на в. „Строител“, като напишат материал, в който да посочат новото, което са научили, дали лекторите и екипът на изданието ги е мотивирал да са по-активни като кореспонденти и какви теми биха искали да бъдат включени в следващ подобен форум на медията.

След края на обучението екипът на в. „Строител“ и кореспондентите взеха участие в турнир по боулинг, който бе изключително оспорван, а най-добрите участници получиха награди.

Вечерта на тържествена церемония браха връчени и отличията в конкурса „Кореспондент на 2022“.

Миналогодишният победител Недялка Маргаритова връчи грамотата за трето място на колегата си Звезда Кошничарова от ОП на КСБ – Сливен. Членът на СД на изданието инж. Благой Козарев отличи Василена Димова от ОП на КСБ – Русе, която зае престижното второ място. Първото място тази година бе за Петя Борисова от ОП на КСБ – Велико Търново, като тя получи грамота от председателя на СД на в. „Строител“ инж. Пламен Пергелов.

Специални гости на тържеството бяха Георги Грънчаров, ръководител звено „Регистър“ в КСБ, и инж. Венцислав Недялков, председател на ОП Плевен и член на Комисията за ЦПРС.