Тема

Откриха „Арена Бургас“

Капацитетът на съоръжението е 5200 седящи места

5000 души присъстваха на тържественото откриване на най-голямата спортна зала в България – „Арена Бургас“. Официални гости на събитието бяха президентът на Република България Румен Радев, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, министърът на спорта и младежта Весела Лечева. Инж. Николай Николов, който е и председател на ОП на КСБ – Бургас, представляваше изпълнителя – ДЗЗД „Дворана“ с управляващ партньор „Билдникс“ ООД и участник „Водстрой 98“ АД.

„В историята на всеки един голям град такава зала се изгражда веднъж на 50-100 години. Щастливи сме, че сме съвременници на такова събитие. Няма вид спорт, няма вид концерт, който да не може да се провежда тук. Предизвикателство е за организаторите да правят събитията тук. Пожелавам им успех, защото именно съоръжение от такъв тип може да доведе повече туристи и да подпомогне бизнеса в Бургас“, каза при откриването кметът Димитър Николов. Той благодари на всички, които през годините са помогнали за изграждането на „Арена Бургас“.

Областният управител проф. Мария Нейкова обяви, че този ден е знаков за модерната история на Бургас и България. „Убедена съм, че градът ще се превърне в център на спорта за страната. Това събитие е чакано дълго. Пътуването беше трудно – бягане с препятствия, щафетно бягане с почивки, един дълъг спринт, но и един успешен финал. Горда съм, че държавата в лицето на служебното правителство помогна тази зала да я има“, каза проф. Нейкова.

Веднага след това служебният министър на регионалното развитие и благоустройството връчи на министъра на младежта и спорта разрешението за ползването на „Арена Бургас“, с което официално съоръжението бе обявено за функциониращо. „Строителният маратон завърши с шампионски финал”, каза регионалният министър при връчването на документите.

„Приключи едно дълго чакане, изпълнено с големи надежди. България и Бургас имат едно модерно спортно съоръжение, в което да бъдат организирани най-големите и вълнуващи спортни събития. Тази зала имаше много трудно начало. Минахме през много предизвикателства, но любовта към спорта ни накара да обединим усилия, така че „Арена Бургас“ да бъде открита днес. Сигурна съм, че тук ще се радваме на изявите на много български шампиони. Благодаря на президента Румен Радев за това, че отдели време за това събитие. За това, че бяхме на 100-годишния юбилей на Българския олимпийски комитет. За това, че даде възможност на всички спортни организации да се запознаят с възможностите за финансиране на техните спортни проекти“, каза министър Лечева.

„Изграждането на съвременна спортна инфраструктура е от ключово значение за развитието ни като нация, не само за постигането на високо спортно майсторство, но най-вече за насърчаването на масовия спорт, за подобряване на здравето и за духовното и физическо развитие на младите хора в България“. Това заяви президентът Румен Радев. Държавният глава открои приноса на няколко правителства, довели до изграждането на дългоочакваната спортна зала в Бургас, включително и на министъра на младежта и спорта Весела Лечева, и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Президентът поздрави ръководството на община Бургас за високите амбиции за развитието на града и успешната съвместна работа с всички институции.

Румен Радев отбеляза също така, че ефектът от новото съоръжение за Бургас и региона тепърва ще се усеща. По думите му това ще се отрази не само върху спорта, но и върху туризма, популяризирането на региона, икономическото развитие и инвестициите. „Това е огромен успех за бъдещето на Бургас“, каза още държавният глава.

Строежът на залата започна през 2014 година. Сега тя е с капацитет от 5200 места, както и 2000 допълнителни седалки на подвижните трибуни. „Арена Бургас“ може да побере до 15 хиляди души благодарение на голямата си площ. Покривната конструкция тежи 1200 тона и може да издържи до 300 тона допълнително оборудване за осветление и озвучаване. Височината от 35 метра позволява в нея да бъдат организирани мащабни събития с големи сцени. Теренът в голямата зала е с бетонна основа, върху която могат да се изграждат всякакви настилки - за лека атлетика, баскетбол, волейбол, тенис, гимнастика, борба, бокс и други. Предимство са предвидените в комплекса складове, в които се съхранява и цялото оборудване. Освен основната зала в комплекса има още две зали, триетажен паркинг, както и множество по-малки помещения.


Инж. Николай Николов, управител на „Билдникс“ ООД (управляващ партньор в ДЗЗД „Дворана“) и председател на ОП на КСБ - Бургас: Удовлетворен съм, че успяхме да реализираме успешно един уникален обект

Благодаря на всички институции, партньори и колеги, с които бяхме заедно в това строително предизвикателство

Ренета Николова

Инж. Николов, приемете моите и на екипа на изданието поздравления към Вас като строител на впечатляващата зала „Арена Бургас”! Успешното реализиране на обект с такъв мащаб и сложност е поредното доказателство за професионализма и възможностите на българските строителни компании. Какво е чувството след добре свършената работа?

Благодаря за поздравленията. Чувството е на удовлетворение, че един такъв сериозен обект, много сложен и отговорен от конструктивна и архитектурна гледна точка, бе доведен до успешна реализация. Бяхме изправени пред едно много сериозно предизвикателство, с което нашият колектив успя да се справи, заедно с проектанти, надзор, община Бургас, инвеститора „Академика 2011“ ЕАД, много подизпълнители и доставчици. Съвместно положихме нелек труд и с общи усилия успяхме да създадем тази наистина уникална прекрасна зала.

Кажете ни съвсем накратко за някои от параметрите на съоръжението?

Залата е с едрогабаритна едноотворна конструкция с РЗП 54 хил. кв. м, реализирана в 3 корпуса, разполага с паркинг на 3 нива с 800 паркоместа и отделно с ТИР паркинг. Съоръжението има и 2 тренировъчни зали със самостоятелен достъп, също медицински център, помещения за допинг контрол, фитнес, зала за пресконференции, зони за магазини и ресторанти. Залата разполага със собствен трафопост, пасивни и активни системи за сигурност и пожарообездимяване, видео наблюдение и контрол на достъпа.

 

Кое беше най-сериозното строително предизвикателство?

Много бяха. Като се започне от изкопа, където се наложи да се направи сериозна дренажна система заради високите подпочвени води и укрепване с подпорна стена откъм булеварда с височина 8 м и 40 см дебелина, реализираха се много мащабни бетонови и кофражни работи. Паркингът на три нива също беше сложен като изпълнение. Малката кръгла зала беше много трудна като кофраж и изпълнение, покривът е метален купол с бетонова шапка. Самата метална конструкция също бе предизвикателство, изготвянето, изработката и транспортирането и монтажът й, защото тя беше произведена в Турция. Покривната конструкция бе изпълнена технологично и логистично от фирма Zambelli , Германия, които изпратиха тук на място свои супервайзори. Изключително сложна е и системата за пожарообездимяване с монтирани 12 вентилатора на покривната конструкция.

Изобщо цялата зала беше огромно предизвикателство, защото тя е уникална и като конструкция, и като размери.

Как променя едно такова съоръжение, такава уникална зала имиджа на Бургас?

Категорично в положителна посока. Зала с такъв мащаб и възможности няма в тази част на България. Така че тя ще може да поеме всякакви спортни събития, конгреси, концерти и други мащабни мероприятия за Югоизточна, а защо не и за цяла Източна България. Съоръжението е единственото за страната, което разполага с лекоатлетическа писта за състезания от европейски и световен мащаб на закрито. Няма как това да не повиши интереса към Бургас и да не привлече участници, гости и посетители.

Когато се обръщате назад във времето, и от сегашната позиция, като виждате резултата от своя труд или просто като минавате покрай залата, какво изпитвате?

Спокойно мога да кажа гордост. И благодарност към всички институции, партньори, колеги, с които заедно постигнахме този успех.

Накъде гледа инж. Николай Николов?

Към следващите предизвикателства. Надявам се да има здрава основа в държавата, работещи правителство и парламент, разумни управляващи, които да дадат възможност да бъдат реализирани всички предстоящи важни за страната ни инфраструктурни проекти. Изключително важно е и да се изпълни успешно предстоящата програма за енергийна ефективност по НПВУ. Разчитаме да има чуваемост към исканията на КСБ – най-голямата и авторитетна браншова организация в отрасъла, която води битка за индексация и справедливо заплащане на труда на строителя. И това, което много ми се иска - да се изчисти имиджът на българския строител от всякакви обидни квалификации, защото той е качествен, има за какво да се гордее и е време да заеме отново достойното си място в обществото.