Новини

Президентът Румен Радев: Партиите трябва да преосмислят значението на морала, принципите и начините, по които правят политика

Проблемът със записите, е че те засягат моралните устои на политическата класа и водят до все по-изтъняващо доверие в политическата система и държавността. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира разпространените записи от партийно заседание на "Продължаваме промяната", съобщиха от пресцебнтъра на президента. Очаквам политическите партии да преосмислят не само своите програми и коалиционни споразумения, но и принципите и начините на правене на политика в България, каза още държавният глава и допълни, че без морал в политиката няма как да бъдат постигнати важни национални цели. 

 

Всеки, който има амбицията да прави дълбоки промени в службите, да не кажа "погром" - както се чу, трябва да е напълно наясно, че тези служби не са на президента, а на България, и са под прякото оперативно ръководство на Министерски съвет, заяви Румен Радев. Той посочи, че е освен заявено желание за реформа на службите за сигурност, е необходимо и познаване на законите, структурата, задачите, функциите и начините на сътрудничество с чуждестранните партньори. „Службите са наистина сериозно реформирани и полагат максимални усилия в рамките на бюджета и ресурсите, с които разполагат“, каза още държавният глава и припомни доброто взаимодействие с партньорски държави.

В отговор на въпрос за цитирани от записите думи, Румен Радев подчерта, че „алабализмите са очевидно похват на други хора“, които  трябва да обяснят какво точно са имали предвид, наред с много други неща. Попитан дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата, държавният глава посочи, че в рамките на КСНС се водят закрити заседанията и се обсъжда класифицирана информация, до която е трудно да бъдат допуснати определени хора.